PASARI RAPITOARE PE LACUL RACACIUNI

DSC_8312

Codalb – Haliaeetus albicilla

Una dintre cele mai mari pasari rapitoare din Europa, acvila codalb are o anvergura a aripilor de pana la 2,5 metri. In jurul anului 1970 specia era pe cale de disparitie, in prezent efectivele inregistrand o revenire. Acesta este al doilea exemplar de codalb care a vanat in sezonul de iarna 2010 – 2011 pe lacurile de langa Bacau. Probabil cele doua acvile vor parasi zona atunci cand pasarile acvatice vor pleca spre nord.

Codalbul nu a fost inclus in fisa standard a sitului Natura 2000, desi pentru alte situri din Europa specia este mentionata chiar daca e vorba de un singur exemplar, in schimb specii precum cocorul Grus grus sunt specificate ca fiind prezente aici, desi singura observatie – 1 exemplar – a fost realizata in anul 1974 la Margineni. DSC_8209

Sorecar – Buteo buteo , Erete vanat – Circus cyaneus

Cand am facut fotografiile credeam ca un sorecar incearca sa vaneze un pescarus, ceea ce mi s-a parut cel putin ciudat. Dupa ce le-am descarcat am vazut ca era vorba de o lupta pentru controlul zonei, intre doua pasari rapitoare. Sorecarul a castigat, fapt evident din zambetul pe care il afiseaza in fotografia de mai jos.

Florin Feneru:
Cele doua fotografiate in zbor sunt o pereche de erete vanat (Circus cyaneus) si cred ca „lupta” pe care ai observat-o face parte din ritualul de imperechere. Zboruri spectaculoase, cu atacuri mimate si cu pasari cazand din cer inclestate una de alta pana in ultimul moment se vad si la ulii (Accipiter).

Deci sorecarul e de fapt femela de erete.

DSC_8220

DSC_8179

Nelipsiti de pe lac sunt gusterii de Gioseni. Bineinteles, in zona in care sunt ei nu se observa nicio pasare, iar pestii se zbat in plase monofilament. In lupta cu o criza eterna din capul lor, braconierii pun in practica invataturile strabunilor: pamant parjolit !. Cei doi discipoli ai lui Patzaichin sunt in mod cert paranormali, pentru ca in apropierea lor se produc frecvent descarcari electrice.

One Response to “PASARI RAPITOARE PE LACUL RACACIUNI”

  1. bogdan spune:

    Tari pozele! Tine-o tot asa!

Leave a Reply


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_