MONITORIZARE PE LACUL GALBENI

DSC_6116

Acumularea Galbeni si zonele adiacente situate la confluenta raurilor Bistrita si Siret si incluse in aria naturala protejata, au o suprafata de 1063,8 hectare. In cuveta lacului, in cea mai mare parte colmatata, s-au format grinduri de sedimente intretaiate de balti si canale, conferind un aspect de delta si habitate favorabile faunei acvatice. Lacul Galbeni reprezinta o zona importanta de cuibarit pentru pasari si o adevarata pepiniera pentru fauna piscicola a raului Siret.

DSC_6084

De cand s-a reumplut lacul, unii dintre locuitorii din zona (comunele Balcescu, Letea Veche si Tamasi) au revenit la vechile indeletniciri. In timpul actiunii am surprins un grup de persoane cu doua ambarcatiuni artizanale, care ne-au explicat ca au iesit la plimbare pe lac.

DSC_6075

In zona de varsare a Bistritei vechi in lac am descoperit o stiuca de peste 1 kilogram moarta. Cu o zi inainte, de pe baraj la Galbeni am mai observat cateva mrene in aceeasi situatie. Ii rugam pe cei care observa astfel de evenimente sa ne sesizeze telefonic.

DSC_6231

Pe unul dintre canale am descoperit un mistret inecat. Nu am putut decat sa speculam cu privire la cauza decesului. E posibil ca animalul sa fi trecut pe gheata si sa se fi inecat, desi mistretii inoata destul de bine. O alta varianta ar fi legata de braconaj – inainte sa ajunga in apa mistretul a fost probabil ranit -, in zona utilizandu-se intensiv laturi si alte metode.

DSC_6194

In toata zona pot fi observate mii de trunchiuri de rachita taiate pentru lemn de foc si araci.

DSC_6263

Dupa lasarea intunericului, in amonte de confluenta, in apropierea satului Furnicari, am observat si am stins un incendiu de vegetatie care afectase deja cateva sute de metri patrati.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_