BRACONAJ PE LACUL SERBANESTI

Vineri 28 octombrie 2010 tinerii voluntari de la CRE au venit pe lacul Bacau pentru a realiza fotografii si pentru a admira peisajul oferit de aria naturala protejata, prin intermediul unei plimbari cu caiacele. Excursia s-a transformat intr-o actiune de combatere a braconajului atunci cand voluntarii CRE s-au intalnit cu doua persoane care intindeau plase monofilament in zona din coada lacului.

Cel mai probabil plasele scoase de la Serbanesti sunt singurele rezultate in materie de combatere a braconajului in judetul Bacau in ultima vreme. Singurul inspector piscicol din regiune este total depasit de inensitatea pe care a atins-o fenomenul braconajului in anul 2010. Politia si garda de mediu nu au initiativa, dar nici multa tragere de inima sa raspunda la sesizari. In urma cu un an, printr-o modificare legislativa jandarmeria – principala autoritate care se implica in rezolvarea problemei – a pierdut dreptul de a mai constata contraventii si infractiuni in acest domeniu. Starea de fapt este cunoscuta de toata lumea, dar pentru moment Bistrita si Siretul sunt abandonate. Concluzie: kilometri de plase pe Beresti, Racaciuni, pe canal la Galbeni, braconaj cu aparate electrice la Orbeni si pe Siret, fauna piscicola din bazinele naturale jefuita, cu consecinte asupra intregului ecosistem din aceste zone. Rezultatele obtinute in judet cu mari eforturi in perioada 2007 – 2009 sunt compromise, iar consecintele se vor vedea acut in anii viitori.

Felicitari tinerilor voluntari din liceele bacauane – singurii care mai gasesc resurse interne de a se implica in activitati de protectie a naturii, indiferent daca e vorba de salubrizare, activitati de amenajare si administrative sau chiar combaterea braconajului in ariile naturale protejate din Bacau.

3 Responses to “BRACONAJ PE LACUL SERBANESTI”

 1. Elena Botoc spune:

  din pacate nu gasesc cuvinte…sant sarace si putine…dar chiar si-asa gandul meu se-ndreapta catre acei tineri curajosi care au mai gasit resurse inauntrul lor de a zice-GATA-cand vi le gasim vi le rupem.catre ei indrept gandul si multumirea mea,caci ei sant viitorul nostru de maine.politia si tot restul nu au de ce sa puna fundurile la lucru.asteapta toti sa treaca luna sa-si ia banutii care nu-i suda nici un pic.lucrez in Italia de 13ani si-am trimis mii de euro acasa si ca mine toti cei plecati,dar acolo nu s-a skimbat nimic,nici macar mentalitatea…ceea ce e foarte ingrijorator.stiu ca viata e grea dar de la institutiile de baza trebuie sa se ceara cont de operatul lor.nu sant fonduri-am auzit mereu acest cd,mai skimbati-l.cereti de la guvern sa faca mai mult ca de aceea i-ati ales(nu am votat niciunul,numai falsi si vanatori de putere).nu se poate?lasati scaunele la altii care au ganduri mari pt tarisoara noastra,caci cu voi acolo sus santem vazuti ca niste rahati peste tot in Europa.cel putin mie imi fac scarba….inca odata multumiri a tinerilor care vor o viata mai buna!

 2. Marian Dragoi spune:

  Din pacate, in toate institutiile platite de la buget pentru protectia mediului au ajuns oameni prea putin atrasi sufleteste de profesie. Cei dispusi sa puna ceva mai mult suflet sunt inabusiti de masa amorfa de functionari. Proasta salarizare, de care se tot plag, nu este un argument pentru lipsa de interes, ci doar o scuza a incapacitatii celor ce conduc aceste instutitii sau structuri, cum s-or numi.

 3. daniel ondu spune:

  Draga Elena, felicitam tinerii si membrii CRE activi, din pacate nu putem acuza Politia Romana …ci doar Guvernul , fara nici-o deosebire intre noi civilii au si ei familii, au si ei rate la banca si grija zilei de maine (la Politie ma refer nu la tineri sau la Guvernanti), cu un salariu imens de 6-7 mil – un agent la post politie Galbeni ( doar exemplu), in locul lui tu ti-ai misca fundul sa le faci dosare penale unei gloate de „braconieri” de care stii si ai aflat prin apel 112 si esti obligat prin codul tau de Politist? Ma indoiesc…
  Sa nu mai vorbim de fapul ca tinerii agenti de Politie nu au macar benzina alocata lunar pentru a face patrulele necesare si ca dupa ora 14-15, ies doar la urgente.
  Vorbesc din proprie experienta si cunostinta, braconajul nu se afla nici macar pe ultima treapta din sarcinile lor de serviciu, este doar un articol din lege pentru care:

  1. Nu merita sa-ti risti viata!
  2. Nu avem benzina!
  3. Nu avem Jandarmii, deci nu iesim!
  4. Nu Vreau ca doar manac si eu peste!!! – Sunt cazuri izolate ( vezi Orbeni, Sacut – Beresti)

  Nu fac caterinca si nici nu te iau la misto, este doar o realitate de care ne izbim zi de zi, lucru ce ma macina si ma doare cand ies cu un prieten la pescuit si nu pot face nimic… eu incerc dar degeaba daca Politia nu face fata.
  Meritul este al persoanelor ce ne conduc.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_ Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_