POLUARE CU MORTALITATE LA PASARI SI PESTI PE LILIECI

DSC_2474

Marti 20.12.2011, ora 12.00 un pescar sportiv a sesizat CRE Bacau cu privire la aparitia pe luciul lacului Lilieci, in zona barajului, a zeci de pesti morti precum si cateva pasari, fenomen care a inceput sa fie observat in jurul orei 09.00. O echipa a CRE s-a deplasat la fata locului unde a constatat existenta a sute de pesti morti, dar si 2 rate si o lisita. Au fost sesizate telefonic autoritatile competente: Garda Nationala de Mediu, Directia Apelor Siret si Directia Sanitar Veterinara. Institutiile au trimis echipe la fata locului pentru a lua masurile ce se impun.

DSC_2487

Inspectorii trimisi de Directia Sanitar Veterinara au afisat o atitudine dezinteresata, refuzand inclusiv sa preleveze „probele” care pluteau cu sutele pe suprafata apei. Cei doi specialisti au apreciat verbal faptul ca decesul pasarilor a survenit in urma racirii vremii si ca moartea a cateva rate si pesti nu prezinta motiv de ingrijorare.

DSC_2466

Faptul intamplat este deosebit de grav, in contextul in care in zona lacului Lilieci s-au inregistrat doar in cursul acestui an mai multe situatii in care au fost observate pasari si pesti morti. Pe langa observatiile efectuate direct de catre patrulele CRE exista si relatari ale localnicilor, privind alte cazuri de mortalitate, inregistrate pe zone restranse. In ciuda sesizarilor efectuate nu a fost identificata cauza mortalitatii la pesti si pasari, si nici eventuala sursa de poluare.
Avand in vedere faptul ca aceste situatii survin periodic si au efect pe zone limitate, presupunem ca se datoreaza deversarii in apa Bistritei a unor substante toxice care actioneaza pe perioade scurte de timp, pana la reducerea concentratiei sub un anumit prag.

DSC_2471

Numarul mare de pesti morti de pe luciul lacului a reprezentat o sursa de hrana pentru pasarile ihtiofage, existand riscul ca in perioada imediat urmatoare sa fie observata o crestere a mortalitatii la pasari.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_