Din nou ANPA

ANPA

In timp ce pescuitul recreativ e pe uscat, ANPA se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea în scandalul pe care l-a generat pentru a reface abuziv monopolul AJVPS-urilor. Astfel, prin decizia nr. 54/24.02.17 zice că:
IN ANUL 2017 PESCUITUL RECREATIV SE PRACTICĂ IN BAZA PERMISELOR EMISE IN 2016 (adică gratis, dar nu clarifică ce se întâmplă cu cei care nu au avut permis în 2016), CU EXCEPȚIA DELTEI ŞI A ZONELOR DE PESCUIT CONTRACTATE DE ASOCIAȚII DE PESCARI RECREATIVI (?!?)
şi mai zice si că:
PENTRU ZONELE DE PESCUIT RECREATIV CONTRACTATE DE ASOCIAŢII SUNT VALABILE PERMISELE ELIBERATE IN 2016 INSOŢITE DE CARNETUL DE MEMBRU AL ASOCIAŢIEI RESPECTIVE . (nr. Atenţie – nu se solicit cotizaţie pe anul 2017, ci doar carnet de membru.)
Păi mai pe la începutul anului ANPA a publicat pe site-ul propriu un cârnaţ de vreo 50 de asociaţii şi nişte contracte şi a zis aşa: conform legii, pescuitul e liber, fără taxă. Dar dacă vreţi să pescuiţi e musai să cotizaţi la tovarăşii din listă. Poate că unele contracte sunt valabile, dar unele contracte încheiate prin anii ’80 cu diferite întreprinderi care nu erau proprietare pe fondul piscicol sunt aberante, sau cine ştie ce situaţii mai sunt prin contrăcţelele astea încheiate pe sub mână şi ascunse prin sertate. Deci practic ANPA a indus pescarii în eroare, cu bună ştiinţă, iar aceştia au cotizat aducând foloase materiale fără ca respectivele asociaţii să aibă dreptul de a încasa bani.
In 2017 sumele au fost plătite de către pescari şi încasate de către unele asociaţii în urma unui anunţ şi a unei liste dubioase de asociații publicată de ANPA pe site-ul propriu.
Când a văzut că treaba nu e bună şi că multe din asociațiile din listă nu au contracte care să se încadreze în prevederile legale, ANPA a şters anunţurile, dar a rămas cu problema. Aşa că după câteva zile de meditaţii, prin decizia de mai sus, a zis ca pescuitul e liber şi că “ cine are contract valabil, să caute pescarii la carnete de membru”, fără a publica, aşa cum ar fi corect, lista contractelor valabile.
Adică ANPA se spală pe mâini. Cine încasează bani în baza vreunui contract fantezist din cuaternat, e responsabil de acţiunile lui. Dar nici nu elucidează situaţia, menţionând clar cine are dreptul acesta. In aceste condiţii diverse asociaţii vor profita şi vor încasa banii pescarilor care vor să fie în regulă şi să pescuiască liniştiţi, fără să se uite peste umăr ce controale vin. Şi nici nu ştie nimeni ce destinație au aceste sume, bineînțeles altă destinație decât plata paznicilor de vânătoare.
Deci, dragă ANPA:
– care este lista beneficiarilor contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ ?
– este sau nu necesar ca pescarii să achite o sumă pentru a pescui ? Şi cui trebuie achitată această sumă? Şi de ce, că legea nr.1/2017 zice că NU.
– fără fonduri mişcă cineva ceva în domeniul promovării pescuitului recreativ şi protejării fondului piscicol național, că de aştia ca la CRE Bacău nu găsiţi mulţi ?
– până lămuriţi cele de mai sus, ce se întâmplă pe ape? Braconajul e zilnic, generalizat, agresiv. Mulţi pescari nu respect nici o regulă. Populările lipsesc. Curătenie, educaţie ioc. Promovarea eticii pescuitului e o fantezie. Iar munca asociațiilor care au gestionat zone de pescuit în perioada 2011 – 2016 se duce de râpă.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_