PESCUIT SPORTIV. ASOCIATII DE PESCARI

(materialul reprezinta o sinteza a cadrului legal privind pescuitul sportiv)

CADRUL LEGISLATIV

In conformitate cu prevederile Legii 317/2009 pentru aprobarea OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, pescuitul sportiv se practica in baza permisului de pescuit sportiv nominal, eliberat de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), printr-o asociatie de pescari legal constituita si inscrisa in Registrul unic de evidenta al ANPA.

In Romania nu exista habitate piscicole naturale concesionate pentru pescuit sportiv, cu exceptia catorva perimetre din Delta Dunarii, deci nici o asociatie de pescari nu are în prezent exclusivitate pe un anumit segment de habitat (rau, lac).

Toate permisele de pescuit eliberate de ANPA prin asociatiile de pescari sportivi sunt valabile, fara alte vize, pe toate habitatele piscicole naturale.
Toate asociatiile de pescari (inclusiv AJVPS-urile) sunt organizatii neguvernamentale constituite in baza OUG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, si au prevazut in statut obiective si activitati legate de practicarea pescuitului sportiv.

Conform OUG 26/2000 orice grup de minim 3 persoane poate constitui legal o asociatie, si daca printre obiective este specificata practicarea pescuitului sportiv, respectiva asociatie este o asociatie de pescari sportivi, legal constituita prin inregistrarea in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

Conform legislatiei mai sus amintite (L317/2009 pt. aprobarea OUG 23/2008) daca asociatia respectiva este inscrisa şi in Registrul unic de evidenta al ANPA, poate solicita eliberarea de permise catre membrii ei.

Conform HG 1016/2008, ANPA percepe pentru eliberarea permiselor de pescuit urmatoarele tariful de 30 de lei pe an. Elevii, studentii si persoanele cu handicap usor platesc la ANPA 10 lei pe an. Pentru pensionari permisele ANPA se distribuie gratuit.

Costul mai ridicat al permiselor pentru pescari provine din faptul ca la tariful de mai sus perceput de catre ANPA, pescarul este obligat sa plateasca o cotizatie la o asociatie de pescari sportivi, la alegerea fiecaruia.

Pescarii pot alege sa fie membri la orice asociatie din tara inscrisa la ANPA, in functie de tarifele suplimentare pe care aceasta le practica, precum si de serviciile şi facilitatile pe care le ofera propriilor membri.

Pentru inscrierea in Registrul unic de evidenta al ANPA, o asociatie de pescari legal constituita in baza OUG 26/2000, aceasta trebuie sa depuna la ANPA un dosar, conform Deciziei ANPA 52/2010, un dosar care va cuprinde 6 elemente: cerere de inaintare, statut, act constitutiv, certificat de inregistrare in Registrul asociatiilor si fundatiilor, cod de inregistrare fiscala (toate aceste elemente le are orice organizatie neguvernamentala legal constituita) precum si un aviz privind luare in evidenta a respectivei asociatii de catre Ministerul Mediului, ca si asociatie de pescari sportivi.

Avizul Ministerului Mediului se obtine la fel, printr-o cerere si un dosar.

Dupa inscrierea in Registrul unic al ANPA, asociatia de pescari sportivi va solicita Filialei ANPA de care apartine in functie de judet, permise pentru membrii sai, depunand in acest sens un tabel care contine: Numele si prenumele, CNP-ul, Semnatura, precum si contravaloarea permisului pentru fiecare membru (30, 10 sau 0 lei).

Asociatia de pescari ramane in cont cu diferenta de bani perceputa de la membrul pescar, peste tariful perceput de catre ANPA (30, 10 sau 0 lei).

CENTRUL REGIONAL DE ECOLOGIE BACAU – ASOCIATIE DE PESCARI SPORTIVI

Prin profilul de activitati CRE a atras de la infiintare pescari sportivi preocupati de starea apelor si de natura in general. Prin incheierea nr.2/PJ/2006 din 17.01.2006 a Judecatoriei Bacau, in cadrul CRE se infiinteaza “Clubul de Pescuit CRE”. Pana in prezent membrii pescari ai CRE au organizat şi au participat la numeroase competitii de pescuit sportiv, si au desfasurat activitati privind protectia fondului piscicol.

In conformitate cu prevederile legale susamintite, CRE a solicitat inscrierea in Registrul ANPA, pentru a putea elibera permise de pescuit catre membrii sai.

In urma solicitarii CRE nr.24/16.03.20, Ministerul Mediului şi Padurilor comunica prin adresa nr.113887/16.03.10 avizul de luare în evidenta a CRE ca asociatie de pescari sportivi si inscrie CRE la pozitia 196. pe “Lista asociatiilor de pescari sportivi” publicata pe site-ul ministerului.

Prin adresa nr.28/22.03.2010 inregistrata la ANPA sub numărul 2106/24.03.2010, CRE solicita ANPA inscrierea in Registrul unic de evidenta a asociatiilor de pescari sportivi, anexand documentele specificate prin Decizia nr.52/15.03.2010.

Membrii pescari sportivi ai CRE asteapta in prezent decizia ANPA, pentru a putea practica sportul preferat in conditiile legii, in cadrul unei organizatii care ii reprezinta.

12 Responses to “PESCUIT SPORTIV. ASOCIATII DE PESCARI”

 1. mihai spune:

  Pana la urma eliberati permise de pescuit ANPA? Si daca da, eliberati (dupa cum se aude mai nou) si celor ce nu se asociaza? Partea cu eliberatul fara asociere intreb doar din curiozitate nu ma deranjeaza sa devin membru caci stiu ca banii vor fi folositi in scopul stoparii braconajului si alte cele.

 2. gritcu spune:

  Din nefericire, asa cum e precizat si in ultima parte a textului, asteptam inca raspunsul ANPA. Am depus toate documentele solicitate. La nivel de presupunere, nu este exclusa posibilitatea sa fim sicanati datorita punctului nostru de vedere referitor la pescuitul comercial pe Siret. Toate noutatile vor fi postate pe site.

 3. Dan spune:

  „Toate permisele de pescuit eliberate de ANPA prin asociatiile de pescari sportivi sunt valabile, fara alte vize, pe toate apele din Romania, cu exceptia apelor de munte.”
  Sunt „Habitate piscicole naturale”, nu ape de munte. Nu dezinformati pescarii! Se pescuieste dupa aceleasi legi, cu prevederile specifice referitoare la numarul de bete, ace si bucati de captura (nu KG). Permisul este acelasi (ANPA).

 4. Apele de munte nu sunt exceptate de la pescuit. Faceti o confuzie intre resursa acvatica vie si zona de pescuit. Zonele de pescuit sunt definite de lege ca portiuni ale unui bazin hidrografic delimitata prin semne vizibile unde este permisa practicarea pescuitului sportiv. ANPA este administrator al resurselor acvatice vii, nu al zonelor de pescuit. Permisul de pescuit iti da dreptul de a practica pescuitul, iar accesul la resursa este liber. Legea 317/2009 precizeaza clar acest lucru (art. 16 din lege). Deci si pe apele de munte este permis accesul, fara nici o exceptie.

 5. Pescuit spune:

  Cam la ce valoare se ridica taxa pentru pescuit, cu permis pentru anul 2010?

 6. Fanu Dragos spune:

  Salut Gabi . M-ar interesa si pe mine treaba cu permisele si cum ma pot afilia la CRE,cat ma costa,etc:toate detaliile ce tin de permis si afiliere. Mersi

 7. mihai spune:

  Ceva vesti de la ANPA? Aveti idee cam pe cand veti putea elibera permise macar asa o data aproximativa.

 8. iulian spune:

  BUNA ZIUA
  CRE ELIBEREAZA PERMISE DE PESCUIT PT 2010?
  DACA DA, IN CE CONDITII…

  VA MULTUMESC

 9. mihai spune:

  Deci nici o veste inca? Chiar as vrea sa fac o partida de spinning la stiuca dar nu prea as merge la risc fara permis…..

 10. Utila informatie… am adaugat blogul la favorites, sper sa-l actualizezi cat mai des.

 11. NIK spune:

  Am vizitat blogul dumneavostra si este foarte interesant, daca aveti placere puteti vizita si blogul meu http://pescuitamator.blogspot.com/

 12. de unde pot sa iau permis in bacau ?

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_ Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_