RAZIE PE LACUL GALBENI

martie 30th, 2013

Dupa mai bine de 5 ani in care a stat golit, Lacul Galbeni este din nou un paradis al pasarilor acvatice si al pescarilor. In cursul anului trecut puteau fi numarati pe malul acumularii si cate 500 de pescari/zi cu undite si lansete, tinta lor fiind crapul, prezent in abundenta aici. Odata cu pescarii au aparut si braconierii din localitatile riverane, flota de barci artizanale fiind refacuta rapid. Incepand cu primavara anului 2013 CRE a initiat actiuni de monitorizare si cercetare in zona, in cadrul acestor actiuni de teren fiind combatut si braconajul piscicol si cinegetic, precum si taierile ilegale de vegetatie din zona de lunca.
Lacul Galbeni nu este zona de pescuit atribuita pentru pescuit comercial, dar nici pentru pescuit sportiv vreuneia din asociatiile locale (CRE si AJVPS). Totusi zona este inclusa in situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti”, arie naturala protejata aflata in custodia Centrului Regional de Ecologie Bacau.

DIFICULTATI PENTRU PASARILE AFLATE IN PASAJ

martie 29th, 2013

DSC_0143

Sute de berze aflate in migratie spre nord au poposit zilele acestea in numar foarte mare pe langa Bacau, fapt datorat temperaturilor scazute pentru aceasta perioada. Prezenta pasarilor acvatice a reprezentat un motiv de bucurie pentru bacauanii care au avut ocazia sa le admire, sau pentru cei care au vazut materiale de presa pe aceasta tema.
Din pacate multe din aceste pasari au probleme suplimentare in timpul migratiei, probleme cauzate tocmai de oameni prin neglijenta sau rea-intentie. In fotografia de mai sus se observa o punga prinsa de piciorul unei pasari. Echipa CRE a incercat sa prinda barza si sa o elibereze de punga, dar aceasta a zburat taraind deseul legat de picior. In aceeasi zi, in coada lacului Galbeni, o barza a trecut in zbor taraind vreo 3 metri de plasa monofilament, prinsa in mod similar de picior. Nu este prima data cand pasarile acvatice sunt prinse intentionat sau intamplator in astfel de capcane. Cu o saptamana in urma, in zona podului de la Serbanesti a fost observata o lebada trecand in zbor cu un lat in jurul gatului, iar in capatul latului era legat o bucata de lemn. Au mai fost gasite lebede cu carlige de pescuit infipte in gat, sfori legate de labe, sau rate prinse in plase monofilament si inecate.

ACTIUNI DE COMBATERE A BRACONAJULUI PE LACURILE GALBENI SI BACAU

martie 24th, 2013

IMG-20130324-00090

Dupa cateva zile de furtuna, duminica dupamiaza braconierii s-au inghesuit sa profite de conditiile atmosferice mai bune pentru a intinde plasele pe toate lacurile din Bacau. CRE Bacau a organizat o actiune de monitorizare pe lacurile Galbeni si Bacau, actiune care s-a soldat cu rezultate.
Pe lacul Galbeni au fost descoperite mai multe persoane din comunele Tamasi si Letea Veche, 2 ambarcatiuni de lemn precum si plase monofilament. Pe langa braconajul piscicol, pe zone intregi din coada lacului vegetatia de lunca a fost defrisata pentru araci si lemn de foc.

IMG-20130324-00095

La lasarea intunericului braconierii au sosit si pe lacul Bacau. Doua persoane au intins o plasa in coada lacului, in apropierea cartierului Serbanesti. La vederea echipei de control cei doi au fugit abandonand plasa. Plasa de tip monofilament a fost gasita, pestii prinsi (platica, babusca, biban) fiind eliberati.
Actiunea CRE a vizat doua din cele opt lacuri de acumulare din judetul Bacau. Pe langa plasele gasite, kilometri de monofilament si zeci de braconieri pescuiesc fara a fi deranjati pe celelalte lacuri (Garleni, Lilieci, Racaciuni, Beresti, Insula de Agrement sau Uz).

IMG-20130324-00106

WEEKEND AGITAT PE BISTRITA

martie 24th, 2013

IMG-20130324-00084

Temperatura scazuta si vantul puternic din ultimele zile au agitat apele pe raul Bistrita. Faleza lacului Bacau in zona barajului de la Serbanesti s-a acoperit de gheata, oferind un peisaj inedit, foarte rar observat aici, mai ales ca acest fapt se intampla la sfarsitul lunii martie.
Cele aproximativ 150 de lebede cantonate la Insula de Agrement au dat emotii trecatorilor din zona, duminica dimineata acestea putand fi observate prinse in gheata in zona Centrului „George Apostu”. Pe malul lacului au sosit un echipaj ISU Bacau si CRE Bacau, dar in jurul orei 10.00 lebedele s-au desprins din sloiuri prin forte proprii si nu a fost inregistrate cazuri in care pasarile sa fie afectate.
Vantul puternic si valurile au afectat si pontonul plutitor de pe lacul Bacau, din zona resedintei Iacobov, existand riscul ca acesta sa fie impins spre larg. Pontonul a fost asigurat cu lanturi si parame, urmand ca atunci cand vremea va permite acesta sa fie scos din apa si reconditionat.

PROHIBITIA 2013

martie 21st, 2013

DSC_7377

A fost publicat Ordinul privind prohibiţia pescuitului emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice (400/15 martie 2013).
Ordinul privind prohibiţia pescuitului instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 8 aprilie – 6 iunie.
O excepţie de la perioadele menţionate anterior o constituie pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial la ştiucă, perioada de prohibiţie pentru această specie de peşti încetează la data de 25 martie 2013. Astfel, în perioada 8 aprilie – 6 iunie inclusiv, pescuitul ştiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/ sportiv şi a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii în mediul acvatic natural.

START LA CONCURSUL ANUAL DE FOTOGRAFIE PENTRU TINERI

martie 15th, 2013

Afis-concurs-foto-2013(1)

Incepand cu 16 martie se da startul celei de-a III-a editie a concursului de fotografie pentru elevi „Lunca Bistritei”, competitie organizata de Centrul Regional de Ecologie în parteneriat cu Asociaţia “Veniţi cu Noi” şi Grafit Invest, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău.
Sunt invitati sa participe trebuie elevii din liceele şi colegiile din municipiul Bacău cu vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani.
Zona în care vor fi realizate fotografiile este lunca Bistriţei, pe raza municipiului Bacău de la podul de cale ferată de lângă parcul Gherăieşti până la barajul lacului de la Insula de Agrement. Perioada în care vor fi realizate fotografiile înscrise în concurs este 10 martie 2013 – 20 mai 2013.
In concurs pot fi înscrise fotografii pe 2 teme foto: VIAŢĂ SĂLBATICĂ şi PEISAJ.
Fiecare concurent poate înscrie maxim 2 fotografii, câte o fotografie pe fiecare temă. Fotografiile înscrise vor fi trimise la dimensiunea minimă 1600×1200 pixeli in format jpeg, transmise până la data de 20 mai 2013, inclusiv, pe adresa de e-mail: luncabistritei@yahoo.com.
Juriul acordă în baza punctajelor obţinute pentru o fotografie, premiul I, II şi III pentru fiecare din cele 2 teme foto: Peisaj şi Viaţă sălbatică. Vor fi premiate 6 fotografii.
2 x Premiul I – 300 lei
2 x Premiul II – 200 lei
2 x Premiul III – 100 lei
Pentru mai multe detalii si regulamentul de participare, doritorii sunt rugati sa ne contacteze pe adresa de mail: luncabistritei@yahoo.com.

In cadrul celei de-a doua editii a competitiei s-au inscris 28 de concurenti cu 45 de fotografii, in timp ce prima editie a evenimentului a atras 27 de participanti.Concursul vizeaza atat promovarea luncii Bistritei si a valorilor naturale din aceasta zona, precum si fotografia ca si forma de petrecere a timpului liber pentru tineri.

PENTRU PESCARI IN 2012

martie 6th, 2013

DSC_2934

CRE Bacau continua activitatile de promovare a pescuitului sportiv in 2013, dar inainte de a anunta intentiile pentru acest an dorim sa facem o trecere in revista a rezultatelor de anul trecut:
– Centrul Regional de Ecologie Bacău este titular al autorizaţiei de pescuit recreativ sportiv nr.288, care îi conferă dreptul de a exploata resursele acvatice vii, prin pescuit recreativ sportiv din zona Lac Acumulare Bacău.
– In cursul anului 2012 CRE Bacău a distribuit un număr de 1015 permise de pescuit ANPA, valoarea cotizatiilor anuale de membru colectate fiind de aproximativ 20.000 lei.
– In anul 2012CRE Bacau nu a perceput taxe de acces pentru pescuitul pe Lacul Bacau.
– In cursul anului 2012 au fost realizate două acţiuni de populare cu peşte. Activitătile s-au realizat cu acordul şi în prezenţa inspectorilor ANPA şi ai Gărzii de Mediu, astfel: in 27.03.2012, 2007 kg. caras si in 30.10.2012, 1000 kg. crap; suplimentar, in urma partidelor de pescuit desfasurate in diverse balti private sau in alte zone de pescuit, aici au fost adusi si eliberati pesti in cantitate de cateva sute de kilograme.
– In vederea promovării regulilor pescuitului sportivi şi a competiţiilor de pescuit, în cursul anului 2012, Lacul Bacău a găzduit 6 competiţii de pescuit sportiv: 2 competiţii de pescuit staţionar pentru juniori, 2 competiţii de pescuit staţionar pentru seniori. Au fost continuate 2 competiţii cu tradiţie: Cupa Toamnei la pescuit staţionar, ediţia a IV-a (30.09.2012) şi Cupa Toamnei la Răpitor, ediţia a V-a (07.10.2012). Competiţiile sportive organizate în cursul anului 2012 pe Lacul Bacău s-au desfăşurat în sistem catch&release şi au implicat peste 120 de participanţi care au beneficiat de premii în bani şi echipamente de pescuit sportiv.
– CRE Bacău a derulat numeroase de acţiuni de monitorizare şi control pe Lacul Bacău, acţiuni în vederea cărora a fost solicitat sprijinul Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Bacău şi al Secţiei 2 Poliţie Bacău. In mai multe ocazii au fost descoperite unelte de pescuit tip plasă monofilamet amplasate pe luciul lacului. Apreciem că în urma acţiunilor derulate în cursul anului 2012, braconajul piscicol pe Lacul Bacău se situează la un nivel scăzut, derulându-se ocazional cu utilizarea unor plase de pescuit de lungimi reduse, fără un impact semnificativ asupra faunei acvatice.
– In cursul anului 2012, CRE Bacău a răspuns solicitării Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău în vederea derulării unor acţiuni de combatere a braconajului piscicol pe lacurile Răcăciuni şi Bereşti din judeţul Bacău. Totodata, in cadrul actiunilor de monitorizare a ariei naturale protejate au fost descoperite plase de pescuit pe lacurile Lilieci, Galbeni si la Insula de Agrement.
– In vederea igienizării zonei de pescuit, CRE a desfăşurat activităţi cu implicarea membrilor şi voluntarilor.
– In cursul anului 2012 a realizat şi amplasat un ponton pe structură uşoară cu o suprafaţă de 40 mp şi scară de acces pe taluzul digului. Amenajarea facilitează accesul pescarilor sportivi cu ambarcatiuni uşoare (bărci pneumatice, caiace, canoe).
– In vederea marcării cu panouri a zonei de pescuit şi pentru informarea pescarilor sportivi, CRE Bacău a confecţionat 4 panouri metalice cu dimensiunea de 100 x 150 cm, panouri care au fost amplasate în perimetrul zonei de pescuit Lacul de Acumulare Bacău.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_