D’ALE PESCARILOR

noiembrie 24th, 2013

DSC_8980

In urma cu doua saptamani malul stang al lacului Bacau, in zona cartierului Serbanesti, a fost curatat in cadrul unei actiuni de voluntariat. La activitate au participat 70 de voluntari de la mai multe organizatii neguvernamentale si licee din oras, s-au plantat 100 de arbori si s-a strans o remorca de gunoaie. Pescarii veniti aici in ultimele doua saptamani au reusit sa redea zonei aspectul cu care ei, pescarii, sunt obisnuiti. Oare ce avem noi cu bietii oameni de-i obligam sa pescuiasca pe ape curate si sa respecte cateva reguli simple ?!! Ei vor doar sa manance o samanta, sa bea o bere, sa puna cinci pestisori cu capul in jos intr-un bidon taiat, sa lase pungi, pachete de tigari, ambalaje etc pe malul apei. Totul e ok pana ii intrebi de curatenie. Raspunsul implacabil: „Da’ pi aia cari baga plasi nu-i videti ??!”.:

DSC_8979

PS – Nu generalizam. Sunt pescari pentru care etica pescuitului inca exista. Si sunt pescari care atunci cand intalnesc plase fac ceea ce trebuie. Duminica niste pescari care pescuiau la Insula de Agrement au gasit si au scos din apa o plasa monofilament.

POPULARE CU TREI TONE DE CARAS PE LACUL BACAU

noiembrie 23rd, 2013

DSC_8944

Vineri seara pe malul lacului Bacau a sosit un nou transport de peste destinat popularii. Fondul piscicol existent in lac a fost imbogatit cu trei tone de caras, cantitatea reprezentand peste 150.000 de exemplare. Actiunea s-a realizat cu material achizitionat de la Ferma de Cercetare şi Producţie Piscicolă Acvares din judetul Iasi, in prezenta reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.
Scopul actiunii este de a imbunatati conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv pe lacul Bacau, zona de pescuit fiind in gestiunea Centrului Regional de Ecologie Bacau. CRE a inscris in anul 2013 aproape 1500 de membri pescari, acestia beneficiind de masurile de amenajare, populari, paza si competitii sportive organizate pe lacul Bacau.
Activitatea completeaza populari similare din anii trecuti, numai in 2012 aici fiind aduse 3,5 tone de caras si crap. Popularilor oficiale li se adauga zeci de „populari” facute de pescarii sportivi inimosi, care prefera sa elibereze in lacul Bacau pestii prinsi pe alte ape, stiind ca pe acest lac pestii au o sansa la viata.

Mai multe imagini pe grupul CRE de pe Facebook.

DSC_8966

ACVILA CODALB – SPECIE EMBLEMATICA PREZENTA IN BACAU

noiembrie 18th, 2013

DSC_8664

Duminica 17.11.2013 pe lacul Lilieci a fost observata si fotografiata o acvila codalb – prezenta inedita si deosebit de valoroasa pentru avifauna de pe cursul raului Bistrita. Aceasta nu este prima observatie realizata anul acesta, un alt exemplar fiind identificat la sfarsitul lunii octombrie pe lacul Galbeni. Observatia a fost efectuat in cadrul programului de monitorizare derulat de catre CRE in colaborare cu Societatea Ornitologica Romana.

DSC_8854

Acvila codalb este o specie emblematica pentru continentul european, fiind cea mai mare specie de acvila din Europa. Cu o anvergura a aripilor de pana la 2,50 metri, acvila codalb a depasit perioada critica a anilor ’80 cand a fost o specie periclitata. in prezent populatia la nivel global este in revenire, in Romania fiind identificate peste 100 de exemplare. Prezenta acvilei codalb in zona lacurilor de langa Bacau a fost semnalata de catre echipele CRE in mod constant incepand cu anul 2009, aici iernand in fiecare sezon rece 2-3 exemplare. Prezenta lor confera sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti” o importanta deosebita si un motiv in plus pentru masuri de protectie sporite pentru aceste zone.

DSC_8910

DISTRACTIA DE DUMINICA PE BISTRITA

noiembrie 17th, 2013

DSC_8504

Duminica dupa slujba, satenii de la Itesti au iesit in sanul naturii. Cu mic cu mare au navalit pe cursul vechi al Bistritei, in coada lacului Lilieci. Vremea rece din ultima perioada a condus la retragerea pestilor in cele cateva zone cu apa mai adanca, prilej bun pentru a fi macelariti. Cu cateva „belditare” intinse acolo unde trebuie, cu crasnice, bolovani si carute in vad, satenii s-au apucat sa adune tot ce se putea aduna. Majoritatea pestilor masurau doar cativa centimetri – obleti, cleni, babusti sau bibani. Cu cat mai mici, cu atat mai buni. Crocanti.

DSC_8506

CAT NE COSTA NESIMTIREA ?

noiembrie 17th, 2013

DSC_8002

Un exemplu: un dobitoc a economisit trei litri de motorina si a descarcat o masina de deseuri din constructii pe malul apei, in loc sa o duca la groapa de gunoi. Pentru curatenie au fost necesare doua utilaje cativa oameni si bineinteles timp pierdut pentru curatenie.

STURION PE BISTRITA

noiembrie 13th, 2013

DSC_8213

Miercuri dimineata pe raul Bistrita un pescar a prins la lanseta, la carlig cu rama, un sturion de aproximativ 2 kilograme. Evenimentul a provocat senzatie, la fata locului venind reporteri de la mai multe posturi de televiziune, reprezentantii CRE si chiar inspectorul zonal al ANPA. Senzatia a fost generata de faptul ca raul Bistrita nu este nici pe departe habitatul specific al sturionilor, dar mai mult decat atat, niciunul din cei prezenti nu a mai vazut vreodata un sturion viu (cu exceptia inspectorului ANPA).

DSC_8226

DSC_8250

DSC_8257

DSC_8261

Ca sa nu va mai tinem in suspans, va comunicam aspectele esentiale: 1. pestele a fost eliberat in stare buna. 2.(pentru braconieri) noaptea pe lacul Bacau e „bau-bau”.

DSC_8181

VOLUNTARII BACAUANI AU PLANTAT 100 DE ARBORI IN LUNCA BISTRITEI

noiembrie 10th, 2013

DSC_8096

Weekendul acesta a trecut cu folos pentru tinerii voluntari bacauani. La primele ore ale diminetii de sambata, pe o ceata rece, 70 de voluntari s-au indreptat spre coada lacului Bacau. Frigul diminetii a fost invins atunci cand tinerii au pus mana pe sape si harlete si s-au apucat de treaba. Timp de trei ore voluntarii au plantat peste 100 de artari si paltini si au strans mai multi saci de gunoaie, infrumusetand astfel un colt din lunca Bistritei.

DSC_8088

Activitatea a fost organizata cu participarea mai multor organizatii neguvernamentale locale. Au fost prezenti voluntari de la CRE, Veniti cu Noi, FSC si Iubim Natura, precum si elevi din CN Ferdinand I, Colegiul Economic si CT D.Mangeron, dar si din alte licee bacauane.

DSC_8110

Voluntariatul reprezinta tema centrala a actiunii de sambata, fiind principalul beneficiu pentru cei dispusi sa-si dedice timpul liber unei activitati in folos public. Beneficiul nu consta doar in experienta sau socializare. Atitudinea voluntarilor fata de munca si initiativa este cel mai important castig pentru ei, iar aceasta atitudine ii va ajuta pe tot parcursul vietii.

DSC_8128

AMINTIRI DIN VACANTA DE VARA

noiembrie 4th, 2013

DSC_4734

In anotimpul in care pasarile calatoare pleaca in tarile calde si frunza cade de pe ram, ne apuca nostalgia gandindu-ne la zilele frumoase de vara.

VOLUNTARIAT PENTRU MEDIU

noiembrie 4th, 2013

DSC_7984

In acest weekend voluntarii au facut o noua incursiune pe lacul Bacau, de data aceasta pentru a planta 50 de copaci pe faleza lacului, in zona cartierului Gheraiesti. Ca de fiecare data, primii la voluntariat au fost tinerii din liceele bacauane. Aproximativ 25 de tineri s-au bucurat de vremea frumoasa, realizand un aliniament care sa umbreasca in timp faleza, unde din ce in ce mai multi bacauani aleg sa-si petreaca timpul liber. Actiunea a vizat inclusiv strangerea gunoaielor, care din pacate raman in urma unora din cei care vin pe lac.
Pana la sfarsitul sezonului de plantare din aceasta toamna, va fi realizata si o perdea de arbori in zona de lunca din coada lacului, din apropierea cartierului Serbanesti.

DSC_7958

CONTROALE PRIVIND PESCUITUL RECREATIV

noiembrie 3rd, 2013

DSC_7929

La sfarsitul acestei saptamani jandarmeria a desfasurat doua actiuni de control pe lacul Bacau, scopul fiind acela de a verifica modul in care pescarii respecta reglementarile privind pescuitul recreativ-sportiv. Au fost controlati peste 30 de pescari sportivi, 5 dintre acestia neavand permis de pescuit. Pe langa aceste incalcari s-au constatat mai multe cazuri in care pescarii nu respectau dimensiunea minima legala pentru retinerea pestilor. In zona din coada lacului a fost descoperita o ambaractiune aritzanala camufata in stuf, si care cel mai probabil era utilizata la braconaj.

Lacul Bacau este zona de pescuit gestionata de Centrul Regional de Ecologie Bacau. In ciuda faptului ca in anul 2011 lacul a fost golit, in prezent acesta este deosebit de atractiv pentru pescarii sportivi, in special prin exemplarele de crap si stiuca. Fondul piscicol s-a refacut pentru ca pe acest lac se respecta perioada de prohibitie, braconajul este combatut, iar zilnic se desfasoara controale. Pe langa aceste masuri, anul trecut au avut loc mai multe actiuni de populare cu crap si caras, iar in aceasta toamna vor fi adusi inca vreo 300 de crapi la 2-3 kg/buc. Pe langa aceste populari multi pescari aduc pesti prinsi pe alte ape din Bacau, fiind introdusi inclusiv somni, mrene, morunasi sau avati.

Pescarii care doresc sa pescuiasca pe lacul Bacau, trebuie sa cunoasca si sa respecte reglementarile legale: permis ANPA, nu mai mult de 4 lansete, dimensiunea minima legala, perioada de prohibitie, curatenie etc. Dar cel mai important e sa faca efortul de a elibera pestii mici, si chiar si pe cei mai mari. Astfel in cativa ani vom avea in apropierea orasului o zona de pescuit de exceptie si vom putea inregistra recordurile visate.

DSC_7539


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_