POVESTI DE NOAPTE PE LACUL BACAU

octombrie 22nd, 2013

DSC_7517

Duminica noaptea, ora 20.30. Pe malul stang al lacului Bacau, in zona fostei baze nautice, pe dig era parcata o duba. Desi se intunecase de vreo doua ore, un cetatean pescuia la artificiale (?!?!). Duba avea bena desfacuta spre lac, iar in masina erau mai multe haine si doua perechi de incaltaminte. Dupa cateva telefoane iritate pescarul nostru a plecat sa se odihneasca.

DSC_7518

Patrula CRE a continuat verificarea zonei si a descoperit o plasa monofilament pe jumatate intinsa, iar celalalta jumatate trasa in stufaris. Datorita vegetatiei dense si a intunericului, cam asta a fost tot ce s-a gasit.

DSC_7526

KITESURFING PE SIRET

octombrie 14th, 2013

DSC_7306

Lacul Beresti este una din cele cinci zone ale sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti”. Desi este cel mai mare lac din judet, intinzandu-se de la Racaciuni pana dincolo de Sascut (peste 12 km lungime), lacul este putin cunoscut de bacauani. Aici isi fac veacul unditari si braconieri. Vara zona din coada lacului mai gazduieste corturile celor veniti la gratare, dar in urma celor mai multi dintre acestia raman mormane de gunoaie.
Duminica, in mijlocul lunii octombrie, peisajul de la Beresti a fost imbogatit de trei kite-surferi. Cei trei au venit aici de la Constanta, iar prezenta lor pe lac a transmis un sentiment de perspectiva pentru aceste zone. Lacurile din Bacau, deosebit de frumoase si bogate in fauna salbatica, pot trece la alt nivel in ceea ce priveste turismul, agrementul si recreerea, fiind astfel salvate de braconajul, pescuitul de subzistenta si gunoaiele care aglomereaza zilnic malurile.

DSC_7301

PESCUIT INTERCALAT

octombrie 14th, 2013

DSC_7253

Pe lacurile de acumulare Racaciuni si Beresti din judetul Bacau, detin autorizatie de pescuit comercial doua asociatii de pescari. Acestia au dreptul sa recolteze o anumita cantitate de peste, utilizand barci si plase autorizate, in anumite zone si anumite locuri. Se utilizeaza doar plase de ata, crotaliate, si marcate la suprafata apei cu bidoane galbene. In cadrul actiunilor de monitorizare pot fi gasite aceste plase de ata, marcate si crotaliate, dar care prind foarte putin peste. Intercalate printre ele vor fi intotdeauna plasele monofilament. Pescuitul cu plase monofilament este nelipsit – acestea prinzand si cei mai mici pesti. Exemplul relevant este lacul Beresti, acolo unde atat pescarii comerciali, braconierii, sau pescarii cu undita prind doar platica de cateva sute de grame sau un salau cativa centimetri. Acestia sunt ultimii pesti ramasi, care au de infruntat zilnic kilometri de monofilament, plase de ata, undite si lansete.

DSC_7274

SURPRIZA CONCURSULUI DE DUMINICA – BRACONAJ PE LACUL BACAU

octombrie 6th, 2013

DSC_7223

Arbitrii concursului au avut mai putin treaba in ceea ce priveste evaluarea capturilor concurentilor, in schimb au reusit sa scoata cateva plase. Sirul de plase din monofilament si textile erau intinse pe aproximativ 200 de metri in zona din coada lacului, in apropierea cartierului Serbanesti. Prezenta plasei a fost semnalata de catre unul din pescarii concurenti. O plasa atat de lunga nu poate fi intinsa decat cu ajutorul unei ambarcatiuni, cel mai probabil braconierii desfasurandu-si activitatea la adapostul intunericului.
Lacul Bacau a gazduit duminica dimineata cea de-a VI-a editie a Cupei Toamnei la Rapitor, dar cei mai multi pesti (crap,caras, platica si babusca) au fost vazuti in plasele braconierilor, nu in nalucile pescarilor sportivi.

DSC_7215

CUPA TOAMNEI LA RAPITOR – EDITIA a VI-a 2013

octombrie 6th, 2013

DSC_7153

Participantii concursului de duminica dimineata nu au avut nevoie de ceas desteptator, trezirea fiind data de un mic seism. Cei 16 concurenti ai editiei de anul acesta s-au prezentat pe malul lacului Bacau la prima ora, inainte de rasaritul soarelui. Barca arbitrilor si caiacele erau acoperite de gheata, frigul si ceata fiind resimtite din plin de pescari. Cutremurul de la ora 08.10 nu s-a simtit pe apa, asa ca mansa de concurs s-a desfasurat fara atacuri de panica, dar si fara atacuri de peste.

DSC_7236


In cursul celor 4 ore de concurs, cei 16 pescari nu au reusit sa prinda decat 3 pesti. Doua stiuci au fost prinse de Iulian Chicu, care si-a adjudecat astfel editia din acest an. Rezultatele slabe au lasat loc speculatiilor, pescarii incercand sa desluseasca misterul. Lipsa atacurilor a fost pusa pe seama vremii deosebit de reci, a cutremurelor etc.

DSC_7239

DUMINICA – CONCURS DE PESCUIT LA RAPITOR

octombrie 2nd, 2013

400641_581682111865968_155801112_n

Duminica 6 octombrie 2013, pasionatii de spinning sunt invitati la cea de-a VI-a editie a Cupei Toamnei la Rapitor.

CUPA TOAMNEI LA RĂPITOR
Ediţia a VI-a, 6 octombrie 2013

LOCATIA: Lacul Bacău

REGULAMENT:
– concursul se va desfăşura în sistem Catch & Release

– punct de adunare: platforma Iacobov ( dreapta la podul cu lanţuri, cart.Gherăieşti);
– ora de adunare: 07.00;

DESFĂŞURAREA CONCURSULUI:
– o singură manşă cu durata de 4 ore;
– se pescuieste individual din ambarcatiuni fara motor (barci fibra, pneumatice, caiac, canoe); în fiecare ambarcatiune va pescui un singur pescar;
– fiecare concurent poate avea in barca cate lansete doreste dar nu poate pescui decat cu o singura lanseta, celelalte lansete de rezerva trebuie sa aiba naluca fixata de lanseta;
– se pescuieste exclusiv cu momeli artificiale (exclus muşte artificiale);
– se pescuieşte utilizând o singură nălucă pe fir;
– nu este permis pescuitul de pe mal şi pescuitul la trenă;
– este permisă folosirea sonarului şi a altor dispozitive de măsurare a apei;
– concurenţii vor păstra o distanţă minimă de 25 m unul faţă de altul;
– nu este permis contactul între ambarcaţiuni, schimbarea de echipamente sau peşti;

SISTEM DE PUNCTAJ:
– se puncteaza speciile de peşti rapitori, prin masurare: 1 cm = 1 pct.
– dupa fiecare captura concurentul are obligaţia de a anunţa/semnaliza barca arbitrului, cu privire la peştele prins, menţionând specia;
– peştii prinsi se păstrează vii şi imediat după măsurare se elibereaza;
– arbitrul va nota capturile şi va măsura peştii înainte de terminarea manşei, pe apă;
– în caz de egalitate între concurenţi detaşarea se face prin (1) cel mai mare peşte prins (2) numărul de peşti prinşi;

CONDIŢII DE PARTICIPARE:
Concurenţii vor deţine permis de pescuit ANPA 2013.
Taxa de participare: 10 lei. – achitat pana pe 05.10 ; (in ziua concursului 30 lei).

PREMII:
Locul I – 300 lei
Locul II – 200 lei
Locul III – 100 lei
Menţiune – 50 lei
Cea mai mare captură – 50 lei

Inscriere la magazinele de pescuit partenere şi la faţa locului, până la ora 07.00.
Persoana de contact: IULIAN CHICU Tel. 0745-888-373


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_