O TONA DE PUIET DE CRAP IN LACUL BACAU

octombrie 31st, 2012

DSC_6618

Marti la pranz, in zona barajului de la autogara a sosit o masina dotata cu hidrobioane cu sistem de oxigenare. Cele doua hidrobioane contineau 1 tona de puiet de crap, cu greutati de aproximativ 250/300g /exemplar. Vremea rece a favorizat transportul, pestii ajungand in stare foarte buna dupa ce au parcurs mai mult de 130 de kilometri, fiind adusi de la Ferma de Cercetare şi Producţie Piscicolă Acvares din judetul Iasi. Actiunea de populare s-a defasurat in prezenta reprezentantilor ANPA, ai Garzii de Mediu, mass-media, dar si cativa curiosi.

DSC_6665

Lacul Bacau ofera conditii optime pentru fauna piscicola, astfel incat crapii adusi acum vor depasi anul viitor greutatea de 1 kg/exemplar. Pescarii sportivi care doresc sa pescuiasca pe lacul Bacau trebuie sa aiba in vedere dimensiunea minima de la care pot fi retinuti pestii. Un exemplar de crap nu poate fi retinut legal daca are o dimensiune sub 35 de cm, fapta fiind sanctionata cu amenda cuprinsa intre 300 si 600 lei.

DSC_6671

Popularea completeaza alte actiuni realizate in primavara, astfel incat in acest an in lacul Bacau a fost adusa o cantitate de 3,5 tone de puiet de crap si caras. CRE Bacau doreste sa ofere celor aproximativ 1100 de membri pescari posibilitatea de a practica sportul preferat intr-o zona de pescuit de calitate, aflata chiar in oras. Centrul Regional de Ecologie Bacău este titular al autorizaţiei de pescuit recreativ sportiv nr.288, care îi conferă dreptul de a exploata resursele acvatice vii, prin pescuit recreativ sportiv din zona de pescuit Lac Acumulare Bacău.

DSC_6633

POPULARE PE LACUL BACAU

octombrie 29th, 2012

IMG_1780

Marti 30 octombire in jurul orei 13.00 pe lacul Bacau se va efectua o populare cu 1 tona de crap. Materialul pentru populare consta in crap de aproximativ 300g/exemplar si a fost achizitionat de la ferma piscicola Acvares din judetul Iasi.

BRACONAJ LA INSULA DE AGREMENT

octombrie 25th, 2012

IMG_1831

Unul dintre pescarii sportivi aflati in cautarea stiucii la Insula de Agrement a descoperit miercuri seara o plasa intinsa in lacul din mijlocul orasului, fapt sesizat catre CRE Bacau. Echipa de voluntari a gasit o plasa cu lungimea de peste 100 de metri si latimea de 4 metri. In plasa au fost descoperite mai multe platici, cu dimensiunea de peste 1,5 kg/exemplar. Desi prezentau rani de la plasa monofilament, pestii au fost eliberati.
In timp ce autoritatile par ca se preocupa de combaterea braconajului pe lacuri precum Racaciuni sau Beresti, unde fenomenul braconajului este cotidian si generalizat, braconierii actioneaza pe toate apele publice din judet. Pornind de la apele de munte, lacul Uz, lacurile de pe Bistrita si Siret, Trotus sau Tazlau, in fiecare zi, ecosistemele acvatice sunt braconate.

IMG_1833

LACUL BACAU INCLUS IN TRASEE TURISTICE DE INTERES REGIONAL

octombrie 20th, 2012

DSC_5801

Promovarea turistica a lacului Bacau continua cu un study-tour, organizat la sfarsitul acestei saptamani. Duoazeci de invitati au pornit intr-o excursie turistica pe valea Bistritei, punctul de plecare fiind aria naturala protejata de pe raza municipiului Bacau. Jurnalisti, reprezentanti ai agentiilor de turism, ai centrelor de informare turistica si ONG-isti au participat la aceasta activitate, cei mai multi dintre ei afland pentru prima data de frumusetea naturala si oportunitatile pe care le ofera lacul Bacau.
Turul desfasurat pe Valea Bistritei a vizat si Gradina Zoologica din Piatra Neamt, lacul Pangarati – arie naturala protejata, lacul Izvorul Muntelui, Comuna Poiana Largului si Cheile Zugrenilor.
Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Dezvoltarea si consolidarea turismului in municipiul Bacau prin promovarea oportunitatilor locale”, proiect derulat de Municipiul Bacau prin Agentia de Dezvoltare Locala.

DSC_5814

CUPA TOAMNEI LA RAPITOR 2012 – REZULTATE

octombrie 9th, 2012

DSC_5568

Cea de-a cincea editie a Cupei Toamnei la Rapitor s-a dovedit a fi cea mai disputata pana in prezent. Cei doisprezece concurenti, imbarcati in barci cu vasle, pneumatice, caiace, sau canoe au batut luciul lacului Bacau in cautarea stiucilor care sa le aduca trofeul. Pe parcursul mansei de patru ore s-au prins 21 de pesti, inregistrandu-se astfel cele mai multe capturi in cadrul unei editii a competitiei.

DSC_5541

Cea mai mare captura a editiei a fost inregistrata de catre Dragos Taralunga. Stiuca prinsa a avut lungimea de 45 de centimetri, fiind totodata si cel mai mare peste prins in toate cele cinci editii ale Cupei Toamnei. Pe primul loc s-a clasat Romica Mitran, care a inregistrat 161 de puncte, prinzand cinci stiuci. Lupta pentru locul al doilea a fost stransa, trei concurenti inregistrand punctaj egal: 77 puncte. Astfel, urmatorii trei concurenti clasati au fost Iulian Chicu, Silviu Luncanu si Gabriel Gritcu. Dupa punctare, toti pestii prinsi au fost eliberati.

DSC_5518

Cupa Toamnei la Rapitor este o competitie destinata promovarii pescuitului sportiv. Se pescuieste individual, din barci fara motor, exclusiv cu momeli artificiale. Toti pestii prinsi sunt eliberati. Prima editii ale competitiei, desfasurata in anii 2008 si 2009 s-au desfasurat pe lacul Bacau. Editiile din 2010 si 2011 au avut loc la Insula de Agrement. In aceasta toamna competitia a revenit pe lacul Bacau.

DSC_5504

Lacul Bacau este arie naturala protejata, aflata in custodia CRE Bacau din anul 2006. Incepand cu anul 2011, Lacul Bacau a fost atribuit, ca si zona de pescuit, catre CRE Bacau, asociatia raspunzand in mod direct de gestionarea fondului piscicol de pe acest lac. Ca si asociatie de pescari sportivi, CRE Bacau a inscris in cursul anului 2012, peste 1100 de membri pescari. Pe zona de pescuit Lacul Bacau se desfasoara constant actiuni de paza si salubrizare. Pe langa aceste activitati, anul acesta aici a fost amenajat un ponton plutitor pentru a facilita accesul cu ambarcatiuni usoare si s-a efectuat o populare cu aproximativ 2500 kg de caras si crap. Totodata au fost organizate patru competitii de pescuit sportiv, in scopul promovarii zonei, dar si in scopul promovarii pescuitului recreativ/sportiv, ca mod de petrecere a timpului liber.

DSC_5590

CURATENIE DE TOAMNA PE LACUL BACAU

octombrie 8th, 2012

DSC_5325

Voluntarii CRE au luat sambata la periat zona din coada lacului Bacau, pentru a colecta deseurile abandonate in lunile de vara. Cele mai multe deseuri sunt lasate de catre pescari sau de cei care vin la gratar in aceasta zona. Un numar mare de bacauani veniti sa se relaxeze pe malul lacului presupune si o cantitate mare de deseuri. In zona pontonului si platofrmei balastate de la Iacobov, acolo unde seara se aduna tinerii, foarte multe PET-uri si ambalaje sfarsesc in apa. In urma actiunii de sambata s-a incercat si strangerea gunoaielor care pluteau prin stuf.

DSC_5312

Conform prevederilor planului de management al sitului Natura 2000, proprietarii si administratorii terenurilor sunt responsabili de gestionarea deseurilor. Terenurile incluse in aria naturala protejata sunt in cele mai multe cazuri in proprietatea consiliilor locale, fapt pentru care CRE a inceput sa transmita notificari catre primarii, pentru a lua masuri acolo unde se impune. Un exemplu relevant il constituie malul lacului Racaciuni in zona comunei Horgesti, localitatile Bazga si Racataul de Jos.

DSC_5343

ACTIVITATI ECOLOGICE SI CONCURS DE ORIENTARE IN LUNCA BISTRITEI

octombrie 5th, 2012

DSC_2390

Sambata 6 octombrie ora 12.00 voluntarii si prietenii CRE sunt asteptati la Tabara (calea Moldovei). Vom desfasura o activitate de ecologizare pe malul drept al lacului Bacau, dupa care ne imbarcam si traversam lacul, unde vom continua activitatea pe malul cartierului Serbanesti.
Dupa ecologizare, incepand cu ora 16.00 vom organiza un concurs de orientare in padurea din nordul lacului, pe cursul raului Bistrita. Concursul va fi organizat pe doua sectiuni (fete si baieti), concurentii trebuind sa urmeze un traseu de 2,7 kilometri si sa memoreze codurile din punctele de control. Participarea este libera, iar primii clasati vor fi premiati.
Cei care doresc pot ramane peste noapte pe malul lacului, unde vom campa, ne vom incalzi la un foc de tabara si vom prepara consacrata ciorba de fasole cu afumatura, la ceaun.
Duminica dimineata, la ora 7.30 concurentii inscrisi la Cupa Toamnei la Rapitor se vor prezenta la punctul de intalnire de la ponton (resedinta Iacobov).

traseu ge

DUMINICA: CUPA TOAMNEI LA RAPITOR – EDITIA A V-A

octombrie 3rd, 2012

muskie19

CRE organizeaza duminica 7 octombrie 2012 cea de-a V-a editie a Cupei Toamnei la Rapitor. Dupa ce ultimele doua editii ale competitiei s-au desfasurat la Insula de Agrement, in acest an concursul revine pe Lacul Bacau.

REGULAMENT:

– punct de adunare: ponton plutitor ( dreapta la podul cu lanţuri, cart.Gherăieşti)
– ora de adunare: 07.30, o singură manşă cu durata de 4 ore ;
– se pescuieste individual din ambarcatiuni fara motor (barci fibra, pneumatice, caiac, canoe); în fiecare ambarcatiune va pescui un singur pescar;
– se pescuieste exclusiv cu momeli artificiale (fara muşte), o singură nălucă pe fir;
– se puncteaza toate speciile de peşti rapitori, prin masurare ( 1 cm – 1 pct.);
– dupa fiecare captura concurentul are obligaţia de a semnaliza barca arbitrului; peştii prinsi se păstrează vii şi după măsurare se elibereaza;

Taxa de participare: 10 lei. – achitat pana pe 06.10 ; (in ziua concursului 30 lei).

PREMII:
Locul I – 500 lei
Locul II – 300 lei
Locul III – 200 lei
Menţiune – 100 lei
Cea mai mare captură – 100 lei

Inscriere la magazinele de pescuit partenere şi la faţa locului, până la ora 07.30.
Persoana de contact: IULIAN CHICU Tel. 0745-888-373

PERMISE GRATUITE PENTRU MEMBRII CLUBULUI 60 PLUS

octombrie 3rd, 2012

DSC_7224

CRE Bacau continua colaborarea cu membrii Clubului 60 Plus. Astfel, la sediul clubului a avut loc o intalnire cu pescarii varstnici, in cadrul careia s-au discutat aspecte ce tin de conditiile de practicare a pescuitului sportiv in bazinele piscicole naturale: conditii de autorizare, zone de pescuit, reguli ale pescuitului sportiv. Un numar de 27 de pensionari au beneficiat de permise de pescuit eliberate gratuit de CRE Bacau. Colaborarea vizeaza promovarea pescuitului sportiv in special in randul persoanelor de varsta a III-a, pescuitul reprezentand un mod comod si placut de petrecere a timpului liber, in apropierea orasului existand numeroase zone de pescuit.
In 2011, din cei 1015 membri pescari inscrisi la CRE, 420 au fost pensionari.

HARTA INTERACTIVA A RETELEI EUROPENE DE ARII NATURALE PROTEJATE „NATURA 2000”

octombrie 3rd, 2012

untitled


NATURA 2000 PUBLIC VIEWER este un instrument care permite vizualizarea tuturor siturilor Natura 2000 din Europa. Utilizatorul poate accesa informatii despre oricare din ele, in formularele standard fiind inscrise date despre suprafata, importanta ecologica, specii si habitate prezente etc.

În 1979 şi 1992, Guvernele Statelor din Uniunea Europeană au adoptat două acte normative destinate să protejeze resursele naturale ale Europei. Cele două directive intitulate Directiva Păsări şi Directiva Habitate au drept punct focal crearea reţelei de arii naturale protejate numită “NATURA 2000”. Directiva Păsări prevede stabilirea Ariilor de Protecţie Specială Avifaunistică (APSA) – o categorie specifică de arie naturală protejată – în zonele importante de iernare, pe culoarele de migraţie, în locurile de cuibărit şi acolo unde îşi găsesc hrana speciile de păsări periclitate, rare şi vulnerabile.
Reţeaua Natura 2000 este formată pe lângă SPA-uri şi din Arii Speciale de Conservare (ASC). Toate statele membre ale Uniunii Europe au obligaţia să gestioneze şi să implementeze Reţeaua Ecologică NATURA 2000, astfel încât NATURA 2000 să acopere circa 20 % din teritoriul Uniunii Europene.

DSC_4837


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_