DESEMNAREA DE NOI SITURI NATURA 2000 IN JUDETUL BACAU

DSC_1179
Foto: pasari acvatice pe Lacul Bacau, sit NATURA 2000 – Municipiul Bacau, 19 decembrie 2010

Reteaua NATURA 2000 este o retea de zone naturale protejate, constituita la nivelul Uniunii Euopene, in vederea mentinerii pe termen lung a bogatiilor naturale.
Suprafata judetului este de aproximativ 660.000 hectare, din care in prezent sunt incluse in reteaua Natura 2000 cam 12.000 de hectare in 5 arii protejate, cele mai mari fiind SCI Creasta Nemirei (3550) si SPA Lacurile de acumulare (5575).
Vineri 17 decembrie 2010. la sediul Directiei Agricole Bacau a avut loc o dezbatere privind desemnarea de noi situri in judetul Bacau. Ministerul Mediului si Padurilor propune infiintarea a 7 noi arii protejate de tip SCI sau SPA. In urma acestei propuneri, inca aproximativ 40.000 de hectare vor fi desemnate arii naturale protejate.
Ministerul Mediului si Padurilor justifica infiintarea noilor arii pentru a „evita condamnarea la Curtea Europeana de Justitie si pentru evitarea unui nou infringement”.
Reprezentantii agentiei locale de mediu au fost inarmati cu niste harti schematice a noilor situri care contineau reprezentarea grafica greu localizabila a limitei sitului, o lista cu unitatile administrative pe raza carora ar urma ca acestea sa fie infiintate, precum si o lista de specii protejate.
Cu aceste date, ARPM-ul ar fi trebuit sa convinga zeci de primari de comune si reprezentanti ai directiei silvice furiosi, in mare parte pe buna dreptate. Noile propuneri nu tin cont de realitatile din teren. Nu sunt fundamentate stiintific. Nu contin descrieri privind structura proprietatilor. Includ obiective autorizate din punct de vedere al protectiei mediului – dar care in mod sigur ulterior nu vor mai functiona sau vor functiona in baza unor avize suplimentare.
Drept consecinta, dezbaterea a lasat tuturor participantilor impresia ca aceste arii naturale protejate reprezinta o nenorocire pentru comunitati si pentru economie. Propunerile, prost formulate si prezentate, au generat un resentiment puternic fata de protejarea naturii.
Ariile naturale protejate raman importante in gestionarea pe termen lung a resurselor naturale ale tarii. Dar pentru ca restrictiile pe care acestea le aduc sa fie mai usor acceptate de cei care profita in prezent de aceste resurse, ele trebuiesc foarte atent delimitate, astfel incat sa includa acele habitate si specii valoroase, si nu zone deja degradate, sau obiective de investitii.
PENTRU O VIZUALIZARE A RETELEI NATURA 2000 VALIDATA PANA IN PREZENT, ACCESTI LINKUL

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_