POTARNICHEA SI FONDUL PENTRU MEDIU

Picture 003

Un prieten a gasit o potarniche incapabila sa zboare si a adus-o la CRE. Conform procedurii standard, „pacientul” a fost expediat la Focsani, la Centrul zonal de tratament si ingrijire pentru animalele salbatice. Pasarea a fost examinata si prezinta leziuni la aripa dreapta, medicul veterinar fiind rezervat cu privire la sansele de reabilitare si posibilitatea de eliberare in natura. Cel mai probabil, potarnichea va ramane la Centru, ca vizitator permanent.

Potarnichile sunt pasari deosebit de apreciate de catre vanatori, sezonul legal de vanatoare fiind cuprins in intervalul 15 septembrie – 30 decembrie. Vanatoarea este o afacere de sute de mii de euro pe an, doar in judetul Bacau. Luptele pentru fondurile de vanatoare sunt aprige, gestionarii fiind dispusi sa plateasca sume considerabile pentru dreptul de a impusca animalele salbatice. Intreaga afacere se bazeaza pe impuscatul animalelor salbatice nascute si crescute in mediul natural, fara protectie si ingrijire din partea nimanui.
Din sumele platite de asociatiile de vanatoare, doar un procent de 3% ajunge in Fondul pentru Mediu. Iar din Fondul pentru Mediu banii merg la programul „Rabla” – un program de stimulare a industriei auto si nu de protectie a mediului -, precum si in alte programe fara legatura cu protectia naturii. Niciun leu nu este folosit pentru programe de protejare a biodiversitatii.
Functionarea unui centru pentru ingrijirea animalelor salbatice ranite poate fi un program care ar trebui sa fie finantat din Fondul pentru mediu.

Picture 011

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_