Monthly archives "septembrie"

5 Articles

TINERII – PRIMII LA VOLUNTARIAT

CRE

DSC_7068

Sambata 28.09 a avut loc la nivel national campania „Let’s do it, Romania!”, eveniment prin care cei deranjati de gunoaie incearca sa mai scape de ele. La nivelul judetului Bacau au fost angrenati sute de voluntari fiind curatate deseurile din diferite zone frecventate in weekend pentru gratare si iarba verde. Voluntarii au „atacat” si lacul Bacau, fiind curatat tot malul drept, de la baraj pana la varsarea Bistritei in lac. Au fost prezenti pe 60 de tineri si profesori din Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau, alaturi de 10 voluntari ai CRE Bacau, elevi ai altor unitati de invatamant din municipiu. In urma campaniei au fost colectati peste 7 metri cubi de deseuri. la finalul activitatii tinerii s-au plimbat pe lac, utilizand barci cu motor si canoe, bucurandu-se astfel de cateva ore de recreere intr-un mediu curat.

CRE ANGRENAT IN EXERCITIUL DE PROTECTIE CIVILA

CRE

547803_10151763508973122_867930847_n

Marti 24.o9 in municipiul Bacau a avut loc un exercitiu de protectie civila privind interventia in caz de cutremur. Exercitiul amplu a vizat perfectionarea deprinderii echipelor de interventie pentru situatii de urgenta, fiind angrenate forte si mijloace ale M.A.I. M.Ap.N, Primariei Bacau ale diverselor institutii cu atributii, societati comerciale, dar si a structurilor de voluntari acestea fiind Filiala de Cruce Rosie Bacau si C.R.E. Bacau. Echipa C.R.E Bacau a intervenit cu un echipaj de salvare format din 5 persoane, iar 3 tineri au simulat victimele unui accident auto. Tinerii angrenati in activitate sunt elevi ai Colegiului D.Mangeron, exercitiul fiind petru ei deosebit de interesanta si poate utila in viitor, in cazul unui eveniment nefericit.

66832_10151763526613122_1839729681_n

Acest gen de exercitii sunt binevenite si reamintesc tuturor ca riscul de dezastru exista si ca in orice moment pot avea loc evenimente dramatice. Tocmai din acest motiv, pe langa institutiile statului e important ca si alte structuri (ONG-uri, agenti economici, asociatii de proprietari etc.) sa dispuna de o minima pregatire care sa permita atat supravietuirea personala, dar si interventia, in limita capacitatii, in vederea inlaturarii consecintelor unui dezastru. In acest sens C.R.E. Bacau a participat si in trecut la activitati de ajutorare si evacuare a sinistratilor in cazul inundatiilor de pe Valea Muntelui, din comuna Saucesti, precum si la actiuni de cautare a persoanelor inecate alaturi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, fiind astfel de ajutor si dobandind totodata deprinderi necesare in situatii de criza.

529441_10151763497533122_98161822_n

ARII NATURALE PROTEJATE

CRE

DSC_6960null

Duminica lacul Galbeni a fost periat in toate directiile, de o patrula CRE cu ambarcatiune, actiunea facand parte dintr-un program de cercetare mai amplu (despre care vom reveni cu amanunte). Spre deosebire de lacul Bacau, destul de cunoscut printre bacauanii iubitori de natura, lacul Galbeni este mai putin frecventat de catre fotografi, biciclisti sau alti „plimbareti”, aici facandu-si veacul cu preponderenta cateva sute de pescari care baga la sac in fiecare zi orice pica in carlig.

DSC_6950


Zona este foarte frumoasa si aproape de oras, asa ca reinoim invitatia pentru pasionatii de natura de a vizita aceste locuri. Si aici, ca in toate ariile naturale protejate din Romania, respectul pentru natura este pe primul loc. Imaginile surprinse duminica sunt graitoare si infatiseaza doar cateva din minunile locului: taieri de arbori, stana amplasata in zona de protectie stricta si bineinteles nelipsitul braconaj.

DSC_6935

CASTIGATORII CUPEI TOAMNEI LA PESCUIT STATIONAR

CRE

DSC_6269

Duminica 08 septembrie, pescarii bacauani s-au reunit intr-o competitie amicala pe malul lacului Bacau. Cei saptesprezece concurenti au infruntat vantul puternic si rece din nord, reusind sa prinda cativa pestisori astfel incat competitia sa fie stransa. Competitia nu a excelat in capturi spectaculoase, dar niciun pescar nu a facut mansa alba. S-au prins obleti si bibani, ba chiar si o stiuca, care i-a adus lui Susanu Adrian premiul pentru cea mai mare captura. Pe locul I s-a clasat Tanase Ionel, cu 1,32 kg, pe locul II Zaharia Mihai, iar pe locul III Gelu Cociorva. Mentiunea a fost obtinuta de Dan Holetiuc, care s-a luptat cu pestii chiar si sub apa, in urma unei alunecari de pe placa.
Marele absent al competitiei a fost veteranul Neculai Soric, pescar de competitie cu vechime, prezent in ultimii ani la toate competitiile organizate de CRE. Desi s-a stins din viata la inceputul acestui an, numele lui a fost rostit de nenumarate ori de catre prietenii pescari, in amintirea carora va ramane mereu.

DSC_4978

DUMINICA – CONCURS DE PESCUIT STATIONAR LA SERBANESTI

CRE

DSC_6014
Centrul Regional de Ecologie invita pescarii bacauani la un concurs amical pe lacul Bacau (Serbanesti).

Detalii privind desfasurarea concursului:

• Duminica 8 septembrie 2013
• Lacul Bacău – zonă baraj mal stâng (lângă reşedinţa Sechelariu).
Detalii privind desfasurarea competitiei:
– punct de adunare: zona baraj, langa resedinta Sechelariu;
( stânga după podul Şerbăneşti)
– ora de adunare: 6.30 tragere la sorti, intrarea pe standuri, pregatiri;
– o singură manşă de 5 ore;
– se pescuieşte cu vargă sau lansetă cu plută, cu orice momeală cu excepţia nalucilor artificiale;
– se punctează prin cântărire orice specie de peşte prins prin metodele permise;
– capturile vor fi păstrate vii, peştii prinsi se eliberează obligatoriu.

Taxă de participare: 10 lei (până sâmbătă) sau 30 lei la faţa locului.

PREMII:
Locul I – 300 lei
Locul II – 200 lei
Locul III – 100 lei
Menţiune – 50 lei
Cea mai mare captură – 50 lei

Inscriere la magazinele de pescuit partenere (bazar, autogara, Mioritei, piata centrala) şi la faţa locului, până la ora 06.30.
Persoana de contact: IULIAN CHICU Tel. 0745-888-373