NU TOTI CIORTANII TREBUIE SA AJUNGA IN TIGAIE !

iulie 26th, 2012

DSC_4095

In articolul anterior prezentam situatia tragica din zona Galbeni – Racaciuni, unde zilnic sunt macelariti fara discernamant sute de ciortani de 200-300g.
Sunt totusi pescari care merg pe malul baltii pentru placerea pescuitului sportiv, constienti de faptul ca principala satisfactie este aceea de a prinde pesti, nu neaparat de a omora tot ce intra in carlig. Pescari de la CRE, dar si alti pasionati ai sportului cu undita, incearca sa salveze de la macel cei cativa ciortanei pe care ii prind in timpul unei partide. Astfel, incepand din toamana trecuta, sute de crapi au fost transportati in butoaie si alte recipiente pe Lacul Bacau – zona de pescuit aflata in administrarea CRE Bacau. Alaturi de acestia au fost dusi pe Bacau si somotei, mrenute si morunasi. Lacul Bacau este mai bine supravegheat, braconajul este redus si in general pescarii respecta regulile pescuitului. Aici crapii au sansa sa creasca si sa se reproduca, si sa ofere in anii viitori satisfactii reale adevaratilor pescari sportivi.

Foto de la o partida C&R pe grupul CRE de pe FB.

DSC_4103

VIDEO: imagini de la un transport similar in primavara, cand peste 100 de ciortani prinsi de 3 pescari au ajuns de la Galbeni pe Lacul Bacau:


FACEM UN APEL CATRE TOTI PESCARII SPORTIVI CARE NU VOR PUIET DE CRAP (SOMN, MREANA, etc) IN TIGAIE, SI AU POSIBILITATEA DE A-I TRANSPORTA, SA-I ELIBEREZE IN LACUL BACAU.

ETICA PESCAREASCA – SUTE DE KILOGRAME DE CIORTAN IN TIGAIE

iulie 26th, 2012

DSC_4042

Incepand din toamna trecuta, pe canal la Galbeni, in coada lacului Racaciuni, pe Siret la Furnicari sau pe lacul Galbeni s-au prins la undita mii de exemplare de puiet de crap. Desi prinsi prin mijloace sportive, pestii sunt mult sub dimensiuni si ar fi trebuit sa fie eliberati. Doar ca pescarii nostri au uitat demult de etica pescareasca, de faptul ca e si maine o zi, si au carat la tigaie cum au putut sute de kilograme de peste.

DSC_4014

BRACONIERII AU OMORAT UN PESCAR

iulie 19th, 2012

wound

Duminica, 15 iulie 2012 in jurul pranzului, un pescar care pescuia pe lacul Racaciuni, in apropierea canalului de aductiune (zona baraj) a intrat intr-o altercatie verbala cu un satean. Acesta a telefonat in sat si din Racaciuni a venit o caruta cu trei insi inarmati cu bate. Pescarul a fost batut si aruncat in apa, suferind mai multe lovituri la cap si la corp. Desi a fost transportat la spital, ulterior pescarul a murit. Atacatorii sunt cunoscuti in zona ca persoane care se ocupa cu braconajul piscicol.

BRACONAJ CU CURENT ELECTRIC LA JUVELNICUL PESCARILOR

iulie 4th, 2012

Braconajcurent

Desi pare incredibil, s-a intamplat marti 03.07, in zona comunei Cleja, pe lacul Racaciuni. Pescarul sportiv pescuia din barca pneumatica, pe canalele din coada lacului, cand in zona a aparut un echipaj al trupei V(nuiaua) din Gheorghe Doja. Braconierii au bazait apa in zona fara nici o jena, reusind sa intoarca cu burta in sus inclusiv cei cativa crapi si avati pe care ii avea pescarul in juvelnic. Pescarul a sesizat telefonic fapta catre inspectorul ANPA de zona.
Nu este un secret pentru nimeni faptul ca braconajul piscicol a atins noi cote, asa cum nu s-a intamplat de la aproape 10 ani. Numeroase echipaje cu ambarcatiuni artizanale sau barci de fibra cu motor asalteaza zilnic lacurile Beresti si Racaciuni, intinzand kilometri de plase si aparate electrice. Nimeni nu stie exact ce hram poarta barcile de pe lac, printre acestea existand strategic si 2-3 echipaje de pescari comerciali autorizati de ANPA.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_