LEBEDE DE IARNA

DSC_6590

15 februarie 2011, Lacul Bacau – municipiul Bacau


In sezonul de iarna 2010-2011, Lacul Bacau a gazduit o populatie de 70-100 de lebede de iarna, pe toate lacurile din judet, populatia de lebede de iarna fiind de aproximativ 300-400 de exemplare.
Lebada de iarna Cygnys cygnus, este una din cele mai mari pasari acvatice care pot fi observate pe lacurile de langa Bacau, fiind putin mai mare in comparatie cu lebada de vara Cygnus olor. Pasarea are o anvergura obisnuita a aripilor de aproximativ 215 cm, si o greutate de 10-12 kg. In cazuri exceptionale anvergura aripilor poate ajunge la 270 cm si greutatea la 20 de kilograme.
Spre deosebire de lebada de vara, numita si lebada muta, lebedele de iarna emit un strigat rezonant, asemanator cu cel al unei trompete. O alta deosebire usor de observat intre cele doua specii o reprezinta culoarea ciocului, galben la lebedele de iarna si rosu la cele de vara. De la distanta acestea mai pot fi recunoscute si dupa postura dreapta a gatului.

Cygnus-cygnus

GALBEN – areal de cuibarit ALBASTRU – zone de iernare

Lebedele de iarna cuibaresc in extremitatea nordica a Europei, in trundra pe lacuri si in mlastini.Femela depune 4-7 oua, pe care le cloceste pentru o perioada de 36 de zile. Juvenilii se deosebesc prin culoarea cenusie a penajului. Lebedele devin complet albe dupa varsta de doi ani.
Primavara lebedele de iarna parasesc lacurile Bacaului pentru a ajunge in zonele de cuibarit.

DSC_7113

26 februarie 2011, Lacul Bacau – municipiul Bacau

One Response to “LEBEDE DE IARNA”

  1. marian spune:

    in parcul natural comana de giurgiu ca in fiecare inceput de an au venit si in 2011 frumoase lebede pe neajlov,nesansa lor a fost intalnirea cu paznicii unei pescarii din zona care le-au asasinat premeditat sub motivul ca ar putea sa manance de averea proprietarului pescariei.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_