PROHIBITIA PE LACUL BACAU

Perioada de prohibitie pentru toate habitatele piscicole naturale este de 60 de zile incepand din 15 aprilie 2012, pana la 13 iunie 2012 inclusiv. In acest interval se reproduc majoritatea speciilor de pesti din apele colinare si de ses. Pestii reproducatori, de dimensiuni mari, se aduna in carduri si de cele mai multe ori intra in zonele cu apa mica, unde depun icrele. In aceste perioade de „bataie”, pestii sunt extremi de vulnerabili si nu dau importanta prezentei omului. De cele mai multe ori, cand sunt observati, sunt inconjurati cu plase, prinsi cu cosuri, furci sau curent electric. Intr-o singur noapte pot fi prinse zeci, chiar sute de kilograme de pesti reproducatori, cu icre, acestia asigurand un venit imediat braconierilor, prin vanzare. Rezultatul este acela pe care il vedem peste tot pe apele publice – distrugerea sistematica a fondului piscicol.

DSC_8170

Pentru a proteja zona de pescuit Lacul Bacau, aflata in gestiunea CRE Bacau, in perioada de prohibitie au fost organizate pana in prezent peste o suta de patrule. In zilele in care cardurile de crap, platica sau caras au fost observate in apa mica, au fost organizate si cate zece patrule pe zi, inclusiv pe timp de noapte. In cele mai multe cazuri pestele a depus icrele in conditii bune, iar pe lac nu s-au inregistrat fluctuatii de nivel care sa puna in pericol icrele sau puietul. Controalele numeroase au asigurat pe lacul Bacau respectarea perioadei de prohibitie inclusiv de catre pescarii sportivi, carora le multumim pentru sprijin.
Aceste masuri de protectie au fost completate de realizarea de populari cu aproximativ 2,5 tone de caras si crap.

DSC_8094
foto: exemplare de crap in bataie pe lacul Bacau.

Pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Bacau se practica in baza permisului ANPA 2012, cu respectarea regulamentului zonei de pescuit. Pe langa regulile pescuitului sportiv, pescarii sunt obligati prin regulament sa aiba asupra lor un sac menajer sau o punga, pentru evacuare eventualelor deseuri produse. Totodata, pe lacul Bacau este interzisa pastrarea pestilor prinsi in recipiente de tip PET – pentru pastarea pestilor se vor utiliza juvelnice, galeti, sau vor fi pusi direct in punga, daca se intentioneaza pastrarea lor.
Pescarii sportivi care nu sunt membri CRE vor achita pe balta taxa de acces, in suma de 15 lei/saptamana, 20 lei/luna, sau 40 lei/an.

DSC_8149
foto: exemplare de crap in bataie pe lacul Bacau.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_