BARZA RANITA, TRANSPORTATA LA CENTRUL DE INGRIJIRE DE LA FOCSANI

DSC_6679

Un grup de tineri din comuna Nicolae Balcescu au descoperit pe camp, in apropierea localitatii, o barza (Ciconia ciconia) incapabila sa zboare. Tinerii au prins pasarea si au anuntat telefonic CRE-ul, pentru ca barza sa fie salvata.
Pasarea a fost preluata si transportata la Focsani, la Centrul zonal de tratament pentru animale salbatice, unde a intrat in ingrijirea domnului doctor Vlad George, care s-a aratat optimist cu privire la sansele de insanatosire. Specialistul a precizat ca este vorba de un exemplar tanar, care nu prezinta rani, dar este foarte slabit.
Acest exemplar de barza nu este primul client din Bacau al Centrului de la Focsani, medicii vranceni tratand si eliberand in trecut si alte pasari ranite, gasite in Bacau.
Din nefericire la nivelul judetului Bacau nu exista facilitati si nici disponibilitatea de a reabilita animalele salbatice ranite. Cetatenii care au bunavointa de a salva un animal aflat in dificultate vor afla cu stupoare ca singura solutie data de specialistii de la Vivariu (Complexul Muzeal de Stiintele Naturii) este impaierea.
Daca la nivelul judetului Vrancea, anual, sunt semnalate numeroase cazuri de animale ranite (urs, mistreti, caprior, etc)- care ulterior sunt preluate de Centru si ingrijite -, in Bacau nu se inregistraza astfel de sesizari, desi muntii si padurile sunt impanzite de laturi, capcane si braconieri. In lipsa unui sistem pus la punct intre Directia Silvica, asociatii de vanatoare si un centru de reabilitare, cel mai probabil animalele ranite care sunt descoperite sfarsesc cu furci si topoare infipte in ele.
Berzele sunt in aceasta perioada la inceputul migratiei, formand stoluri mari si pornind spre sud, in zonele in care vor ierna. La fel ca si celelalte pasari migratoare, pe parcursul calatoriei acestea sunt expuse la numeroase amenintari, mare parte naturale, dar si create de om ( linii de inalta tensiune, braconaj, parcuri eoliene, etc). Tocmai din acest motiv trebuie sa ajutam animalele salbatice, atunci cand avem posibilitatea, compensand macar partial dezechilibrele provocate de om in natura.

DSC_6683

One Response to “BARZA RANITA, TRANSPORTATA LA CENTRUL DE INGRIJIRE DE LA FOCSANI”

  1. Pai si aia care prind animalele cu furcile sau topoarele, nu regleaza acest echilibru? imi amintesc un profesor foarte cunoscut in domeniul „pasaristicii” (ca la cat este de limitata informational acea persoana nu pot altfel sa-i spun), care sustinea ca impuscand vietatile bolnave salvam fauna. :)))) Corect! Tot asa vom ajunge la vorba Vivariului, si vom privi admira doar vietati impaiate. Ei stiu!

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_