ACTIUNE DE NOAPTE PE LACUL BACAU

aprilie 28th, 2012

In cadrul unei actiuni de patrulare in noaptea de vineri spre sambata a fost surprins un grup de braconieri in coada lacului Bacau, malul cartierului Serbanesti. Acestia au fugit abandonand doua plase de ata cu lungimea totala de 70 de metri. Plasele erau intinse astfel incat sa inchida o zona in care in ultimele doua zile a fost in bataie platica, astfel in plase au fost gasite aproximativ 30 de exemplare de platica cu greutatea de pana la 2 kg/buc. Vegetatia acvatica din zona in care pestele a depus icrele era rupta, semn ca braconierii au batut stuful pentru a scoate pestii spre plase. Pestele a fost eliberat.
In aceasta perioada CRE deruleaza 6-7 actiuni de patrulare/zi pe lacul Bacau, inclusiv actiuni pe timp de noapte, pentru a combate si a preveni faptele de braconaj in perioada de reproducere.

LAUDAROSUL

aprilie 27th, 2012

36502_317359808332819_100001764069760_751451_677622224_n

Cum feisbucul a ajuns in toate colturile patriei avem placerea de a admira cu ce se lauda fiecare. Comentariile de mai jos insoteau poza:
Cat o sa mai fie postat linkul pe pagina cetateanului, va invit sa accesati. Dati un like pls. 🙂

A.F.: ba esty nebun….sa nu zici ca ai prins tu somnu asta asa mic ?
Remus Ionut Guta D. eu.lam.prons.si.cand.lam.ridicat.dam.facut.poza.ma.durut.spatele.o.saptamana
A.F.: da cand l-ai prins ? unde?
Remus Ionut Guta D. la.racatau.in.lac
A.F.: mai bine era daca ii dadeai drumu….e prea frumos exemplaru…
Remus Ionut Guta D. muncesti.u.dou.saptamani.sa.faci.ban.cari.iam.luat.p.el:))))
A.F.: cat ai luat?
Remus Ionut Guta D. ‎:)))))))esti.culmea.a.omule
Remus Ionut Guta D. a.prostu.satului.somnu.nu.depune.icre.fata.ca.fimeita:))))))))))))))))))))))
A.F.: ba in viata asta nu totu se rezuma la bani…gandeste-te ca somnu asta se inmultea……dar acu …
Remus Ionut Guta D. si.ma.doare.nustiu.unde.ca.fara.bani.freci.menta.aiurea.iauzi.mel.asta.banu.in.viata.te.ridica.adevarat.se.stie

DEZBATERE PRIVIND VOLUNTARIATUL

aprilie 27th, 2012

DSC_8230

Pe 26 aprilie la Palatul Administrativ, Institutia Prefectului a organizat o intalnire de lucru cu reprezentantii ONG-urilor privind serbarea Saptamanii Nationale a Voluntariatului. Voluntari si coordonatori din cadrul asociatiilor si fundatiilor din Bacau s-au intalnit pentru a planifica o serie de activitati de vor fi derulate in intervalul 14 – 20 mai 2012.
Anul acesta se organizeaza a XI-a editie a evenimentului, un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor.

MALUL SIRETULUI

aprilie 25th, 2012

DSC_7712

Aburii ușori ai nopții ca fantasme se ridică
Și, plutind deasupra luncii, printre ramuri se despică.
Râul luciu se-ncovoaie sub copaci ca un balaur
Ce în raza dimineții mișcă solzii lui de aur.

Eu mă duc în faptul zilei, mă așez pe malu-i verde
Și privesc cum apa curge și la cotiri ea se perde,
Cum se schimbă-n vălurele pe prundișul lunecos,
Cum adoarme la bulboace, săpând malul năsipos.

Când o salcie pletoasă lin pe baltă se coboară,
Când o mreană saltă-n aer după-o viespe sprintioară,
Când sălbaticele rațe se abat din zborul lor,
Bătând apa-ntunecată de un nour trecător.

Și gândirea mea furată se tot duce-ncet la vale
Cu cel râu care-n veci curge, făr-a se opri din cale.
Lunca-n giuru-mi clocotește; o șopârlă de smarald
Cată țintă, lung la mine, părăsind nisipul cald.

de Vasile Alecsandri

DSC_7707

Malul Siretului – aprilie 2012 – deseuri abandonate pe maluri, furt de balast, inclusiv pentru lucrari „edilitare” de ultima ora in comunele riverane, deversari menajere si industriale, restrangerea zonelor de lunca prin distrugerea vegetatiei, braconaj, etc.

DSC_7708

PESCARII CONTRIBUIE LA REFACEREA LACULUI BACAU

aprilie 23rd, 2012

DSC_7948

Fiind in perioada de prohibitie (15 aprilie – 13 iunie inclusiv), pescarii sportivi cauta baltile private, acolo unde se pot relaxa pentru cateva ore practicand sportul preferat. Membri si prieteni ai CRE Bacau au fost duminica pe iazul Horgesti, una dintre acumularile cele mai accesibile bacauanilor in aceasta perioada. In functie de priceperea si norocul fiecaruia, pescarii au prins zeci de kilograme de cars de aproximativ 250 g/bucata.

DSC_7961

In baltile private se pot prinde cantitati mari de peste, in special caras, adunandu-se in juvelnic mai multe kilograme de peste, de multe ori cantitatea depasind „obligatiile” casnice ale unui pescar.
12 pescari din cei prezenti duminica la Horgesti au renuntat la o parte din pestele prins, strangandu-se astfel aproximativ 50 de kilograme de caras, care a fost colectat intr-un recipient cu apa. Unii pescari au „donat” cantitati de peste 5 kilograme de peste (Zaharia Mihai, Ondu Daniel, Lupu Sorin, Popescu Madalin etc).

DSC_7933

Pestii prinsi la Horgesti au fost transportati in coada lacului Bacau, unde au fost eliberati, spre surpinderea celor prezenti in zona la iarba verde. Astfel pe lac au ajuns inca 200 de exemplare de caras, care se vor reproduce in aceasta primavara si vor contribui la refacerea fondului piscicol natural.

DSC_7983

CORCODEL MARE PE LACUL BACAU

aprilie 17th, 2012

DSC_7674

Bacauanii aflati in plimbare pe malul lacului Bacau pot distinge cu usurinta, printre sutele de pasari salbatice, cateva exemplare de corcodel mare (Podiceps cristatus). Cel putin 4 perechi s-au cantonat in zona din coada lacului din apropierea pietei de gross, unde au inceput sa construiasca cuiburi plutitoare, unde in urmatoarele saptamani vor depune 3-4 oua.
Pasarile au fost observate si fotografiate si de catre alti pasionati de natura, imagini interesante fiind si in albumul realizat de Razvan Bibire, dedicat faunei de pe lacul Bacau.
Corcodelul mare este foarte usor de determinat, o pasare eleganta, corpul este cafeniu deschis pe spate si albicios pe burta si gat, guler de pene portocaliu-roscate, cioc roz, fata alba si crestetul negru. Hrana corcodelului mare este formata in principal din pestisori dar mai culege si larve acvatice sau moluste.
Puii de corcodel sunt acoperiti cu un puf des, gri cu dungi inchise si o pata rosie pe cap. La numai cateva ore de la iesirea din oua inoata si se scufunda foarte bine si isi insotesc parintii in cautarea hranei. Acestia vor oferi un spectacol inedit, obisnuind ca dupa scufundari sa se urce pe spatele parintilor pentru a se incalzi.
SURSA INFO.

PESCUIT DE SARBATORI

aprilie 17th, 2012

20120416_155647

La inceputul prohibitiei am avut parte de prima partida de pescuit din 2012, pe balta Lates (situata pe DN dintre Roman si Piatra Neamt – taxa 25 lei/zi). Am prins la varga o puzderie de carasi, cu greutati intre 50 si 350 de grame, dintre care am selectat vreo 10 bucati in scopuri culinare. Peste 100 de carasi plini de icre au facut o plimbare de 70 de kilometri, ajungand de la Lates intr-o baltuta din coada lacului Bacau, unde in urmatoarele saptamani se vor reproduce.

20120416_155802

Si in baltile cu taxa, ca si in bazinele piscicole naturale, de multe ori se prind pesti la dimensiuni mici. Decat sa fie omorati inutil, dati la pisici sau pur si simplu lasati pe mal, acesti pesti pot fi eliberati in balta in care s-a pescuit, sau in cazul de fata intr-o balta naturala. Fara sa aiba un impact semnificativ in refacerea fondului piscicol natura, o astfel de atitudine poate contribui partial la refacerea apelor publice. Raul Ebro din Spania, cunoscut si cautat de catre pescarii din intreaga Europa pentru exemplarele capitale de somn, a fost populat in urma cu zeci de ani cu cateva exemplare de somn aduse din Germania, care s-au inmultit ajungand specia dominanta. Si pe lacul Bacau pescarii obisnuiesc sa aduca pesti prinsi in alte balti. Aici VIDEO cu o astfel de actiune de populare cu cateva zeci de exemplare de puiet de crap.

20120416_155816

PROHIBITIA 2012

aprilie 17th, 2012

DSC_7319

Incepand cu 15 aprilie pana pe 13 iunie inclusiv este instituita prohibitia la pescuit in habitatele piscicole naturale, din apele colinare si de ses. Conform ordinului comun privind prohibitia, in aceasta perioada este permis doar pescuitul stiucii cu naluci artificiale. Ca element de noutate, ordinul din 2012 mentioneaza obligativitatea eliberarii stiucilor prinse.
Nerespectarea prohibitiei se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 300 si 600 de lei.

BRACONAJ LA CLEJA

aprilie 13th, 2012

DSC_7678

Si cele mai mici ochiuri de apa sunt tinta braconierilor. In timpul unei patrule auto in zona Galbeni-Racaciuni a fost descoperita o plasa de ata cu lungimea de aprozimativ 50 de metri intinsa in baltile din afara digului, pe raza comunei Cleja. In plasa erau cateva kilograme de babusca si biban. Pestii au fost eliberati.

DSC_7679

CRE DA STARTUL ACTIVITATILOR SPECIFICE SEZONULUI CALD

aprilie 10th, 2012

DSC_7560

CRE a inceput activitatile specifice sezonului cald in perimetrul ariei naturale protejate. Incalzirea vremii permite derularea lucrarilor curente pentru realizarea de marcaje, amplasarea panourilor de informare, salubrizari, plantari etc. Tinerii voluntari de la CRE, elevi in liceele bacauane, sustin activitatea CRE si se implica in realizarea lucrarilor de intretinere in perimetrul ariei naturale protejate.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_