SE DA STARTUL CONCURSULUI DE FOTOGRAFIE „LUNCA BISTRITEI”

februarie 29th, 2012

Afis-concurs-foto-2012

Se da startul celei de-a II-a editii a concursului de fotografie pentru elevii de liceu „Lunca Bistritie”.
PARTICIPANŢII trebuie să fie elevi în liceele şi colegiile din municipiul Bacău cu vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani.
ZONA în care vor fi realizate fotografiile este lunca Bistriţei, pe raza municipiului Bacău de la podul de cale ferată de lângă parcul Gherăieşti până la barajul lacului de la Insula de Agrement.
PERIOADA în care vor fi realizate fotografiile înscrise în concurs este 28 februarie 2012 – 20 mai 2012.
Fotografii pot inscrie cate o lucrare pe fiecare din cele doua teme: VIATA SALBATICA si PEISAJ.
Fotografiile înscrise vor fi trimise la dimensiunea minimă 1600×1200 pixeli in format jpeg, transmise până la data de 20 mai 2012, inclusiv, pe adresa de e-mail: luncabistritei@yahoo.com.

PREMII
Juriul acordă în baza punctajelor obţinute pentru o fotografie, premiul I, II şi III pentru fiecare din cele 2 teme foto: Peisaj şi Viaţă sălbatică. Vor fi premiate 6 fotografii.
2 x Premiul I – 300 lei
2 x Premiul II – 200 lei
2 x Premiul III – 100 lei

CALENDARUL CONCURSULUI
Lansare competiţiei: 28 februarie 2012
Realizarea şi înscrierea fotografiilor: 28 februarie – 20 mai 2012
Jurizare: 20 mai – 31 mai 2012
Festivitate premiere: 2 iunie

FOTOGRAFII INTERESATI SA PARTICIPE SUNT RUGATI SA CONSULTE INTEGRAL REGULAMENTUL DE DESFASURARE A COMPETITIEI.
REGULAMENTUL POATE FI SOLICITAT PE ADRESA: luncabistritei@yahoo.com.

ANPA COMUNICA

februarie 28th, 2012

DSC_4871

Joi 23 februarie 2011, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a organizat o intalnire cu asociatiile de pescuit recreativ/sportiv, intalnire la care au participat peste 150 de delegati din intreaga tara. S-au dezbatut propunerile de modificare a Ordinului 15/2011 privind conditiile de practicare a pescuitului r/s, a fost analizat modul in care asociatiile de pescari si-au indeplinit obligatiile pe care le au pe zonele de pescuit proprii si au fost vizate autorizatiile de pescuit r/s pentru anul 2012.

Aspecte discutate si concluzii:
– s-a respins propunerea realizarii permiselor din plastic inscriptionate cu datele posesorului, deoarece pescarii ar trebui sa treaca de doua ori pe la asociatii – o data pentru a achita si a lasa datele, a doua oara pentru a ridica permisul -;
– unele asociatii au respins initiativa ANPA de a elibera direct permise, prin intermediul inspectorilor din teritoriu; permisele eliberate direct de ANPA au valoare redusa (30/10/gratuit) si nu includ cotizatia (punctul de vedere al CRE este ca pescarii ar trebui sa aiba si posibilitatea de a-si procura permise direct de la ANPA, fara a fi membrii unei asociatii si fara sa plateasca cotizatii – in unele cazuri nejustificat de mari si inutile –)
– unele asociatii de pescari sportivi au protestat impotriva sistemului de tarife de acces pe zonele de pescuit, sustinand ca tarifele pe care tot ei si le-au asumat anul trecut sunt mult prea mici pentru a sustine activitatile; in 2011 apele publice au fost impartite pe zone de pescuit, si atribuite in vederea gestionarii catre asociatii de pescari sportivi, pe baza de dosare si punctaje; unele asociatii au incercat sa puna mana pe cat mai multe zone, fara sa tina seama de obligatiile ce le revin. Pentru a avea un punctaj mare, au propus taxe de acces cu valoare foarte mica pe zonele respective. Astfel, asociatii precum AJVPS Botosani are in administrare 25 de zone de pescuit totalizand peste 1000 de kilometri – este evident ca asociatia este depasita in ceea ce priveste posibilitatile de paza, marcare, salubrizare si populare. ZONE DE PESCUIT, ASOCIATII SI TARIFE DE ACCES. ( CRE considera ca asociatiile trebuie sa isi reevalueze in forurile interne capacitatea reala de a administra toate zonele de pescuit pe care si le-au asumat si sa renunte in cazul in care nu fac fata, la o parte din aceste zone – astfel, pentru aceste zone nu se vor mai achita tarife de acces, pescuitul efectuandu-se exclusiv in baza permisului ANPA; totodata ANPA trebuie sa evalueze obiectiv capacitatea asociatiilor de a-si indeplini obligatiile pe fiecare zona de pescuit in mod distinct, si sa anuleze acele autorizatii pentru zone de pescuit unde nu se vede in niciun fel implicarea gestionarului ).
– asociatiile de pescari au solicitat ca ANPA sa intreprinda o initiativa legislativa, in sensul imputernicirii paznicilor de la asociatii sa constate si sa sanctioneze contraventii la legea pescuitului; (putin probabil);
– nu au fost abordate problemele referitoare la pescuitul comercial pe apele interioare, salubrizare sau populari;
– ANPA a derulat un exercitiu de comunicare reusit, legitimand prin aceasta intalnire si prin faptul ca au fost vizate autorizatiile asociatiilor pentru anul 2012 sistemul actual, care dupa opinia CRE este benefic asumarii de catre asociatiile de pescari a responsabilitatilor privind paza/salubrizarea/popularea pe zone limitate, strict definite;

Centrul Regional de Ecologie Bacău este si asociatie de pescari sportivi, înscrisă la poziţia poziţia nr.160/2010 în REGISTRUL UNIC DE EVIDENŢĂ AL ASOCIAŢIILOR DE PESCARI SPORTIVI ANPA si titular al AUTORIZAŢIEI DE PESCUIT RECREATIV SPORTIV nr.288/09.03.2011 pentru Lacul Bacau din municipiul Bacau. In cursul anului 2010 CRE a eliberat 475 permise de pescuit ANPA, iar in 2011 au fost eliberate 1015 permise de pescuit ANPA.

SEZONUL DE PESCUIT LA COPCA

februarie 21st, 2012

DSC_4867
In sezonul rece pescarii impatimiti cauta pestii sub gheata care acum acopera majoritatea lacurilor si baltilor. Viscolul din ultimele saptamani a tinut pescarii in casa, iar peste lacuri s-a asternut zapada imaculata.
Incalzirea vremii a readus pescarii si implicit pe marginea copcilor au inceput sa apara hartii, PET-uri, pungi, pachete de tigari si pesti morti.
Recomandam pescarilor sa respecte zonele de pescuit, sa nu abandoneze deseuri pe gheata.

HRANITORI PENTRU PASARI

februarie 19th, 2012

DSC_4822

Stratul mare de zapada si perioada prelungita de frig au redus posibilitatile de hranire pentru pasari. Pentru a veni in sprijinul acestora pe lacul Bacau au fost amplasate 20 de hranitori continand diverse seminte si porumb macinat. Pentru specii precum fazanii si potarnichile hrana a fost amplasata pe sol.

DSC_4722

Originar din Asia, fazanii sunt o specie comuna, prezenta in zona Bacaului in tot timpul anului. Numarul acestora in perimetrul lacului Bacau a crescut, aici fiind feriti de vanatori si de capcanele braconierilor. Pot fi observati frecvent in desisurile din coada lacului, reprezentand un obiectiv relativ facil pentru fotografii amatori.

DSC_4734

CE FAC PASARILE IN TARILE CALDE

februarie 15th, 2012

De mici copii am invatat ca iarna pasarile pleaca in tarile calde. Doamna/tovarasa n-au explicat ca atunci cand vremea se raceste, pasarile se aduna in stoluri si pleaca spre sud, fapt pe care a trebuit sa-l redam desenand stoluri de „V”-uri.
Totusi, domana/tovarasa a omis sa ne povesteasca ce fac pasarile in tarile calde.

O organizatie germana care actioneaza impotriva omorarii pasarilor salbatice a publicat un articol insotit de un material video filmat in Egipt – destinatie pentru numeroase specii de pasari pe care le regasim in sezonul cald in Romania. Pasari din cele mai diverse – acvile, lopatari, berze, pelicani, soimi etc. -, multe dintre ele amenintate, sunt macelarite de un grup de vanatori din Malta. Braconierii profita de incapacitatea si dezinteresul autoritatilor egiptene de a monitoriza modul in care se practica vanatoarea.
Vanatorii maltezi si italieni sunt cunoscuti pentru placerea de a impusca zeci de pasari in cadrul partidelor de vanatoarea, fara a tine cont de specie, fiind dispusi sa aloce mari sume de bani satisfacerii pasiunii lor.
Romania este o alta destinatie preferata de acesti vanatori, in presa aparand numeroase relatari despre actele lor de vitejie. Si aici se poate profita de capacitatea de control redusa si de disponibilitatea anumitor gestionari ai fondurilor de vanatoare de a-si asigura venituri consistente intr-un termen scurt.

CAPRE NEGRE IN BACAU

februarie 6th, 2012

Capra neagra isi face rareori simtita prezenta, lasand o impresie puternica asupra celor catorva norocosi care reusesc sa ii zareasca silueta pe crestele inalte ale muntilor.
Pe 4 februarie 2012, un grup de 23 de ecologisti de la CRE Bacau a avut norocul de a admira pentru mai bine de 30 de minute, o turma de 10 exemplare. Intalinirea a avut loc pe valea paraului Bucias, in apropierea cascadei cu acelasi nume, situata la o altitudine de 580 de metri in Muntii Vrancei, pe raza judetului Bacau.

DSC_4472

Specie emblematica a zonelor alpine, capra neagra (Rupicapra rupicapra) este un animal care face parte din familia Bovidae, subfamilia Caprinae. Acestea pot atinge o greutate de 40-50 de kilograme, hrana lor constand din măceșe alpine, muguri și vlăstari de foiase sau conifere, frunze de plante diferite, iarna caprele consumă mușchi sau licheni.

DSC_4412

Situata in Muntii Vrancei, aria naturala protejata Bucias a fost desemnata ca si rezervatie peisagistica, principalul obiectiv fiind reprezintat de cascada Buciasi, cu o cadere de apa de aproximativ 15 metri. La 2,5 kilometri de aceasta cascada, in amonte, desoperim o a doua cadere de apa denumita Cascada Fata Moarta. Rezervaţia şi cascada Buciaş, unele dintre cele mai interesante obiective turistice ale judeţului Bacău, sunt situate la aproximativ 20 km sud-vest de Oneşti, pe raza comunei Manastirea Casin.

DSC_4548


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_