Ce este CRE?

Custodele ariilor de protecţie specială avifaunistică din cadrul sitului NATURA 2000 “Lacurile de acumulare Buhuşi – Bacău –Bereşti”.

Suntem voluntari ecologisti. Respectam natura, o protejam si va invitam sa faceti acelasi lucru.

Implica-te Contacteaza-ne

Pescuitul recreativ devine din nou ținta unei legi cu dedicație

CRE

Sub presiunea parlamentarilor vânători, legislația din domeniul pescuitului urmează să fie din nou schimbată în beneficiul celor care se ocupă de vânătoare.
Noua modificare abuzivă şi arbitrară dă dreptul “organizațiilor VÂNĂTOREŞTI” de a controla şi amenda pescarii, prin paznicii de vânătoare.
In condițiile în care toate asociațiile care gestionează zone de pescuit au în momentul de față pază înarmată care respectă legislația în domeniul pazei, DE CE DOAR VÂNĂTORII ar putea constata contravenții ? Contractele pentru zonele de pescuit încheiate cu ANPA sunt similare, cu drepturi şi obligații similare pentru toate asociațiile, indiferent ce alte preocupări au acestea.
Modificarea legislativă conferă avantaje suplimentare AJVPS-urilor față de ceilalți gestionari ai fondurilor de vânătoare, care nu se ocupă şi de pescuit. În condițiile în care banii încasați de la pescari sunt utilizați pentru plata salariilor pentru paznicii de vânătoare se generează o concurentă incorectă, AJVPS-urile având posibilitatea inclusiv să achite un tarif de gestionare mai mare, tocmai din banii pescarilor.
In momentul de față modificarea legislativă a fost aprobată de Senat, urmând să fie supusă aprobării Camerei Deputaților. Sperăm ca prevederile abuzive să fie în atenția parlamentarilor de bună credință, dar şi a asociațiilor de pescuit, precum şi asociațiile de vânătoare care îşi desfăşoară activitatea corect şi nu încurcă borcanele.
Pescuitul recreativ este o pasiune care nu are nici o legătură cu vânătoarea. Respectăm vânătorii, dar pe baltă vrem linişte, nu focuri de armă.
Proiectul de lege are numărul PL-x nr.132/2017 şi poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaților.

Braconaj la Galbeni – zona Sortbac

CRE
Pe lacurile Bacău și Galbeni – zonele de pescuit ale CRE Bacău – controalele continuă. Noaptea trecută o echipă de pază a descoperit în zona de nord a lacul Galbeni – sectorul balastierei Sortbac (Răpănoasa) – plase monofilament în lungime totală de 250 m din care a fost eliberat crap și caras.

La primele ore ale dimineții pescarii se adună pe baltă, cu permise, carnete de captură și respectarea numărului de scule – cu unele excepții. Regulile sunt simple iar cei care nu le respectă își asumă plata eventualelor sancțiuni contravenționale.

Dimensiunea minima pentru retinerea pestelui nu este optionala

CRE

Respectarea dimensiunii minime pentru reținerea peștelui nu este opțională. Îndeosebi speciile sensibile și valoroase trebuie protejate prin eliberarea capturilor sub dimensiuni, dând astfel posibilitatea acestora să se reproducă. Un exemplar adult care s-a reprodus măcar o dată poate fi reținut fără probleme, locul lui fiind luat de puiet.
Jandarmii de la IJJ au constatat și sancționat azi mai mulți pescari pe lacurile Bacău și Galbeni, aceștia nerespectând dimensiunile minime pentru Reținerea peștilor.

 

Braconajul poate fi combatut doar in teren

CRE

Sezonul de pescuit 2018 a oferit satisfacții pescarilor pe lacurile Bacău și Galbeni, fiind înregistrate capturi notabile cantitativ, dar și calitativ. Lacul Bacău s-a remarcat prin plătică, lin și știucă. La Galbeni s-a prins caras, somn, știucă etc. Pescarii văd că lucrurile se schimbă iar apele CRE încep să fie mai bogate în pește.
Rezultatul se datorează zecilor de acțiuni de noapte pentru combaterea braconajului, dar și populărilor realizate pe fiecare zonă de pescuit, așa cum cere contractul de folosință a zonelor de pescuit.
Săptămâna aceasta a început cu un eveniment pentru patrulele CRE, pe lacul de acumulare Galbeni în zona CIC-Sortbac fiind descoperite plase monofilament în lungime totală de 300 metri, din care au fost eliberați pești în greutate de aproximativ 30 kg, în special caras.

Editie de exceptie a Cupei Toamnei la Pescuit

CRE

Ediția a XI-a a Cupei Toamnei la Răpitor a fost una de excepție, depășind concursurile anterioare atât în ceea ce privește participarea cât și capturile. 24 de pescari s-au aliniat la start, remarcabilă fiind participarea prietenilor de la clubul Lamacarp (Covasna) și a celor din Onești și Piatra Neamț.
Lacul Bacău a oferit capturi numeroase, în cadrul manșei de concurs fiind prinși 48 de biban și 55 de știuci, după măsurare toți peștii fiind eliberați.
Mențiunile au fost câștigate de Sergiu Bălaș (243p.-14 bibani) și Ionuț Buganu (217p.-4 știuci & 1 biban).
Pe locul al III-lea s-a clasat Bogdan Șenchea cu 254p. prinzând 6 știuci.
Locul al II-lea i-a revenit lui Ștefan Geangalău, care a prins 7 știuci și un biban, totalizând 347p.
Cupa Toamnei 2018, dar și premiul pentru cea mai mare captură au fost câștigate de Gabriel Nistor (363p.), care a prins 5 știuci și 4 biban, marea captură fiind o știucă de 72 centimetri. Felicitări și mulțumiri participanților, sponsorului Delphin&FIN România, clubului Lamacarp, și prietenilor de la Asociația Pasionaților de Fotografie care au surprins în imagini derularea competiției.

Pescarii se implica in bunastarea apelor publice

CRE

Azi la Bălănești (NT), care-a dat la malu ‘nalt cu nadă de la Ionică a mai prins și câte un pește. Una peste alta, gestul pescarilor băcăuani de a plăti o zi de pescuit pe o baltă privată, iar peștii prinși să fie eliberați pe o apă publică este tot ce contează.
Mulțumim tuturor celor prezenți. Au demonstrat faptul că pescarii uniți pot face mai mult.
Inițiativa a fost lansata de Catalin Tănase pe Grupul pescarilor din Bacău.

Studentii de la biologie in practica pe aria naturala protejata

CRE

Lacul Răcăciuni – zone frumoase, faună bogată, dar și probleme de mediu, în special braconaj. Un laborator ideal pentru practica studenților de la biologie. Săptămâna aceasta, un grup de studenți însoțiți de domnul profesor Milian Gurău au participat la o activitate de monitorizare desfășurată pe aria naturală protejată aflată în custodia CRE Bacău. Ieșirea nu a fost fără peripeții, fiind găsită inclusiv o plasă monofilament. Sperăm ca tinerii să fie atrași de natură și să se implice în activitățile de protecția mediului.
În aceeași zi, AJVPS Bacău, asociația care trebuie să asigure paza lacului Răcăciuni, a hărțuit pescarii membri CRE pe Lacul de acumulare Galbeni, confundând lacul de acumulare cu râul Bistrița, semn că au lipsit la lecția de geografie.

Controale pentru respectarea regulilor pescuitului recreativ

CRE

Cu toate că ultimele zile au fost mai friguroase peștele trage bine, iar pescarii se adună pe malul apei. Pe lângă acțiunile de combatere a braconajului, modul de practicare a pescuitului recreativ pe lacurile Bacău și Galbeni rămâne în atenția CRE. Majoritatea membrilor pescari respectă condițiile de pescuit, dar mai există încă situații în care se vine pe baltă fără permis, sau când pescarii depășesc numărul de scule maxim permise, adică 4 lansete/pescar.
Reamintim faptul că ambele situații constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 300 și 600 de lei.
Chiar dacă sezonul de pescuit se apropie de final, îi sfătuim pe cei care doresc să se relaxeze pe malul apei să respecte condițiile legale pentru practicarea pescuitului recreativ.

CRE Bacau sprijina organizarea Bacău Bike Challenge XC

CRE
Locurile frumoase sunt puse în valoare de oameni deosebiți. Door2Outdoor& Veniți cu Noi au adus la startul evenimentului 207 de concurenți, bicicliști mai mult sau mai puțin experimentați, dar cu toții iubitori de natură.

Cadrul natural al circuitului de 45 de kilometri a fost reprezentat de drumurile forestiere ale Direcției Silvice Bacău de pe raza comunelor Mărgineni, Blăgești, Gârleni și Hemeiuși, startul și zona de organizare fiind găzduite de Clubul Ecvestru Decebal.
Evenimentul s-a realizat cu sprijinul a numeroși sponsori și parteneri și cu efortul a peste 97 de voluntari și colaboratori, printre care și echipa CRE Bacău.