MANEVRE PENTRU REDUCEREA NIVELULUI PE LACUL BACAU

DSC_3917

Miercuri 15 iunie, Hidroelectrica SA a inceput manevrele de reducere a nivelului apei in Lacul Bacau II, in vederea realizarii unor lucrari aferente obiectivului de investitii modernizarea pereului si hidroizolatiilor la canalul de aductiune al hidrocentralei Bacau. Reducerea nivelului se realizeaza cu aproximativ 2 cm/ora, pe o perioada de 5 zile, pana la nivelul de 158,80 m. Nivelul normal de retentie al apei in lac este de 161,05 m. Conform memoriului depus si a avizelor obtinute de catre Hidroelectrica, lucrarile pe canalul de aductiune se vor incheia pana la data de 15 noiembrie 2011, data la care lacul va fi reumplut.

Reducerea nivelului apei are impact semnificativ asupra faunei piscicole, in special asupra pontei depusa in 2011. Totusi scaderea etapizata si lenta a nivelului, a permis pestelui sa se retraga in zonele ramase cu apa adanca. Datorita gradului ridicat de colmatare, aceste zone sunt extrem de reduse, ridicandu-se problema daca vor putea sustine in bune conditii aglomerarea de peste.

DSC_4239

Speciile de pasari acvatice si limicole au profitat din plin de variatia de nivel, zona atragand mii de exemplare. Pasarile acvatice cu pui nezburatori care au cuibarit aici, au dificultati in gasirea unor zone adecvate de odihna, zonele cu stuf ramanand in general la distanta de limita actuala a luciului lacului. Au fost observate mai multe rate cu pui, pescarusi, gainuse de balta, dar si alte specii, existand riscul ca pasarile sa piarda ponta din acest an. Amenintari suplimentare, exceptand pradatorii naturali, vin din partea cainilor hoinari prezenti in zona.

DSC_3774

In sectorul de varsare a canalului de fuga de la UHE Lilieci in lacul Bacau si in coada lacului in general, nivelul apei s-a stabilizat pe o serie de praguri si sforuri, mentinandu-se o zona favorabila avifaunei acvatice si amfibienilor.

In perioada in care lacul va fi redus se instituie masuri de protectie suplimentara: se interzice accesul cu ambaracatiuni, se interzice accesul oamenilor si animalelor domestice in cuveta lacului si pe insulele din coada lacului, se interzice recoltarea stufului si vegetatiei lemnoase, inclusiv a arborilor doborati sau adusi de apa. Pana in prezent reducerea nivelului s-a efectuat in mod optim si nu au fost constatate cazuri de braconaj piscicol, sau alte incalcari ale regulamentului zonei.

Lacul Bacau este zona inclusa in situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti” cod ROSPA0063.

DSC_3849

2 Responses to “MANEVRE PENTRU REDUCEREA NIVELULUI PE LACUL BACAU”

  1. nik spune:

    Ma intreb acum la ce am mai platit 50 de lei pentru a pescuii pe un singur lac care este si el acum o balta.

  2. nik spune:

    Mare teapa,la anul mai bine platesc la brahonierii de la ajv.. dar am unde pescuii.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_