LACUL BERESTI – SIRET

august 31st, 2012

For our friend Rachel Innes, New Zealand.

DSC_4542

Lacul Beresti este amenajat pe cursul raului Siret, in partea de sud a judetului Bacau. Luciul de apa si zone din coada lacului sunt incluse in aria naturala protejata „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti”, facand parte integranta din reteaua europeana de arii protejate Natura 2000. Suprafata totala a zonei inclusa in sit este de 2253,7 ha. Lacul are o importanta deosebita pentru cele aproximativ 160 de specii de pasari identificate aici, planul de management desemnand un perimetru de 221,4 ha ca fiind zona de cuibarit si o suprafata de 1441,5 ha ca zona de iernare si pasaj. Habitatele prielnice ofera conditii deosebite pentru fauna piscicola, amfibieni sau mamifere acvatice, in zona fiind semnalate inclusiv vidre.
Lacul Bereşti are o lungime de aproximativ 15 kilometri şi lăţimi medii de 1 kilometru. Caracteristic acestui lac este acumularea redusă a poluanţilor, fapt deosebit de favorabil faunei din zonă. La fel ca şi la Răcăciuni, malul estic al Lacului Bereşti oferă vizitatorilor peisaje deosebite în care alternează pădurea specifică zonei de deal, golfuri sălbatice sau versanţi abrupţi.
Unităţi administrative: Comunele Corbasca, Tătărăşti, Sascut, Valea Seacă, Orbeni şi Parava.

DSC_4465

DSC_4480

DSC_4485

DSC_4511

DSC_4536

CAMPANIE A POLITIEI PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI

august 31st, 2012

DSC_4565

Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a initiat o campanie sustiunuta de combatere a braconajului piscicol pe lacurile de acumulare de pe cursul Siretului. Joi 30 august, politia in colaborare cu jandarmeria si Centrul Regional de Ecologie Bacau a derulat o noua actiune pe lacul Beresti. S-au efectuat controale atat pe maluri cat si pe luciul lacului, fiind angrenati zeci de politisti si jandarmi, precum si trei ambarcatiuni cu motor. Echipele de control au surprins din nou braconierii. Au fost descoperite sase ambarcatiuni artizanale utilizate la braconaj, abandonate, precum si plase de tip monofilament in lungime de cateva sute de metri. Pentru doi pescari comerciali, membri ai asociatiei de pescuit Euro-Sas Sascut au fost intocmite dosare penale, acestia pescuind cu plase de ata fara forme legale. In urma actiunii barcile si plasele de tip monofilament au fost incinerate.

DSC_4450

SARMANUL

august 29th, 2012

329290_462250760475771_1919199651_o

O vijelie puternica tulbura linistea pe malul Siretului. Vantul increteste luciul apei si apleaca rachitele si plopii din zavoi. In vuietul vantului se aud cateva lovituri si un copac trosnind. Dupa cateva minute, acelasi zgomot insoteste un alt copac prabusit. Dupa cativa metri prin desisuri, langa copacii doborati, apare chipul pitoresc al unui satean care tine cu nonsalanta un topor agatat de brat. Se numeste Ioan, M.Ioan din Oniscani. Omul se tanguia ca ia si el niste lemn, pentru copii, ca viata e grea, ca vine iarna. Copiii stau in frig… daa’… daca tot suntem in zona, poate vrem o bucata de cas. Razesul nostru se lauda ca are o stana in apropiere si se ofera sa aduca niste cas. Refuzam politicos si anuntam ca nu suntem veniti de la nicio institutie in control, asa ca nu e nevoie sa ne dea nimic. Pe chipul taranului se citeste bucuria. Entuziasmat, explica faptul ca el lucreaza la directia apelor, la Serviciul de Gospodaririe a Apelor Bacau si ca el „are grija de zona asta”. Zice ca e loc de munca bun si ca domnul director Olaru e om serios.
Sarmanul om ne-a convins ca e „baiat bun” si chiar daca viata e grea si copii stau in frig, ne bucuram ca totusi incearca sa se descurce si el cum poate. Mai cu stana, mai cu serviciul, mai cu cativa copaci din lunca Siretului…

ZI NEAGRA PENTRU BRACONIERII DE LA RACATAU

august 26th, 2012

DSC_4401

Noua ambarcatiuni artizanale, abandonate de braconieri pe lacul Racaciuni, au fost stranse si distruse sambata dimineata. A zecea barca si sute de metri de plase monofilament si textile au fost preluate de catre politie, facand obiectul unui dosar de cercetare penala intocmit unui braconier.
Acestea sunt rezultatele unei actiuni de combatere a braconajului organizata de Inspectoratul de Politie Judetean in colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi, Gruparea de Jandarmi Mobila, ANPA si CRE.

DSC_4294

La primele ore ale diminetii pe malul estic al lacului Racaciuni, in golful de la Racatau, si-au facut aparitia zeci de politisti si jandarmi. Cativa braconieri surprinsi pe apa au fugit abandonand plasele si barcile. Unul dintre acestia a fost prins cand a iesit la mal si incerca sa se ascunda in zona nucariei.

DSC_4313

In timp ce mai multe echipe verificau malurile pentru a descoperi ambarcatiuni, adaposturi sau pentru a controla pescarii sportivi, cele trei barci cu motor angrenate (IJJ, ANPA si CRE) au strans plasele intinse pe tot lacul. Tinta predilecta a braconierilor sunt crapii. Echipa CRE a gasit in plase zeci de exemplare cu greutatea intre 1 si 2 kg. Pestii au fost eliberati, dar efectele plaselor monofilament sunt evidente. Chiar daca pestii sunt vii acestia sunt taiati si au inotatoarele distruse de firele de nailon.

DSC_4355

DSC_4357

DSC_4358

DSC_4359

DSC_4363

Actiunea de sambata de la Racaciuni a fost un real succes in special prin numarul mare de ambarcatiuni artizanale distruse. Braconierii vor fi impiedicati cel putin pentru o perioada sa umple lacul de plase, dar astfel de actiuni pentru combaterea braconajul si descurajarea braconierilor trebuie desfasurate constant.

DSC_4379
Foto: ambarcatiuni artizanale, barca ANPA si autovehicule ale echipei de control in apropierea podului de la Racatau.

DSC_4393

DSC_4403

ACTIUNI DE MONITORIZARE PE LACUL GALBENI

august 21st, 2012

IMG_1730

CRE Bacau a reluat activitatile de monitorizare in zona sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti”, prin actiuni in sectorul lacului Galbeni. Au fost depistate plase de pescuit de tip monofilament si o ambarcatiune artizanala, in apropierea localitatii Tamasi. Bracoierii au reusit sa se indeparteze inainte de aparitia echipei CRE, dar pestii prinsi au fost eliberati iar plasele au fost stranse in vederea distrugerii.
In zona barajului au fost descoperite doua pasari acvatice slabite, care pluteau in deriva duse de curentul de apa. Cauza problemei nu este conoscuta, dar poate fi corelata cu semnalari privind mortalitate piscicola, in aceeasi zona.

IMG_1721

Minimal Barbeque la Magura

august 1st, 2012

MB

Bacauanii care doresc sa petreaca un week-end in aer liber, in perioda 3-5 august, va avea loc la Magura- statia meteo DN11/E574 Minimal Barbeque 4, un eveniment la care vor fi prezenti peste 15 artisti ce vor mixa 48 de ore intr-un cort de aproximativ 500 de persoane. Pe platoul din vecinatatea cortului vor avea loc diferite manifestari, jocuri, paintball si mult barbeque. Cei ce doresc sa fie prezenti pe intreaga perioada a evenimentului isi pot monta corturile in spatiile special amenajate de organizatori. Pentru mai multe detalii accesati site-ul: http:://www.minimalbarbeque.ro.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_