PERIOADA DE ACTIVITATI INTENSE LA CRE BACAU

aprilie 29th, 2013

DSC_1325

In ultima saptamana CRE Bacau a desfasurat o serie de activitati, solicitand in mod deosebit efortul voluntarilor pentru cele mai diverse proiecte.
CRE a participat la doua activitati de combatere a braconajului organizate de catre Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau si ANPA pe lacurile Beresti si Racaciuni, ambele actiuni soldandu-se cu un numar mare de plase si ambarcatiuni artizanale descoperite, inclusiv cu surprinderea unor braconieri in flagrant.
Au continuat si patrulele zilnice pe lacul Bacau, inclusiv actiuni comune cu Sectia 2 Politie Bacau, in urma carora mai multi pescari care nu respectau perioada de prohibitie au fost sanctionati. S-au desfasurat inclusiv patrule de noapte pe luciul apei, fiind descoperiti doi braconieri cu aproximativ 100 m plase de ata.
Activitatile educationale si de plantare au continuat cu o actiune a unui grup de 30 de tineri, membri ai CRE si ai LEO Alpha Young & Smart Club Bacau, in urma careia au fost plantati puieti in zona din coada lacului Bacau.
CRE a participat si la o intrunire a custozilor de arii naturale protejate din Regiunea Nord Est, eveniment la care au participat si reprezentantii Ministerului Mediului. Intrunirea s-a desfaurat la sediul administratiei Parcului Vanatori Neamt si au fost discutate probleme privind derularea programelor de custodie.
In weekend CRE Bacau a participat si la targul de promovare a sectorului piscicol organizat la Centrul de Afaceri si Expozitii, de catre Consiliul Judetean Bacau.

DSC_1396

PATRULE DE NOAPTE

aprilie 22nd, 2013

DSC_1145

Echipele CRE continua actiunile pe timp de noapte pentru descurajarea braconierilor pe Lacul Bacau. Daca in timpul zilei cazurile de braconaj s-au diminuat simtitor in ultimii ani, la lasarea intunericului, sau pe timpul noptii braconierii mai incearca inca sa intinda plase in zona din coada lacului Bacau. Desi plasele sunt de dimensiuni mici si nu sunt intinse cu ambarcatiuni, ci doar trase pe canale sau in balti, acestea prezinta risc pentru fauna acvatica, in special pentru pestii care sunt in perioada de reproducere. CRE Bacau desfasoara in mod regulat patrule atat pe maluri cat si pe luciul apei, pentru a asigura un sezon de reproducere pentru pesti, fara probleme. Rasplata voluntarilor pentru orele fara somn de dupa miezul noptii o reprezinta peisajul deosebit oferit de luminile orasului ce se reflecta in oglinda lacului si siguranta ca lacul Bacau este una din putinele ape din regiune pe care nu se braconeaza.

DSC_1147

CRE & PETROM GHERAIESTI – PLANTARE PE LACUL BACAU

aprilie 20th, 2013

DSC_1036

Sambata dimineata, angajatii statiei Petrom Gheraiesti si voluntarii CRE au desfasurat o activitate comuna de plantare de puieti de arbori, in zona din coada lacului Bacau. Au fost plantati aproximativ 40 de puieti din speciile paltin, artar si tei, realizandu-se un aliniament pe malul lacului, intr-o zona frecventata de bacauani in timpul verii pentru pescuit sportiv sau relaxare la iarba verde.

DSC_1052

Lacul Bacau este situat in zona de nord a municipiului, Statia Petrom Gheraiesti aflandu-se la doar cativa metri de lac. CRE Bacau si statia Petrom Gheraiesti au incheiat un parteneriat de colaborare care presupune realizarea mai multor activitati cu caracter ecologist, sustinerea si promovarea reciproca.

DSC_1043

CURATENIE DE PRIMAVARA PE LACUL BACAU

aprilie 20th, 2013

DSC_0965

Tinerii voluntari au fost din nou in prima linie pentru ecologizarea Lacului Bacau. Vineri 19 aprilie, in zona din coada lacului, s-a desfasurat o actiune de ecologizare in vederea curatarii de gunoaie a acestei zone de agrement din oras. La activitate au participat mai multe grupuri de tineri. Au fost prezenti elevi de la Palatul Copiilor din Bacau, insotiti de doaman Dumea Nela, elevi ai CT Dumitru Mangeron, impreuna cu doamna Adriana Antohi, dar si voluntari ai Centrului de Voluntariat pentru Mediu al CRE Bacau. A fost ecologizat malul vestic al lacului, fiind stransi aproximativ 3 metri cubi de gunoaie. Majoritatea deseurilor provin de la pescari sau alte persoane care vin pentru recreere pe malul lacului si uita ca tocma frumusetea zonei ii atrage in acest loc.

DSC_1019

NO COMMENT

aprilie 14th, 2013

DSC_0827

Duminica 14 aprilie 2013 in jurul orei 11.00 – lacul Racaciuni, golf Racatau: 7 ambarcatiuni pe apa.

DSC_0847 gen

Duminica 14 aprilie 2013, ora 12.25 – sat Gioseni, comuna Gioseni: patru persoane cu pungi cu peste si 2 bagaje voluminoase.

DSC_0847

DIMINEATA IN LUNCA BISTRITEI

aprilie 14th, 2013

DSC_0795


Actiunile de patrulare pe lacul Bacau continua in mod sistematic. In fiecare zi sunt organizate 4-5 patrule, inainte de rasaritul soarelui, dimineata, la pranz, seara, noaptea, cand nu te-astepti. Obiectivul principal il reprezinta descurajarea braconierilor cu plase, dar si acela ca pescarii cu undita sa respecte perioada in care pestii se reproduc. Dupa actiunile desfasurate in perioada 8-14 aprilie, perioada in care zeci de pescari cu undita au fost informati si avertizati, in cursul saptamanii viitoare vor urma actiuni in colaborare cu Sectia 2 Politie Bacau si Garda de Mediu, pentru sanctionarea pescarilor care nu respecta perioada de prohibitie.

DSC_0815


Duminica pe la cinci si jumatate dimineata, lunca Bistritei si lacul Bacau – asa cum arata in fiecare dimineata. Peisaje pe care cei mai multi le cred doar in Delta Dunari sunt la cativa pasi de ochii bacauanilor. Va reamintim ca suntem la jumatatea perioadei de derulare a concursului de fotografie pentru elevii de liceu „Lunca Bistritei”. Lunca si Lacul Bacau asteapta tinerii pasionati de fotografie sa surprinda peisaje inedite. Termenul limita de realizare a fotografiilor este 20 mai ! DETALII DESPRE DERULAREA CONCURSULUI AICI !

DSC_0819

CRE ALATURI DE SILVICULTORI

aprilie 12th, 2013

58499_10151457405033122_2101690260_n

Tinerii de la CRE au fost alaturi de silvicultori in evenimentul care a incheiat editia din acest an a „Lunii Padurii”. Pe 11 martie voluntarii s-au implicat in actiunea de plantare de puieti desfasurata în perimetrul silvic Bartea (comuna Asău). Actiunea a reprezentat o ocazie pentru tinerele ecologiste sa afle mai multe despre activitatea lucratorilor silvici si despre necesitate unui management sustenabil al padurilor.
In cadrul activitatilor specifice pentru „Luna Padurii”, voluntarii CRE au mai realizat activitati de plantare in lunca Bistritei, realizand cordoane de protectie in lungul malurilor.

524070_10151457402548122_612831122_n

BRACONAJ IN PRIMA ZI DE PROHIBITIE

aprilie 8th, 2013

IMG-20130408-00126

Pe 8 aprilie a inceput prohibitia la pescuit pentru pestii din apele colinare si de ses. Dupa cateva saptamani de rezultate notabile, pescarii sportivi nu au mai fost prezenti azi in coada lacului Bacau, aceasta fiind probabil singura zona de pescuit din judet unde se respecta prohibitia.
Echipele CRE au organizat in cursul zilei mai multe actiuni de monitorizare reusind sa surprinda doua persoane cu plase monofilament in coada lacului, in zona cartierului Serbanesti. In jurul orei 20.00, doi sateni din satul Bogdan Voda com.Saucesti strangeau o plasa, adunand pestii intr-un sac. Cei doi aveau asupra lor aproximativ 30 de metri de plasa monofilament si 1 kilogram de peste, din speciile babusca si biban.
Actiunile de monitorizare continua, fiind organizate inclusiv actiuni pe luciul apei, dar si in timpul noptii, sau dimineata inainte de rasarit. Scopul este acela de a permite fondului piscicol natural, dar si aportului de peste cu care a fost populat lacul in cursul anului 2012, sa se reproduca.

CONTROALE PRIVIND RESPECTAREA CONDITIILOR DE PRACTICARE A PESCUITULUI SPORTIV

aprilie 5th, 2013

DSC_0548

Dupa ce in ultimele saptamani s-au desfasurat mai multe actiuni de informare a pescarilor sportivi, au fost initiate activitati de control privind modul in care acestia respecta conditiile de practicare a pescuitului. CRE Bacau si Sectia 2 Politie au initiat pentru urmatoarea perioada un plan comun de verificari pe malul Bistritei. In dimineata zilei de 05 aprilie, in coada lacului Bacau erau prezenti aproximativ 40 de pescari. Majoritatea pescarilor verificati respectau conditiile de autorizare si detineau permise de pescuit ANPA. Actiunea a avut si un caracter de informare, pescarilor fiindu-le distribuiti saci menajeri si materiale privind regulamentul zonei de pescuit si prevederi legale privind pescuitul sportiv. Desi au fost constatate cazuri in care pescarii retinusera pesti sub dimensiunea minima legala, abandonasera deseuri sau nu aveau taxa de acces achitata, acestia nu au fost sanctionati, primind doar avertismente. Pescarii care nu detineau permisul ANPA au fost sanctionati contraventional.

STIUCA IN BATAIE

aprilie 2nd, 2013

In acest an perioada de prohibitie pentru stiuca s-a sfarsit pe 25 martie, dar pestii din lacul Bacau nu au tinut cont de reglementarile ministerului si au asteptat inceputul lunii aprilie pentru a depune icrele. Intreaga zona din coada lacului unde apa are profunzimea mica si exista vegetatie acvatica din abundenta a fost ocupata de sute de exemplare. Rapitorii depun icrele timpuriu, pentru ca puietul propriu sa aiba posibilitatea de a se hrani cu puietul celorlalte specii, care se reproduc mai tarziu. Pescarii pot incerca sa prinda cu toate metodele legale acesti pesti, urmand ca incepand cu 8 aprilie, pescuitul la stiuca sa se efectueze exclusiv cu momeli artificiale. Dimensiunea minima la care se poate retine o stiuca este de 40 de centimetri. Fir intins !


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_