2 % PENTRU CRE

ianuarie 17th, 2013

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE:
* orice persoana care a obtinut venituri din salarii in cursul anului 2012, poate directiona 2% din impozit catre CRE Bacau. Suma directionata prin aceasta metoda a fost deja retinuta de catre stat, prin impozitul pe venit (16%), deci gestul nu afecteaza cu nimic bugetul personal.
* pentru a directiona 2% din impozitul pe venit, trebuie completata fisa de mai jos cu datele personale, semnatura si data. Fisa se depune la sediul administratiei financiare de care apartine contribuabilul. Nu sunt necesare alte documente ( fisa fiscala, act de identitate …)
* Va rugam sa listati si sa completati fisa, pentru a sprijini activitatile desfasurate de voluntarii Centrului Regional de Ecologie. Puteti depune personal fisa la administratia financiara, sau o puteti transmite scanata pe contact@naturabacau.ro.
Multumim.

untitled

LACUL RACACIUNI – MANUAL DE BRACONAJ

ianuarie 16th, 2013

DSC_9718

Lacul Racaciuni a primit timp de sase ani direct apa Siretului, viiturile, si tot pestele pe care acestea le-au adus. In el se varsa si paraul Racatau, curs de apa ce alimenteaza doua ferme piscicole si la ploi mai mari aduce peste din ele in lac. Cu o zona extinsa de stufaris si canale in coada lacului, habitat propice pentru reproducere, aici se regasesc toate speciile valoroase din apele colinare si de ses ale Romaniei: crap, somn, salau, caras, platica, stiuca, avat etc.
Lacul Racaciuni este lacul pe care se poate scrie manualul braconajului in Romania. Lacul a fost braconat dintotdeauna in fel si chip. Din 2006, braconierii s-au constituit in asociatie de pescari comerciali si au incercat sa isi continue activitate sub umbrela legii. Sub presiunea jandarmeriei si a CRE-ului, in perioada 2007 – 2008 braconajul a fost redus semnificativ. In 2009, printr-o modificare intentionata a legislatiei, atributiile de control ale jandarmeriei au fost ridicate. Braconajul a explodat. Incepand cu 2010 inclusiv Ministerul Mediului a dat cote de recoltare, legitimand astfel pescuitul comercial. Doar ca pe langa fiecare barca autorizata, pe lac mai sunt inca 3-4 barci neautorizate. Astfel, intr-o singura zi, pe lac pot fi si 15 barci si zeci de braconieri. Bineinteles, prinderea pestelui se face exclusiv cu plase de tip monofilament, pentru ca plasele textile sunt mai scumpe si nici nu prind. Pe langa plase, in special in coada lacului, aparatele de curent sunt din ce in ce mai frecvente.
In ciuda eforturilor sporadice ale autoritatilor (VEZI ACTIUNE DIN AUGUST) braconajul generalizat continua sa aduca venituri substantiale braconierilor.
In prezent, pe lacul inghetat, se pot vedea si cate 60 de persoane care intind plase. Acestia vin cu carute si sanii, si au inclusiv colibe cu sobe pe gheata. Pe Lacul Racaciuni se braconeaza la vedere, in fiecare zi. Sambata 12 ianuarie, din plasele braconierilor s-au recoltat peste 300 de kilograme de crap.

DSC_9722

LEBEDELE ELIBERATE CU SUCCES

ianuarie 15th, 2013

DSC_9705

Doua din cele trei lebede gasite la inceputul anului, au fost eliberate cu succes in zona podului de la Serbanesti. Voluntarii CRE au fost insotiti de un grup numeros de reporteri, cameramani si blogeri, care au surprins momentul eliberarii. Cele doua pasari au plecat energic, decoland in doar cativa metri, pentru a se alatura altor exemplare aflate in zona.
Cea de-a treia lebada, impreuna cu un exemplar de ciuf de padure gasit in cursul zilei de luni, au fost trasnsportate si predate Centrului zonal de tratament si ingrijire pentru animale salbatice al ACDB Focsani.

Stiri si reportaje despre eveniment mai puteti vedea pe:
1 TV BACAU
STIRILE PRO TV
ZIARUL DE BACAU
CONTRASENS.COM

Filmarea completa a momentului eliberarii, tot pe CONTRASENS.

DSC_9710

HRANA PENTRU ANIMALELE SALBATICE

ianuarie 12th, 2013

DSC_9548

Datorita perioadei de ger prelungit si in conditiile in care solul este acoperit cu zapada, este dificil pentru fauna specifica zonei de lunca sa isi gaseasca hrana obisnuita. Voluntarii CRE imprastie in zona lacului Bacau paine si alte tipuri de hrana, pentru a suplini lipsa acesteia. In acelasi timp continua actiunile de noapte pentru descurajarea braconierilor, braconajul si taierile ilegale de arbori fiind deocamdata la un nivel redus pe lacul Bacau .

DSC_9549

PLIMBARI DE IARNA

ianuarie 9th, 2013

DSC_9364

Vecinatatile orasului ofera iubitorilor de natura oportunitati deosebite de petrecere a timpului liber. O plimbare prin padurile de la Trebes, Magura sau Luizi ofera, in special in sezonul rece, posibilitati de a observa animale salbatice, dar si peisaje spectaculoase, prea putin cunoscute de catre bacauani.

DSC_9270

Pot fi observate frecvent caprioare, mistreti, sau pasari din familia bufnitelor, ciocanitori, pitigoi etc. Prezenta animalelor salbatice poate constitui o provocare pentru amatorii de fotografie de natura.

DSC_9264

Zonele impadurite din vecinatatea orasului, precum si lunca Bistritei si a Siretului au un potential deosebit ca si zone de turism si agrement, dar in prezent sunt slab exploatate in acest sens, fiind vizitate de cativa pasionati de fotografie si ciclism.

DSC_9333

ACTIUNI DE NOAPTE PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI

ianuarie 4th, 2013

DSC00636

In timpul actiunilor de zi pe lacul Bacau, in zona cartierului Serbanesti au fost identificate un numar crescand de siruri de copci, folosite pentru intinderea plaselor pe sub gheata. Deoarece pe timpul zilei copcile erau fara plase in ele, s-au organizat actiuni pe timp de noapte pentru a stopa activitatea de braconaj. Joi noaptea au fost astfel gasite 3 randuri de plase in care deja se prinsesera pesti, desi erau intinse de putin timp. S-au strans aproximativ 100 de metri de plase de tip monofilament, iar pestii prinsi (in special babusca) au fost eliberati.

DSC00640

LEBEDE PE STRAZILE DIN BACAU

ianuarie 4th, 2013

DSC_9477

Miercuri 2 ianuarie, incepand cu ora 18.00 mai multi bacauani au semnalat prezenta unor lebede in diverse locatii din Bacau. Un stol de pasari, in mare parte juvenili, slabiti de perioada de frig prelungit si de ceata, au aterizat din greseala pe strazile orasului. CRE Bacau a reusit sa recupereze 3 exemplare, iar 1 exemplar a fost gasit mort de catre politia locala si a fost trimis pentru analize catre Directia Sanitar Veterniara. Alte pasari vazute in zona centrala nu au mai fost gasite, acestea fiind luate de trecatori. Daca au fost prinse cu bune intentii, recomandam celor care le-au gasit sa contacteze CRE-ul sau Directia Sanitar Veterniara. In cazul in care aceste pasari sunt pastrate de cetateni, fapta reprezinta infractiune si se pedepseste conform legii.

DSC_9523


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_