1000 DE LEBEDE IN BACAU

IMG_3971

Pe 15 ianuarie 2011 Centrul Regional de Ecologie Bacau a realizat un recensamant al lebedelor care ierneaza pe lacurile de pe raul Bistrita si raul Siret, pe teritoriul Judetului Bacau. Numaratoarea a fost realizata simultan pe lacurile Garleni, Lilieci, Bacau, Galbeni, Racaciuni si Beresti. Au fost observate un numar de 938 de lebede din speciile lebada de iarna (cygnus cygnus) – 384 ex. si lebada de vara (cygnus olor) – 554 ex.
Cele mai multe exemplare au fost observate pe lacurile de pe raul Bistrita, astfel: lacul Garleni – 261 ex., lacul Lilieci – 259 ex. si lacul Bacau – 222 ex.
In zona lacului Galbeni, golit in 2006, nu au fost observate lebede.
Pe Siret au fost observate 93 ex. in zona lacului Racaciuni si 103 ex. in zona lacului Beresti.
Monitorizarea nu a acoperit cursul raului Trotus, cursul Siretului intre Oniscani si Furnicari, precum si Bistrita pe sectorul Buhusi – Racova, estimandu-se in consecinta faptul ca au fost numarate aproximativ 80% din lebedele din judet.

pas11011519

Echipele de monitorizare:
biolog Olga Axinte (CRE), biolog Anca Macor (ARPM Bacau), biolog Laura Amarghioalei (ARPM Bacau); voluntari: Sergiu Solomon, Gabriel Gritcu, Bogdan Bontas, Doru Potoroaca, Mircea Fechet, Viorel Albu, Nica Tudor

One Response to “1000 DE LEBEDE IN BACAU”

  1. Florin Feneru spune:

    Deci ati facut recensamantul sincron! Felicitari pentru activitate si multumesc pentru ca postati pe blog. Asa mai vad si eu ce mai e pe lacurile mele dragi. In plus, azi am bucuria sa vad in fotografia de grup doi prieteni: Gabi Gritcu si Olga Axinte, cu care am colaborat cand mai eram inca la Bacau.

    Sunt sigur ca a meritat efortul si sper ca in anii care vin sa dezvoltati capacitatea necesara unei activitati de monitorizare cantitativa a intregii avifaune din ariile protejate. Patrimoniul natural de pe lacurile de acumulare merita acest efort. Cred ca colegii ornitologi din alte judete care viziteaza ariile protejate de la noi ar fi de acord cu mine.

    Toate cele bune,
    FF

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_