Braconaj la Racaciuni 09.03.2017

martie 10th, 2017

La solicitarea Politiei Buhoci, voluntarii Cre au desfasurat o actiune de combatere a braconajului piscicol pe lacul Racaciuni. Au fost gasite si distruse 5 ambarcatiuni artizanale folosite la braconaj. Deasemenea, au fost scoase si distruse plase monofilament in lungime de aproximativ 500 metri. Din plase au fost eliberate peste 30 de kg de peste. Pe langa acestea, au mai fost gasite si 3 plase vechi, pierdute de braconieri, in cere se afla foarte mult peste distrus. Un lucru foarte important este ca plasele au fost gasite in zona de coada, pe apa mica, zona frecventata in aceasta perioada de mii de pasari.

Galbeni 1

Galbeni 2

Galbeni 3

Galbeni 4

Braconaj la Galbeni 07.03.2017

martie 10th, 2017

Actiunea s-a desfasurat noaptea, pe lacul Galbeni. Plasele au fost gasita in special in zonele cu apa mica, zone frecventate in aceasta perioada de stiuca, pentru depunerea icrelor. S-au scos aproximativ 800 metri de plase monofilament, din care s-au eliberat peste 50 de stiuci. Captura serii a fost o frumusete de stiuca sarita de 3 kg, plina de icre. In aceasta seara, a avut noroc!!

Galbeni 1

Galbeni 2

Galbeni 3

Galbeni 4

Braconaj la Orbeni 06.03.2017

martie 10th, 2017

Actiunea de monitorizare s-a desfasurat pe cursul de la Orbeni, in coada lacului Beresti. Au fost gasite 4 „garduri”, in lungime de aproximativ 350 metri. Din plase s-au eliberat peste 20 kg pe peste, in special platica, dar si caras!

Galbeni 4

Galbeni 3

Galbeni 2

Galbeni 1

ANPA si pescuitul comercial!

martie 10th, 2017

Anpa 2

ANPA refuza sa se implice în problema pescuitului comercial pe Siret.
La doar câteva luni dupa ce au reuşit să bulverseze întreg sectorul pescuitului recreativ, printr-un cadru legislative incoerent şi inaplicabil, care a condus la reducerea semnificativă a numărului de pescari înregistraţi faţă de anii anteriori, ANPA se arată dezinteresată fată de problematica complexa a pescuitului comercial.
Pescuitul comercial – o activitate controversată – a fost mereu un punct de tensiune între pescarii recreativi, interesele privind protecţia mediului şi pescarii comerciali. Având în vedere faptul că în judeţul Bacău, pe lacurile Răcăciuni şi Bereşti s-a practicat în anii anteriori pescuit comercial, modul de desfăşurare este în atenţia şi preocuparea CRE Bacău, în încercarea de a armoniza punctele de vedere divergente.
Referitor la singura solicitare inregistrată pentru avizarea pescuitului comercial pe lacul Beresti, cu o singură barcă şi doi pescari, CRE a raspuns afirmativ, solicitand o serie de conditii pentru a ne asigura ca activitatea nu are impact negativ. Totodata am solicitat o intalalnire comuna intre CRE, pescarii comerciali si reprezentantii APM şi ANPA in data de 03.03.2017. Ca de obice, ANPA nu a raspuns invitatiei aratand un dezinteres total pentru aceasta problema sensibila, in care implicarea ANPA este necesara.
Reamintim ANPA ca in zonele de pescuit comercial unde agentia a autorizat pescuitul comercial, in anul 2016 au fost descoperite plase demonofilament pentru braconaj in lungime totala de peste 40 de kilometri, si zeci de cazuri de braconaj piscicol. Dar avand in vedere raportul de inactivitate al ANPA in ultimii cinci ani, intelegem dezinteresul pentru orice activitate, fie ea de teren, sau de relationare cu factorii interesati in problematica pescuitului.
PS: ANPA, va rugam sa ne instruiţi cum sa procedăm atunci când găsim plasele braconierilor. Exista un număr unde putem suna să vină un inspector ANPA să constate fapta, prejudiciul etc ? sau cum ar trebui sa procedăm, dacă sunteţi amabili. Mulţumim.

Nereguli pe Lacul Galbeni 03.03.2017

martie 10th, 2017

Actiunea de monitorizare s-a desfasurat in zona de coada a lacului Galbeni. A fost gasita o plasa mnofilament, lunga de aproximativ 60 metri. In plasa se aflau prinsi cativa carasi, 3 dintre ei mancati de vidra. Deasemenea, pe una din insulele din coada lacului s-au descoprit 11 gramezi de araci pregatiti pentru a fi trecuti cu barca peste Siret, catre Tamasi.

Galbeni 2

Galbeni 1

Galbeni 3

Din nou ANPA

martie 10th, 2017

ANPA

In timp ce pescuitul recreativ e pe uscat, ANPA se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea în scandalul pe care l-a generat pentru a reface abuziv monopolul AJVPS-urilor. Astfel, prin decizia nr. 54/24.02.17 zice că:
IN ANUL 2017 PESCUITUL RECREATIV SE PRACTICĂ IN BAZA PERMISELOR EMISE IN 2016 (adică gratis, dar nu clarifică ce se întâmplă cu cei care nu au avut permis în 2016), CU EXCEPȚIA DELTEI ŞI A ZONELOR DE PESCUIT CONTRACTATE DE ASOCIAȚII DE PESCARI RECREATIVI (?!?)
şi mai zice si că:
PENTRU ZONELE DE PESCUIT RECREATIV CONTRACTATE DE ASOCIAŢII SUNT VALABILE PERMISELE ELIBERATE IN 2016 INSOŢITE DE CARNETUL DE MEMBRU AL ASOCIAŢIEI RESPECTIVE . (nr. Atenţie – nu se solicit cotizaţie pe anul 2017, ci doar carnet de membru.)
Păi mai pe la începutul anului ANPA a publicat pe site-ul propriu un cârnaţ de vreo 50 de asociaţii şi nişte contracte şi a zis aşa: conform legii, pescuitul e liber, fără taxă. Dar dacă vreţi să pescuiţi e musai să cotizaţi la tovarăşii din listă. Poate că unele contracte sunt valabile, dar unele contracte încheiate prin anii ’80 cu diferite întreprinderi care nu erau proprietare pe fondul piscicol sunt aberante, sau cine ştie ce situaţii mai sunt prin contrăcţelele astea încheiate pe sub mână şi ascunse prin sertate. Deci practic ANPA a indus pescarii în eroare, cu bună ştiinţă, iar aceştia au cotizat aducând foloase materiale fără ca respectivele asociaţii să aibă dreptul de a încasa bani.
In 2017 sumele au fost plătite de către pescari şi încasate de către unele asociaţii în urma unui anunţ şi a unei liste dubioase de asociații publicată de ANPA pe site-ul propriu.
Când a văzut că treaba nu e bună şi că multe din asociațiile din listă nu au contracte care să se încadreze în prevederile legale, ANPA a şters anunţurile, dar a rămas cu problema. Aşa că după câteva zile de meditaţii, prin decizia de mai sus, a zis ca pescuitul e liber şi că “ cine are contract valabil, să caute pescarii la carnete de membru”, fără a publica, aşa cum ar fi corect, lista contractelor valabile.
Adică ANPA se spală pe mâini. Cine încasează bani în baza vreunui contract fantezist din cuaternat, e responsabil de acţiunile lui. Dar nici nu elucidează situaţia, menţionând clar cine are dreptul acesta. In aceste condiţii diverse asociaţii vor profita şi vor încasa banii pescarilor care vor să fie în regulă şi să pescuiască liniştiţi, fără să se uite peste umăr ce controale vin. Şi nici nu ştie nimeni ce destinație au aceste sume, bineînțeles altă destinație decât plata paznicilor de vânătoare.
Deci, dragă ANPA:
– care este lista beneficiarilor contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ ?
– este sau nu necesar ca pescarii să achite o sumă pentru a pescui ? Şi cui trebuie achitată această sumă? Şi de ce, că legea nr.1/2017 zice că NU.
– fără fonduri mişcă cineva ceva în domeniul promovării pescuitului recreativ şi protejării fondului piscicol național, că de aştia ca la CRE Bacău nu găsiţi mulţi ?
– până lămuriţi cele de mai sus, ce se întâmplă pe ape? Braconajul e zilnic, generalizat, agresiv. Mulţi pescari nu respect nici o regulă. Populările lipsesc. Curătenie, educaţie ioc. Promovarea eticii pescuitului e o fantezie. Iar munca asociațiilor care au gestionat zone de pescuit în perioada 2011 – 2016 se duce de râpă.

Fac curat dom’le

martie 10th, 2017

O patrula CRE aflata in zona lacului Garleni a descoperit un angajat de la baraj facand „curatenie” pe taluzul digului de la canalul de aductiune, printr-o metoda inedita – incendiere. Omul s-a aratat foarte surprins de observatia ca fapta ar fi ilegala si ca focul se poate extinde. S-a retras contrariat pe baraj. Voluntarii CRE au intervenit si au supravegheat flacara, parasind zona doar dupa ce nu au mai putut fi observate focare de incendiu.

Foc 2

Foc 1

Deseuri de alt fel.

martie 10th, 2017

Desi suntem obisnuiti cu deseuri aruncate de aiurea pe malul apei, tocmai am intalnit un caz care ne-a frapat. Pe malul canalului care face legatura intre lacurile Lilieci si Bacau, in cartierul Gheraiesti, am descoperit trei gramezi mari cu peste 100 de saci cu fecale de caine, ceva paie si saci de mancare pentru caini. Am sesizat politia locala si garda de mediu cu privire la cele constatate si asteptam sa vedem daca cei care arunca sute de kilograme de rahat de caine pe malul Bistritei pot fi identificati si sanctionati.
Caca 2

Caca 1


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_