MONITORIZARE PE RAURILE TREBES SI NEGEL

DSC_6789

Clubul de turism „Veniti cu Noi” si Centrul Regional de Ecologie Bacau au initiat o campanie privind gestionarea deseurilor pe cursul raurilor Trebes si Negel. Cele doua cursuri de apa strabat comunele Magura si Margineni pentru a se varsa in Lacul Agrement din Municipiul Bacau, influentand direct calitatea apei la Insula de Agrement.

DSC_6793

Pe malurile ambelor cursuri de apa sunt depozitate ilegal cantitati mari de deseuri provenite din activitati casnice sau economice. Aceste deseuri, antrenate in urma cresterilor de debit, ajung la Insula de Agrement, sau se aglomereaza in diverse obstacole impiedicand cursul apei si generand inundatii, precum cele din vara iulie 2010, cand zeci de gospodarii din Magura, Margineni si Bacau au fost afectate.

DSC_6866

Cresterea numarului de locuinte particulare si a activitatilor economice a condus la deversarea necontrolata a unor mari cantitati de ape uzate, in special in paraul Trebes, situatie care se reflecta negativ pe cursul raului si in ceea ce priveste calitatea apei de la Insula de Agrement. In fiecare an, cu ocazia topirii zapezii sau a unor ploi mai mari, lacul de insula se acopera de sute de peturi antrenate de apa din amonte.

DSC_6873

Situatia este cunoscuta de ani de zile, dar solutionarea problemei nu a reprezentat o prioritate pentru factorii responsabili.
Clubul „Veniti cu Noi” si CRE Bacau isi propun sa documenteze si sa marcheze pe GPS aglomerarile de deseuri atat pe cursurile de apa cat si pe maluri, dar si alte puncte de deversare a apelor uzate. Ulterior va fi intocmit un raport privind aceste locatii, raport ce va fi inaintat autoritatilor de mediu si administratiilor publice locale, venind astfel in sprijinul lor pentru a lua masurile ce se impun in vederea asigurarii salubrizarii, prevenirii inundatiilor si a poluarii.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_