UN CIUF DE PADURE SALVAT DE LA MOARTE

iunie 18th, 2013

DSC_3703

Un bacauan inimos a descoperit pe o strada din oras o pasare ranita incapabila sa zboare. Acesta a recuperat-o, s-a interesat cum ar putea sa o salveze si astfel pasarea a ajuns la CRE Bacau. Este vorba de un ciuf de padure, cel mai probabil juvenil de anul acesta, care din pacate avea o aripa rupta. „Pacientul” a fost transportat la centrul pentru salvare si ingrijire de la Focsani, aici existand medici veterinari specializati in animale salbatice. Ciuful este al treilea pacient de la Bacau transportat in acest an, de ingrijiri medicale mai beneficiind si o lebada si o vulpe din judetul Bacau. Chiar daca aceste eforturi nu sunt semnificative la nivelul unei anumite specii, ele incearca sa compenseze partial efectele negative pe care omul le are, intentionat sau nu, asupra faunei salbatice.

C.T. DUMITRU MANGERON A CASTIGAT a V-a EDITIE A CUPEI LICEELOR LA CAIAC

iunie 17th, 2013

1009521_465337003560555_506195505_o

Elevii de liceu au participat joi 13 iulie 2013 la cea de-a V-a confruntare pe apa organizata anual de catre CRE. Evenimentul a avut loc la Insula de Agrement, in concurs inscriindu-se sase licee din municipiul Bacau. Cei peste 60 de tineri inscrisi in competitie au luptat pe apa, folosind echipamentele consacrate, caiace de de doua persoane si de simplu, intrecandu-se in mai multe probe de viteza si rezistenta, destinate atat fetelor, baietilor, dar si cu echipaje mixte. Tinerii au infruntat vremea nefavorabila si codurile de viituri de pe raul Bistrita si au castigat cateva ore de relaxare si distractie. Cea de-a V-a editie a competitiei a fost castigata de C.T. Dumitru Mangeron, care astfel si-a adjudecat a III-a victorie consecutiva.

1008964_465337150227207_760307010_o

Clasamentul final al editiei de anul acesta se prezinta astfel:
Clasament:
Locul I – C.T. „Dumitru Mangeron”
Locul II – C „Mihai Eminescu”
Locul III – C.N.C „Sf.Iosif”
Mentiune – C.N. „Ferdinand I”
Locul V – C.N. „Ghe. Vranceanu”
Locul VI – C.N. „Vasile Alecsandri”

1008624_465337516893837_916595684_o

CRIME

iunie 11th, 2013

DSC_3515

La sfarsitul saptamanii trecute un domn din comuna Beresti-Bistrita a adus la CRE un pui de vulpe agatat intr-un lat de sarma. Puiul a fost norocos ca a scapat, pentru ca fratii lui au fost omorati de un grup de sateni porniti la distractie. Puiul de vulpe a avut noroc de un om adevarat, care a considerat ca nu e mare efort sa salveze o vietate. Vulpea a fost transportata si predata centrului pentru salvarea si ingrijirea animalelor salbatice de la Focsani, din cadrul Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice.
Pe langa faptul ca omorarea animalelor salbatice constituie o infractiune si se pedepseste aspru, tot mai multi romani descrisi in operele literare si in creatiile populare ca fiind mari iubitori de natura, se incapataneaza sa demonstreze ca nu dau doi bani pe viata. Vulpi, iepuri, mamifere mari, vidre, pasari, reptile, fauna acvatica si in principiu cam orice animal salbatic trebuie omorat ! Pentru ca fura gaini, manca peste, aduc ghinion, asa e traditia etc. Motive sunt nenumarate, dar de cele mai multe ori superficiale si nefondate. Si din pacate pentru tot mai multi dezaxati scopul acestor crime fara sens este acela ca ii distreaza.

DSC_3518

CASTIGATORII EDITIEI A III-A A CONCURSULUI DE FOTOGRAFIE „LUNCA BISTRITEI”

iunie 7th, 2013

DSC_3362

Amfiteatrul Colegiului National „Ferdinand I” a gazduit joi 6 iunie 2013 festivitatea de premiere din cadrul concursului de fotografie „Lunca Bistritei”. Aflata la a III-a editie, competitia de anul acesta a inregistrat participarea a 29 de tineri din liceele bacauane, in concurs fiind inscrise 46 de fotografii pe cele doua teme – „Peisaj” si „Viata salbatica”. Comparativ cu editiile anterioare, s-a inregistrat o crestere atat a numarului de participanti cat si in ceea ce priveste calitatea fotografiilor realizate. Au fost acordate premii constand in diplome si bani (locul I – 300 lei, locul II – 200 lei si locul III – 100 lei, pentru fiecare din cele doua categorii), pentru sase fotografii castigatoare:

LOCUL I „Peisaj” – Eduard Mihalachi, C.N. „Ferdinand I”

14

LOCUL II „Peisaj” – Rotariu Cristina, C.N. „Ferdinand I”

13

LOCUL III „Peisaj” – Obreja Stefan, C.N.A. „George Apostu”

19

LOCUL I „Viata salbatica” – Cezar Mihail Ignat, C.N. „Vasile Alecsandri”

5

LOCUL II „Viata salbatica” – Enasel Madalina, Colegiul „Henri Coanda”

7

LOCUL III „Viata salbatica” – Andreea Ungureanu, C.N. „Gh. Vranceanu”

21

Puteti vizualiza fotografiile castigatoare ale editiilor anterioare aici 2011 si aici 2012.

ZECI DE AMENZI IN ULTIMELE ZILE DE PROHIBITIE

iunie 6th, 2013

DSC_2975

In ultimele zile ale perioadei de prohibitie care se sfarseste pe 6 iunie 2013, organele de control au aplicat pescarilor sportivi zeci de amenzi pentru nerespectarea prohibitiei. Desi este bine stiut faptul ca pesuitul in prohibitie constituie contraventie si se pedepseste cu amenda [minim 600 de lei (300/48 de ore)], pescarii nu se sfiesc sa apara in numar mare pe balti. Astfel, sambata trecuta nu mai putin de 120 de pescari puteau fi numarati pe malurile lacului Galbeni, la pescut de ciortan. Pe barajul lacului Racaciuni alti zeci de pescari vanau crap putin mai mare, de data asta pentru a-l vinde. La Beresti juvelnicele se umplu in fiecare zi de zeci de kilograme de platica, mai mare sau mai mica. In afara respectului pentru perioada de prohibitie, si etica pescareasca este un lucru demult disparut. Pescarii indeasa in sacose si saci de rafie zeci de ciortani sub dimensiunea legala, privand astfel specia de sansa de a se redresa pe apele naturale din Bacau. Cei mai multi pescari justifica pescuitul in prohibitie si retinerea pestilor sub dimensiuni prin faptul ca si braconierii sunt prezenti pe apa. Braconierii comit o infractiune, lucru perfect adevarat si foarte grav, dar din pacate activitatea braconierilor are aceeasi consecinta cu cea a pescarilor pentru care etica pescuitului este uitata – ape mai sarace in peste.

DSC_2999

VOLUNTARII IN CONFERINTA DE ZIUA MEDIULUI

iunie 5th, 2013

DSC_1278

Cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, Centrul de afaceri si expozitii Bacau a organizat conferinta „Calitatea aerului si mediul urban”. In cadrul conferintei au fost prezentate aspecte privind calitatea aerului, luand cuvantul reprezentanti ai APM Bacau, CET, Universitatea Bacau sau Peugeot. Credem ca ar fi fost interesanta si o participare din partea SC Amurco SRL. Minutele de sfarsit ale conferintei care a durat cinci ore au fost rezervate reprezentantului CRE, pentru a face o prezentare a activitatii voluntarilor ecologisti din cadrul organizatiei.

FESTIVITATE DE PREMIERE CONCURS FOTO – JOI 6 IUNIE 2013, ORA 15.00 CN „FERDINAND I”

iunie 4th, 2013

DSC_8013

Cea de-a III-a editie a concursului de fotografie pentru elevii de liceu „Lunca Bistritei” a ajuns la final. Editia din acest an a inregistrat o noua crestere a numarului de concurenti, 29 de tineri inscriind in concurs fotografii realizate in lunca Bistritei, pe raza municipiului Bacau. Sase fotografii castigatoare pe cele doua teme: Viata salbatica si Peisaj vor fi premiate in cadrul unei festivitati ce va avea loc JOI, 6 iunie 2013, ora 15.00 in amfiteatrul CN „Ferdinand I”.

DESEURI IN ZONELE DE RECREERE

iunie 4th, 2013

_MG_0167

Malul Lacului Bacau a devenit o zona de intalnire pentru tinerii bacauani, in special pentru cei din cartierul Nord. Platforma balastat din apropierea Podului cu Lanturi este frecventata in fiecare seara de zeci de tineri atrasi de acest loc frumos si relativ izolat. Aici a fost amenajat un ponton plutitor (momentan scos din apa pentru reparatii), panouri de informare (vandalizate) si cosuri de gunoi. Partea neplacuta e aceea ca la plecare multi dintre vizitatori abandoneaza numeroase deseuri constand in recipeiente de bauturi, ambalaje, etc. Daca deseurile aruncate pe mal pot fi stranse cu usurinta, acest lucuru nu este valabil pentru deseurile aruncate pe taluz. Gunoaiele ajung in apa si astfel nu mai pot fi stranse, motiv pentru care apelam la cei care ajung pe malul lacului sa pastreze curatenia.

DSC_2855

ZECI DE CRAPI CAPITALI MORTI PE LACURILE DIN BACAU

iunie 2nd, 2013

DSC_2850

Mai multi crapi de dimensiuni mari au fost semnalati in ultimele saptamani, plutind pe doua lacuri din Bacau. Este vorba de zona Insulei de Agrement si zona lacului Lilieci. In ambele locatii pe suprafata apei au fost observati plutind crapi cu dimensiuni intre 5 si 10 kg.
In aceasta perioada crapii vin in zonele cu apa mica pentru a depune icre si sunt vulnerabili in fata braconierilor. Cauza cea mai probabila a mortii o reprezinta braconajul efectuat cu curent electric sau cu unelte de intepat (furci, harpoane). Datorita fortei si dimensiunii, pestii raniti au reusit sa se departeze de braconieri, dar pana la urma au murit. Sambata 1 iunie au fost observate doua exemplare pe lacul Lilieci, unul avand dimensiunea de aproximativ 10 kg, iar cel de-al doilea (foto) de aproximativ 7 kg.

CONTROALE LA SFARSIT DE SAPTAMANA PE LACUL BACAU

iunie 2nd, 2013

DSC_2834

La sfarsitul acestei saptamani pe Lacul Bacau au avut loc mai multe controale in serie, desfasurate de catre Gruparea de Jandarmi Mobila si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau. Verificarile au vizat modul in care se respecta perioada de prohibitie si reglementarile privind practicarea pescuitului sportiv. Desi zona este supravegheata zilnic de catre patrulele CRE, lacul Bacau fiind zona de pescuit sportiv aflata in grija asociatiei, numerosi pescari ignora avertismentele si panourile informative si nu respecta prohibitia si celelalte reglementari specifice. In urma controalelor au fost verificati zeci de pescari, dintre care 8 au fost sanctionati cu amenzi contraventionale. Activitatile de control vor continua pana la sfarsitul perioadei de prohibitie, pe 6 iunie 2013, dar si dupa aceasta data in vederea identificarii pescarilor care pescuiesc fara permis, sau nu respecta dimensiunea minima legala de la care pot fi retinuti pestii prinsi.

DSC_2835


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_