DACA ZICEM CA E POLUARE, SE SESIZEAZA CINEVA ?!

mai 31st, 2012

DSC_1321

A POLUA, poluez, vb. I. Tranz. A face ca aerul, apa, mediul de viață să devină nocive din cauza materiilor chimice reziduale, a deșeurilor industriale, a gazelor de eșapament etc.; a vicia; a infecta. ♦ Refl. (Despre aer, ape, mediul de viață) A deveni nociv, a se vicia. [Pr.: -lu-a] – Din fr. polluer. DEX ’98

DSC_1358

Legea 137/1995, legea protectiei mediului Art. 38 : Controlul respectarii reglementarilor de protectie a apelor si a ecosistemelor acvatice este organizat si exercitat de catre autoritatile de mediu, de ape, sanatate si de alte autoritati, potrivit competentelor legale..

DSC_1349

In urma ploilor din 29-30 mai 2012, debitul paraului Barnat, alimentat de Negel (com.Magura) si Trebes (com.Margineni), a crescut semnificativ. In urma cresterii nivelului apei, de pe maluri au fost antrenate deseurile depozitate ilegal de catre satenii din MAGURA si MARGINENI. Gunoaiele au fost transportate de viitura in aval, pana la primul lac intalnit: lacul Agrement. O mare parte din deseuri se regasesc pe fundul apei si in masa apei. O alta parte, in special PET-uri si alti recipienti, plutesc pe luciul lacului. Multi recipienti contin substante toxice, uleiuri, carburanti etc.

DSC_1388

Cazul de POLUARE de saptamana aceasta a trecut neobservat pentru autoritatile mai sus mentionate, chiar de catre legea care le guverneaza activitatea. La fel ca majoritatea cazurilor de poluare.
15 voluntari ai CRE Bacau cu 6 ambaractiuni ale Clubului Nautic au desfasurat o actiune de salubrizare pe luciul lacului, strangand o parte din miile de deseuri de pe apa.

DSC_1396

EDITIA A IV-A „CUPA LICEELOR LA CAIAC” – START !

mai 28th, 2012

Afis-caiac-2012

Luni 28.05, incepand cu ora 16.00 la Insula de Agrement, se da startul celei de-a IV-a editii a Cupei Liceelor la Caiac
In aceasta editie a competitiei s-au inscris 10 licee. In prima etapa, cele 10 echipe se vor confrunta, doua cate doua. In urma punctajelor obtinute in faza de calificari, primele patru clasate vor concura in finala.
Fiecare confruntare consta in 10 probe: simplu baieti, simplu fete, dublu baieti, dublu fete, dublu mixt – rezistenta si viteza. In calificare, fiecare echipa participa cu cate doua echipaje la fiecare proba, iar in finala fiecare liceu participa cu cate un singur echipaj, la fiecare proba. Sistemul de punctaj este raportat la locul ocupat de echipaj, in cadrul unei probe: locul I – 3 pct. ,locul al II-lea – 2 pct. , locul al III-lea – 1 pct. , locul al IV-lea – 0 pct..

PROGRAM CALIFICARI:

Colegiul Naţional “Ferdinand I” vs Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” – luni, 28 mai
Colegiul “Sf. Iosif” vs Colegiul “N.V. Karpen” – marţi, 29 mai
Colegiul “Ion Borcea” Buhuşi vs Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” – miercuri, 30 mai
Colegiul Naţional “Gheorghe Vrânceanu” vs Colegiul “Mihai Eminescu” – joi, 31 mai
Colegiul Tehnic “Letea” vs Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” – vineri, 1 iunie

Cupa Liceelor la Caiac este o competitie organizata in scopul promovarii mijloacelor de recreere si agrement in natura, fara impact negativ asupra mediului. Uram participantilor mult succes si distractie maxima !

CAMPIOANE EUROPENE LA KAIAC SE ANTRENEAZA LA INSULA DE AGREMENT

mai 22nd, 2012

DSC_0460

Luciul lacului de la Insula de Agrement a devenit in aceasta perioada pista de antrenament la kaiac pentru doua campioane europene. Lauric Irina – campioana europeana la kaiac – si Francu Cristina – vicecamioana europeana la kaiac dublu fete – legitimate la Clubul Sportiv Olimpia Bucuresti, desfasoara zilnic cate doua antrenamente pe lacul Agrement. Sportivele se afla in aceasta perioada in Bacau, in vederea sustinerii sesiunii speciale de bacalaureat (organizata la nivel national pentru elevi olimpici), dar continua si antrenamentele sportive. Echipa este insotita si de antrenoarea Florentina Hapau, cea care supravegheaza atat pregatirea pe luciul lacului, cat si in sala de forta.
Cele doua sportive in varsta de 19 ani au inceput cariera sportiva la 12 ani, cand au fost slectionate, acestea intrunind o serie de aptitudini fizice. Fetele s-au nascut in satul Calafindesti din judetul Suceava. Dupa ce au fost selectionate, fetele s-au mutat la baza sportiva de la Snagov, unde au inceput pregatirile pentru marea performanta, aici urmand atat antrenamentele cat si cursurile scolare.
Lauric Irina face parte din componenta lotului olimpic ce va participa la Jocurile Olimpice de vara de la Londra, in perioada 27 iulie – 12 august 2012.

DSC_0447


In ciuda nivelului scazut al lacului, acesta a fost apreciat ca fiind o pista de antrenament deosebit de buna. Totusi campioanele europene au intampinat in timpul antrenamentelor un mic impediment. Cativa din pescarii de pe balta au inceput sa arunce cu pietre in sportive (nu e gluma), panicati de faptul ca acestea le-ar putea speria pestii. Desi suntem in mijlocul perioadei de prohibitie, la Insula de Agrement se pescuieste zi de zi. Zona de pescuit de la insula este in administrarea AJVPS Bacau.

DSC_0458

PROHIBITIA PE LACUL BACAU

mai 21st, 2012

Perioada de prohibitie pentru toate habitatele piscicole naturale este de 60 de zile incepand din 15 aprilie 2012, pana la 13 iunie 2012 inclusiv. In acest interval se reproduc majoritatea speciilor de pesti din apele colinare si de ses. Pestii reproducatori, de dimensiuni mari, se aduna in carduri si de cele mai multe ori intra in zonele cu apa mica, unde depun icrele. In aceste perioade de „bataie”, pestii sunt extremi de vulnerabili si nu dau importanta prezentei omului. De cele mai multe ori, cand sunt observati, sunt inconjurati cu plase, prinsi cu cosuri, furci sau curent electric. Intr-o singur noapte pot fi prinse zeci, chiar sute de kilograme de pesti reproducatori, cu icre, acestia asigurand un venit imediat braconierilor, prin vanzare. Rezultatul este acela pe care il vedem peste tot pe apele publice – distrugerea sistematica a fondului piscicol.

DSC_8170

Pentru a proteja zona de pescuit Lacul Bacau, aflata in gestiunea CRE Bacau, in perioada de prohibitie au fost organizate pana in prezent peste o suta de patrule. In zilele in care cardurile de crap, platica sau caras au fost observate in apa mica, au fost organizate si cate zece patrule pe zi, inclusiv pe timp de noapte. In cele mai multe cazuri pestele a depus icrele in conditii bune, iar pe lac nu s-au inregistrat fluctuatii de nivel care sa puna in pericol icrele sau puietul. Controalele numeroase au asigurat pe lacul Bacau respectarea perioadei de prohibitie inclusiv de catre pescarii sportivi, carora le multumim pentru sprijin.
Aceste masuri de protectie au fost completate de realizarea de populari cu aproximativ 2,5 tone de caras si crap.

DSC_8094
foto: exemplare de crap in bataie pe lacul Bacau.

Pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Bacau se practica in baza permisului ANPA 2012, cu respectarea regulamentului zonei de pescuit. Pe langa regulile pescuitului sportiv, pescarii sunt obligati prin regulament sa aiba asupra lor un sac menajer sau o punga, pentru evacuare eventualelor deseuri produse. Totodata, pe lacul Bacau este interzisa pastrarea pestilor prinsi in recipiente de tip PET – pentru pastarea pestilor se vor utiliza juvelnice, galeti, sau vor fi pusi direct in punga, daca se intentioneaza pastrarea lor.
Pescarii sportivi care nu sunt membri CRE vor achita pe balta taxa de acces, in suma de 15 lei/saptamana, 20 lei/luna, sau 40 lei/an.

DSC_8149
foto: exemplare de crap in bataie pe lacul Bacau.

ULTIMA SUTA DE METRI PENTRU CONCURSUL DE FOTOGRAFIE

mai 18th, 2012

Sambata si duminica (19/20 mai) sunt ultimele doua zile in care pot fi realizate si inscrise fotografii in cea de-a doua editie a concursului de fotografie „Lunca Bistritei”. Mai multe detalii privind competitia AICI.

PREMII
Juriul acordă în baza punctajelor obţinute pentru o fotografie, premiul I, II şi III pentru fiecare din cele 2 teme foto: Peisaj şi Viaţă sălbatică. Vor fi premiate 6 fotografii.
2 x Premiul I – 300 lei
2 x Premiul II – 200 lei
2 x Premiul III – 100 lei

CALENDARUL CONCURSULUI
Lansare competiţiei: 28 februarie 2012
Realizarea şi înscrierea fotografiilor: 28 februarie – 20 mai 2012
Jurizare: 20 mai – 31 mai 2012
Festivitate premiere: 2 iunie

CRE VA INVITA LA PLIMBARE CU BICICLETA

mai 18th, 2012

Sambata, 19 mai 2012, CRE Bacau va invita la o plimbare cu bicicleta. Punctul de intalnire este in parcarea de la Hotel Moldova la ora 9:30. La ora 10.00 vom porni pe traseul Bulevardul Unirii, Strada 9 Mai, Strada Stefan cel Mare, sens giratoriu Aprodu Purice, doritorii fiind invitati sa ne insoteasca pe malul Lacului Bacau si prin lunca Bistritei, pana in parcul Gheraiesti.
Evenimentul este organizat pentru a promova ciclismul – mod civilizat de transpor, petrecere a timpului liber, agrement, sport etc.

TARGUL VOLUNTARULUI BACAUAN

mai 18th, 2012

IMG_0034

Miercuri 15 mai, in Parcul Catedralei, FSC Bacau a organizat editia anuala a targului de voluntariat. ONG-urile bacauane au organizat standuri si activitati de prezentare si promovare a voluntariatului. Au fost prezenti zeci de tineri voluntari angrenati in FSC, CPECA, CJE Bacău, Fundația “Sf. Ioan Bosco”, CRE Bacău, Centrul “Daniel”, Cercetașii României, Asociația Repere și Asociația Ingenious Drama.
In cadrul evenimentului Agentia Nationala Antidrog a organizata si o competitie de orientare urbana, locul I fiind adjudecat de echipa CRE Bacau.

IMG_0117

VOLUNTARI IN COMPETITIE PE LACUL BACAU

mai 16th, 2012

DSC_9884

Miercuri 15 mai 2012, lacul Bacau a gazduit cea de-a III-a editie a Cupei Voluntarilor la Caiac-Canoe. Tinerii implicati in ong-urile bacauane s-au confruntat pe apa, in zona din coada lacului. La start s-au inscris 5 organizatii, FSC participand cu 2 echipaje. Dupa doua runde de calificari si confruntarile finale, editia de anul acesta a fost adjudecata de FSC Bacau. Pe locul al doilea s-au clasat tinerii de la CRE, iar pe locul trei voluntarii de la Antidrog. Au fost prezenta si fundatia Don Bosco si tineri de la Consiliul Judetean al Elevilor.
Pe malul lacului au sosit si un grup de copii de la centrul rezidential Henri Coanda, care dupa competitie au avut prilejul sa viziteze aria naturala protejata cu ajutorul ambarcatiunilor usoare.
Evenimentul a fost organizat de CRE Bacau in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului, in aceasta saptamana urmand sa fie desfasurate si alte activitati, culminand cu un mars al bicicletelor sambata, 19 mai 2012.

DSC_9925

SONDAJ DE OPINIE PRIVIND VOLUNTARIATUL

mai 15th, 2012

IMG_1238

Tinerii din cadrul Centrului pentru Voluntariat de Mediu, CRE Bacau au desfasurat in intervalul aprilie – mai 2012 un sodaj de opinie in liceele bacauane. Scopul sondajului a fost acela de a evalua percepţia şi a gradul de implicare al tinerilor băcăuani în activităţi de voluntariat. S-a urmarit identificarea domeniilor si a organizatiilor in care tinerii activeaza, frecventa cu care participa la activitati de voluntariat, sau motivele pentru care se implica. Pana in prezent au fost aplicate chestionare in sapte unitiati de invatamant, la intrebari raspunzand aproiximativ 150 de elevi. Rezultatele cercetarii vor fi prezentate in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului.

IMG_1247

LET’S DO IT, ALTFEL

mai 12th, 2012

DSC_9582

Aproximativ 150 de tineri si angajati ai ARPM Bacau s-au intalnit sambata 12 mai, la ora 09.00 pe malul lacului Bacau, hotarati sa desfasoare o actiune de salubrizare in cadrul campaniei „Let’s do it, Romania”. Voluntarii inarmati cu saci si manusi, au avut placuta surpriza de a gasi zona de lunca verde, fara gunoaie. Mai multe deseuri au fost stranse din afara ariei naturale protejate, in spate la ARA si la piata de gross si in apropierea digului Barnat. Raul barnat a fost curatat in zona de varsare in Bistrita, de catre echipe ale SGA Bacau.

DSC_9617


Campania „Let’s do it” desfasurata pe lacul Bacau a devenit astfel o activitate educationala si de informare. Elevii scolii Mihai Dragan si ai Colegiului Mihai Eminescu au discutat cu voluntarii si rangerii CRE, au primit albume foto cu imagini din zona, harti ale lacului si pliante.

DSC_9623


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_