BIRDWATCHING PE LACUL BACAU

DSC_9614

Centrul Regional de Ecologie a dat in folosinta vineri, 25 noiembrie 2011, un foisor de observatie construit in coada lacului Bacau. Amenajarea a fost realizata tinand cont de conditiile si specificul zonei si este destinata activitatilor de monitorizare si cercetare, dar si birdwatching si fotografie de natura, facilitand o prezenta discreta chiar in sectoarele de aglomerare pentru fauna.
Adapostul este disponibil oricaror persoane care doresc sa realizeze fotografii sau activititati de cercetare pe lacul Bacau, amatorii fiind rugati sa contacteze CRE pentru a intra in posesia cheii.

DSC_9762

In ziua inaugurarii ne-am confruntat cu ceata, vremea nefiind prielnica pentru fotografie. Totusi, prima zi cu soare a permis o scurta sedinta foto, ale carei rezultate si concluzii sunt urmatoarele:

DSC_9704

Foisorul fiind dispus in zona de nord-vest a lacului, fanta de vizitare care are deschidere spre larg – acolo unde erau si cele mai mari aglomerari de pasari a pozitionat „subiectii”, la primele ore ale diminetii in contralumina.

DSC_9724

Pe lac erau aproximativ 250 de lebede de iarna si lebede de vara, cateva mii de exemplare de rata mare, rata mica, lisite, pescarusi, 2 starci cenusii si 3 corcodei mici. In zonele cu stuf am observat numerosi pitigoi albastri si 4 fazani.

DSC_9745
Pitigoi albastru (Parus caeruleus)

Datotita pozitionarii foisorului in aproierea zonelor de interes maxim, este recomandabil ca accesul sa se faca dimineata inainte de a se lumina (daca se fotografiaza dimineata), sau la orele pranzului, pentru fotografii bune seara.
Fantele de fotografiere vor fi camuflate cu plasa pe interior, pentru ca impactul sa fie mai mic atunci cand sunt deschise in raza vizuala a pasarilor. Deschiderea trebuie realizat lent. Nu e recomandat sa se mentina mai mult de o fanta deschisa, pentru ca se creaza curent puternic in foisor.

DSC_9679
Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis) cu un guvid de apa dulce.

Alte recomandari: accesul pana in zona foisorului nu se poate face fara cizme de cauciuc, in cea mai mare perioada de timp lacul acopera cu 10-20 cm de apa drumul de acces. Pentru sezonul rece trebuie avut in vedere faptul ca dupa 1-2 ore frigul incepe sa se simta puternic, asa ca recomand: ciorapi termici (cat mai multi), manusi, caciula, multe straturi de haine si termos cu ceai cald. Nu uitati un izopren, deoarece podeaua nu este izolata termic.
Fiecare perete are cate doua fante de fotografiere. Fanta superioara este prea sus pentru o persoana sub 1,80, asa ca pana realizam un scaun inalt sau altceva care sa compenseze distanta, fotografiile se fac doar prin fanta inferioara.

Pe distante mai mici de 30 de metri, pasarile sunt alertate de zgomotul de declansare.

DSC_9697
Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis).

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_