MINISTERELE PROPUN 30 DE BARCI SI 60 DE KILOMETRI DE PLASE PE SIRET

ordin

Statul da liber la pescuit comercial in habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate. Prin prezentul ordin comun, emis de catre Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii, sunt stabilite cantitatile de peste ce pot fi recoltate, precum si numarul de ambarcatiuni. Lacurile Racaciuni si Beresti ar trebui sa suporte 12 barci si sa produca in 2011 aproape 9 tone de peste. Fiecare barca poate fi dotata cu 20 de setci cu lungimea de 100 de metri. Astfel, conform ordinului ministerial, pe luciul celor doua lacuri – arie naturala protejata – ar putea fi intinse plase in lungime totala de 24 de kilometri.
Aceeasi situatie este si pe lacurile din Vrancea, incluse in situl Natura 2000 „Lunca Siretului Inferior”. Lacul Calimanesti ar trebui sa suporte 10 ambarcatiuni si 200 de plase, si sa produca 8,5 tone de peste. Lacul Movileni a fost ferit pana in prezent de pescuit comercial, iar braconajul a fost redus. Si acest lac este trecut in 2011 pe lista neagra, el trebuind sa gazduiasca opt barci si sa produca 7200 de kilograme de peste.
Pescuitul comercial in ariile naturale protejate este permis in ciuda faptului ca nimeni nu cunoaste cu exactitate daca aceste lacuri pot sustine cotele de capturi aprobate de catre cele doua ministere.
Autorizarea pescarilor comerciali ar trebui sa ia in considerare impactul negativ pe care ambarcatiunile, pescarii si plasele, prin prezenta permanenta pe luciul lacului il au asupra speciilor de pasari, impactul pe care recoltarea a mii de kilograme de peste il are asupra resursei de hrana a pasarilor ihtiofage, precum si asupra intregului ecosistem. Trebuie avut in vedere faptul ca amplasarea a zeci de kilometri de plase pe luciul celor trei lacuri constituie un risc direct pentru speciile de pasari scufundatoare.
Contextul in care cele doua ministere isi propun sa dea liber pescuitului comercial este acela al unui braconaj generalizat si a lipsei de masuri de protectie ( zone de protectie, populari, etc.), care s-au concretizat in diminuarea drastica a populatiilor piscicole din habitatele naturale.

siret

6 Responses to “MINISTERELE PROPUN 30 DE BARCI SI 60 DE KILOMETRI DE PLASE PE SIRET”

 1. Stanciu catalin spune:

  Domnule Balan Marius,
  Cu toata stima, dar ce conteaza daca novacul si singerul se reproduc sau in salbaticie??? Sunt specii alohtone si ar trebui eliminate! Ar trebui sa fie promovat pescuitul de tip calitativ, prin care sa fie eliminate aceste specii de cultura, si sa se renunte la pescuitul cantitativ, pe cote, ca in era comunista. Cat despre speciile autohtone…, acest act normativ lasa de dorit… Rusine celor l-au produs!
  P.S. Scaunul electric e prea bland!

 2. claudiu spune:

  Ba haimanalelor de la guvern ar trebui sa fiti cu totii pusi la zid si impuscati.

 3. just me spune:

  Se inmultesc sau nu in salbaticie sau nu pun gura la nimic asta este dar nu vad de ce ar trebui eliminati acesti pesti pana la urma ce rau au facut???Atata timp cat sunt in apele noastre ar trebui sa ne pese si de ei pentru ca daca se continua cu legi de acest fel in cativa ani o sa ajungem sa avem doar apa si atat.

 4. MB spune:

  „CHIAR IMI PLACE TREABA CU FARA LIMITA LA NOVAC SI SANGER”

  Se cred in America de Nord, s-au uitat prea mult la NG si Discovery…

  „nu vad de ce ar trebui eliminati acesti pesti”

  Pai pentru ca se vand si se cumpara, de aia ii vor decimati. 🙁

 5. semlecangheorghe spune:

  Fitofagii pot fi pescuiti cu succes prin metode de pescuit recreativ sportiv,cu tablete de tehnoplancton si o tehnica specifica ,tehnica pe care vecinii nostrii din Ungaria o folosesc destul de frecvent…A fost o vreme cind Muresul era plin de fitofagi,in lunile iunie-august,si ,pe atunci consideram ca mult prea simtita lor prezenta are un efect negativ asupra puietului altor specii …Iata ca dupa deversarea deosebit de toxica de acum citiva ani buni,deversare care a ajuns in Tisa,fitofagii sint din ce in ce mai putini prin partile noastre…Fapt care ma face sa cred,ca eu cel putin ,nu pot sa trag concluzii pertinente din perspectiva limitata a unui observator neinitiat .Concluzii ar putea trage doar specialistii in domeniu ,care ar monitoriza arii mari,pe perioade mari de timp…Se intimpla acest lucru???Personal nu stiu…Un lucru este cert:fitofagii din apele noastre exista si nu-i putem indeparta ,dar,putem lua atitudine in fata poluarii industriale ,a braconajului si a modificarii albiilor riurilor exploatate haotic de balastiere…Daca s-ar indeparta aceste frine din calea mecanismelor bine puse la punct ale naturii,cu siguranta, toti ne-am bucura de o biodiversitate incintatoare…Din pacate ,dragii nostrii guvernanti,taie in vietile oamenilor,si din motivul asta ,nu cred ca le pasa prea mult de pesti si de biodiversitatea din tara noastra…..

 6. just me spune:

  bravo MB cu America dar trebuie mentionat ca acolo acesti pesti au conditii sa se inmulteasca si de aceea cauta sa-l elimine pentru ca sunt exagerat de multi si le sufoca apele.Iar la noi pentru ca se vand si se cumpara BINE ai ZIS.Aha era sa uit pentru cei care vor sa stie daca se poate pescui sportiv acest peste ii sfatuiesc sa caute pe internet si sigur vor gasi cum poate fi pescuit acest peste SPORTIV.

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_ Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_