ANPA si pescuitul comercial!

Anpa 2

ANPA refuza sa se implice în problema pescuitului comercial pe Siret.
La doar câteva luni dupa ce au reuşit să bulverseze întreg sectorul pescuitului recreativ, printr-un cadru legislative incoerent şi inaplicabil, care a condus la reducerea semnificativă a numărului de pescari înregistraţi faţă de anii anteriori, ANPA se arată dezinteresată fată de problematica complexa a pescuitului comercial.
Pescuitul comercial – o activitate controversată – a fost mereu un punct de tensiune între pescarii recreativi, interesele privind protecţia mediului şi pescarii comerciali. Având în vedere faptul că în judeţul Bacău, pe lacurile Răcăciuni şi Bereşti s-a practicat în anii anteriori pescuit comercial, modul de desfăşurare este în atenţia şi preocuparea CRE Bacău, în încercarea de a armoniza punctele de vedere divergente.
Referitor la singura solicitare inregistrată pentru avizarea pescuitului comercial pe lacul Beresti, cu o singură barcă şi doi pescari, CRE a raspuns afirmativ, solicitand o serie de conditii pentru a ne asigura ca activitatea nu are impact negativ. Totodata am solicitat o intalalnire comuna intre CRE, pescarii comerciali si reprezentantii APM şi ANPA in data de 03.03.2017. Ca de obice, ANPA nu a raspuns invitatiei aratand un dezinteres total pentru aceasta problema sensibila, in care implicarea ANPA este necesara.
Reamintim ANPA ca in zonele de pescuit comercial unde agentia a autorizat pescuitul comercial, in anul 2016 au fost descoperite plase demonofilament pentru braconaj in lungime totala de peste 40 de kilometri, si zeci de cazuri de braconaj piscicol. Dar avand in vedere raportul de inactivitate al ANPA in ultimii cinci ani, intelegem dezinteresul pentru orice activitate, fie ea de teren, sau de relationare cu factorii interesati in problematica pescuitului.
PS: ANPA, va rugam sa ne instruiţi cum sa procedăm atunci când găsim plasele braconierilor. Exista un număr unde putem suna să vină un inspector ANPA să constate fapta, prejudiciul etc ? sau cum ar trebui sa procedăm, dacă sunteţi amabili. Mulţumim.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_