MAI SUS DE BACAU

Pe drumul spre Vaslui, langa localitatea Secuieni, undeva adapostit de poluarea luminoasa a orasului Bacau, astronomii amatori au un loc foarte bun pentru privitul si fotografiatul cerului. Fotografiile de mai jos sunt facute de Vlad Dumitrescu in seara de 26 Decembrie 2011. In prima, este fotografiata apropierea aparenta a planetei Venus (Luceafarul de seara) de Luna (conjunctia Luna-Venus).

_MG_9103web

Special la aceasta conjunctie a fost lumina reflectata de Pamant pe partea intunecata a Lunii numita si lumina cenusie. Doar arcul subtire din marginea dreapta a Lunii este lumina directa primita de la Soare, restul este lumina reflectata de planeta noastra catre Luna.

Autosave._proces216_web_jepegeu1

A doua este o fotografie de camp larg, obiectele fiind fotografiate cu un obiectiv de 70mm distanta focala pus pe un trepied special care urmareste cerul in timpul mai multor expunerii lungi care apoi sunt suprapuse; in stanga sus se vede nebuloasa California iar in dreapta jos roiul deschis Pleiade numit popular si „Closca cu pui”. Cele doua obiecte se afla in constelatii vecine, Perseu respectiv Taur. In mijlocul cadrului se observa benzi obscure de praf galactic.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_