ACTIUNI DE COMBATERE A BRACONAJULUI PE LACUL BACAU

iunie 27th, 2012

_DSC0051


Zona din coada lacului Bacau este vizata in continuare de braconieri. Acestia utilizeaza plase de tip monofilament scurte, pe care le intind intrand in apa, prin vegetatia acvatica abundenta, fara ajutorul ambarcatiunilor. In ultimele saptamani au fost desoperite patru astfel de plase, cu lungimi de aproximativ 20 de metri fiecare. Prezenta unor plase a fost semnalata de pescarii sportivi, care isi aduc astfel contributia la supravegherea zonei de pescuit. Pestii gasiti in plase, in special platica, babusca si caras au fost eliberati.

CUPA LA PESCUIT SPORTIV PE LACUL BACAU

iunie 18th, 2012

DSC_3254

Duminica la ora 05.00 pescarii sportivi sau prezentat la punctul de intalnire, pentru a marca startul sezonului de pescuit printr-un un concurs de stationar pe lacul Bacau. 17 concurenti, printre care si o doamna, au incercat in timpul celor 4 ore de concurs, sa prinda cat mai multi pesti pentru a-si adjudeca cupa. Desi lacul a fost golit anul trecut, niciun pescar nu a avut o mansa alba, majoritatea reusind numeroase capturi, chiar daca nu cu pesti de dimensiuni mari. S-a prins in special oblete si babusca, dar si biban, platica si caras.

DSC_3267

Punctajele obtinute au fost apropiate, pe parcursul cantaririi inregistradu-se numeroase rasturnari de clasament. Dupa cantarirea oficiala au fost acordate premiile in valoare totala de 1800 lei, astfel:

Locul I – Marius Baltag (1,72 kg)
Locul II – Eugen Cociorva (1,60 kg)
Locul III – Vasile Turcu (1,44 kg)

DSC_3287

FOC DE TABARA DE ZIUA LACULUI BACAU

iunie 18th, 2012

DSC_3140

Voluntarii si prietenii CRE Bacau s-au adunat sambata seara pe malul lacului Bacau, alaturi de zeci de tineri, pentru a participa la evenimentul central al Zilelor Lacului Bacau. In zona debarcaderului, a fost organizata o seara festiva in cadrul careia bacauanii aflati in zona s-au plimbat gratuit pe lacul Bacau cu canoe si caiace, a fost proiectat filmul de prezentare a ariei naturale protejate, tinerii au cantat la chitara, s-a mancat ciorba de peste si ciorba de fasole cu afumatura la ceaun, iar noaptea tarziu lumea s-a strans in jurul focului de tabara.
Cei care au ramas pe lac peste noapte, au putut admira rasaritul soarelui, duminica dimineata.

DSC_3045

DSC_3047

DSC_3089

DSC_3095

DSC_3103

DSC_3144

DSC_3161

DSC_3169

DSC_3218

DSC_3213

CUPA „JUNIOR” LA PESCUIT PE LACUL BACAU

iunie 18th, 2012

DSC_2971

Sambata s-a desfasurat Cupa „Junior” la pescuit sportiv, eveniment organizat in cadrul „Zilelor ariei protejate”. In competitie s-au inscris 30 de tineri cu varsta sub 16 ani, elevi ai scolii „Nicu Enea” din cartierul Serbanesti. Multi dintre copii locuiesc in cartier si cunosc lacul Bacau, unii fiind chiar pescari. Astfel competitia a fost intens disputata, in timpul celor doua ore de concurs prinzandu-se zeci de pestisori din diferite specii: stiuca, clean, oblete, babusca, biban, ghibort sau porcan. Dupa punctare, pestii prinsi au fost eliberati. Organizatorii au pus la dispozitia concurentilor undite, juvelnice ecologice, linii de pescuit, nada si momeala, astfel incat la finalul concursului toti copiii au fost castigatori. Primii trei clasati au primit premii in bani in valoare totala de 600 de lei.

DSC_2961

DSC_3037

CASTIGATORII:

Locul I – Marta Rosu (13 capturi).
Locul II – Constantin Mutu (11 capturi);
Locul III – Cristi Plesuvu (8 capturi);

DSC_3025

CONCURS DE KAIAC-CANOE

iunie 17th, 2012

DSC_2818

Cu ocazia „Zilei Ariei Naturale Protejate”, vineri a avut loc o competitie de kaiac-canoe. La start s-au aliniat echipaje formate din voluntari ai organizatiilor neguvernamentale din Bacau, peste 30 de tineri confruntandu-se in mai multe probe pentru adjudecarea cupei. Multi dintre cei inscrisi in competitie au avut pentru prima data ocazia sa mearga cu astfel de ambarcatiuni usoare, scopul evenimentului fiind tocmai de a promova formele de recreere in natura si lacul Bacau.

DSC_2865

LACUL BACAU

iunie 16th, 2012

DSC_2709

Lac de acumulare cu statut de arie naturala protejata, situat integral pe raza municipiului Bacau in amonte de lacul de la Insula de Agrement, lacul Bacau ofera vizitatorilor prilejul de a descoperi frumusetea naturii salbatice.

DSC_2647

PONTON PENTRU AMBARCATIUNI AMENAJAT PE LACUL BACAU

iunie 15th, 2012

DSC_2450

Cu ocazia evenimentelor din cadrul Zilei ariei naturale Lacul Bacau”, in zona de acces dinspre cartierul Nord (dreapta dupa podul cu lanturi), a fost dat in folosinta un ponton pentru ambarcatiuni usoare. Amenajarea a fost realizata cu sprijinul Primariei Bacau si este destinata pescarilor sportivi si iubitorilor de sporturi nautice cu ambarcatiuni cu vasle, panze sau motoare electrice.

CONCURS DE ORIENTARE TURISTICA

iunie 15th, 2012Joi incepand cu ora 13.00, valea Bistritei a reprezentat locul de desfasurare al unui concurs de orientare turistica. 15 tineri s-au inscris in concurs si au parcurs, cu ajutorul unei harti, traseul cuprins intre parcul Gheraiesti si coada lacului Bacau. Concurentii au trebuit sa traverseze de doua ori cursul apei, prin vad, iar inainte de final sa treaca, cu ajutorul caiacului, canalul de fuga. Pe parcursul traseului acestia au trebuit sa treaca prin mai multe posturi de verificare.

DSC_2360

DSC_2386

CASTIGATORII:

Locul I fete – Aida Iorga
Locul II fete – Alexandra Jitaru
Locul III fete – Elena Grapinoiu

Locul I baieti – Dan Garleanu
Locul II baieti – Vlad Cernat
Locul III baieti – Ionut Pascal

DSC_2431

CONFERINTA DE PRESA INEDITA

iunie 15th, 2012

DSC_2357

Joi la ora 10.00, lacul Bacau a gazduit o conferinta de presa inedita, prilejuita de evenimentul „Ziua ariei naturale protejate Lacul Bacau”. Conferinta a fost sustinut de reprezentantii Primariei Bacau in calitate de beneficiar al proiectului „Dezvoltarea si consolidarea turismului in municipiul Bacau prin promovarea oportunitatilor locale” precum si de reprezentanti ai Centrului Regional de Ecologie Bacau, in calitate de custode al ariei naturale protejate.
Activitatile din cadrul „Zilei ariei naturale protejate” au fost prezentate de mass-media locala in articole si stiri de televiziune:

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2012/06/14/foc-de-tabara-plimbari-gratuite-in-caiace-partide-de-pescuit-si-multe-alte-surprize-la-prima-editie-a-manifestarii-ziua-lacului-bacau.html
http://www.desteptarea.ro/o-oaza-de-liniste-si-bucurie-in-mijlocul-bacaului.html
http://www.contrasens.com/2012/06/14/concursuri-de-pescuit-si-caiac-pe-lacul-bacau.html
http://www.1tvbacau.ro/video/Zilele-Ariei-de-Protec%C5%A3ie-Special%C4%83-Avifaunistic%C4%83–v6318.html
http://tvbacau.desteptarea.ro/o-oaza-de-liniste-si-bucurie.html

WEEKEND PLIN PE LACUL BACAU

iunie 14th, 2012

DSC_0021

In acest weekend lacul Bacau gazduieste o serie de activitati, evenimente si competitii prilejuite de Ziua „Ariei de protectie speciala avifaunistica Lacul Bacau”, zi care va fi serbata incepand cu acest an pe 15 iunie. Startul se va da joi 14 iunie, ora 10.00 prin o conferinta de presa organizata pe malul lacului. Dupa conferinta de presa, CRE Bacau va inaugura un ponton amenajat in zona platformei de la digul Barnat, in scopul facilitarii accesului pe luciul lacului cu ambarcatiuni usoare cu vasle, vele sau motoare electrice, destinat atat pescarilor sportivi cat si iubitorilor de sporturi nautice.

Programul va continua cu urmatoarele activitati:
– joi, ora 13.00 – Competitie de orientare turistica, pe un traseu pornind din parcul Gheraiesti, trecand prin puncte de control in lunca Bistritei si mai multe traversari ale cursului, pana in zona din coada lacului Bacau.
– vineri, ora 15.00 – Festivitatea de premiere din cadrul celei de-a IV-a editii a Cupei Liceelor la Caiac, 2012 (zona ponton);
– vineri, ora 16.00 – competitie de caiac-canoe intre 6 echipe formate din peste 50 de tineri (zona ponton); Dupa terminarea concursului, vizitatorii din zona lacului vor putea face plimbari cu caiace si canoe, gratuit;
– sambata, ora 08.00 – concurs de pescuit destinat tinerilor sub 16 ani ( zona livada Serbanesti);
– sambata, incepand cu ora 18.00 – In zona pontonului vor fi organizate o serie de evenimente care includ plimbari cu caiace si canoe gratuite pentru doritori, expozitie foto, ciorba de peste la ceaun, proiectie de filme, seara folk si foc de tabara.
– duminica, ora 05.00 – zona baraj mal Serbanesti – competitie de pescuit sportiv destinata pescarilor consacrati;

Conferinta de presa, concursurile de orientare turistica, de caiac si de pescuit sunt organizate in cadrul proiectului „Dezvoltarea si consolidarea turismului in municipiul Bacau prin promovarea oportunitatilor locale”, proiect derulat de Primaria Municipiului Bacau. In cadrul evenimentului se va oficializa ziua ASPA „Lacul Bacau” si a sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti” in data de 15 iunie. Aceasta zi va intra in traditie si va prilejui in fiecare an desfasurarea de activitati dedicate naturii.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_