NEVASTUICA DE PE LACUL BACAU

ianuarie 23rd, 2012

DSC_4146

Recunosc ca in urma cu doua saptamani am admirat cu putina invidie reusita fotografica a colegului Razvan Bibire, care a surprins cateva imagini cu o nevastuica pe Lacul Bacau. Norocul mi-a suras, si am reusit si eu o fotografie cu un exemplar (foto sus).
Nevastuica (Mustela nivalis) este un mamifer carnivor de talie mica, deosebit de agil. Vaneaza agresiv rozatoare mici, pasari si chiar animale de talie mai mare precum sobolani, potarnici, ba chiar si iepuri. Ocazional se hraneste si cu broaste sau pesti.
Nevastuicile cad prada la randul lor pentru vulpi si pasari rapitoare, dar si pentru animale domestice precum cainii sau pisicile.

Foto de jos e imprumutata:
68837838.2W2Xl8T7.061012SmvesslaOttenby4obkopiera

DEFRISARI IN LUNCA SIRETULUI

ianuarie 23rd, 2012

DSC_4054

La fiecare actiune de monitorizare desfasurata in zona barajului de la Galbeni, echipele CRE observa prezenta persoanelor si a mijloacelor de transport utilizate in recoltarea ilegala a zeci de mii de araci din zona de lunca inclusa in aria naturala protejata, din cuveta lacului Galbeni si coada lacului Racaciuni. In vederea recoltarii aracilor si a lemnului pentru foc, satenii patrund in zone in care accesul este interzis si defriseaza efectiv vegetatia lemnoasa de pe hectare intregi. Activitatea nu se limiteaza la nevoile localnicilor din zona, mii de araci fiind comercializati.
La ultima actiune de monitorizare a fost identificata o autoutilitara si trei carute care transportau vegetatia taiata.
CRE a sesizat acest fenomen Garzii Nationale de Mediu si Inspectoratului Judetean de Politie, in vederea organizarii unor actiuni comune pentru identificarea si sanctionarea celor vinovati, sesizari la care pana in prezent nu s-a primit niciun raspuns.

WEEKEND PE LACUL BACAU

ianuarie 23rd, 2012

DSC_4155

Zona lacului Bacau atrage tot mai multi bacauani, care vin pe malul Bistritei pentru plimbare, fotografie de natura, sau un gratar de weekend. Vremea de duminica nu i-a descurajat pe cei mai hotarati iubitori de iesiri in aer liber. Un grup asezat confortabil la masuta de picnik, pe scaune pliante, a rezistat ninsorii cu ajutorul unei sobe si a umbrelelor de plaja.

TURA PE LACUL GALBENI

ianuarie 20th, 2012

Pe suprafete mari rachita este defrisata pentru confectionare de araci si pentru lemn de foc. Aracii nu sunt taiati pentru uz propriu, ci in numar de zeci de mii, pentru comercializare. (10.000 araci – 5000 lei).

ACVILA CODALB (Haliaeetus albicilla)

ianuarie 19th, 2012

In sezonul de iarna 2010-2011 si 2011 – 2012 o acvila codalb (Haliaeetus albicilla) a iernat si a vanat pe Lacul Bacau. Lacul Bacau, situat integral pe raza municipiului Bacau, este inclus in situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti” – custode : Centrul Regional de Ecologie Bacau.

FLOTA DE PE GALBENI

ianuarie 17th, 2012

DSC_3794

Actiunile de monitorizare derulate in zona lacului Galbeni denota o activitate intensa si utilizarea unui numar mare de ambaractiuni artizanale, in scopul braconajului piscicol precum si pentru tairea de araci si lemn de foc.

DSC_3800

Lacul Galbeni , situat la confluenta raurilor Bistrita si Siret, este inclus in situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti. Acumularea a fost golita in perioada 2006 – 2011 pentru refacerea digului mal drept, interval in care Siretul a spalat cantitati mari de sedimente din cuveta lacului (colmatand acumularea Racaciuni aflata in aval), sapand astfel canale adanci. Vegetatia lemnoasa s-a dezvoltat, in special in zonele din coada lacului, pe grindurile de aluviuni. In prezent lacul prezinta habitate diversificate, un relief subacvatic pronuntat, zone intinse cu desisuri de rachita inundate, zavoaie de lunca si stufarisuri. Lacul Galbeni va redeveni una din cele mai importante zone de cuibarit din Moldova pentru pasarile de apa precum si o pepiniera pentru fauna piscicola a raului Siret, dar pentru aceasta este necesara combaterea braconajului si a recoltarii vegetatiei, limitarea accesului ambaracatiunilor cu motor termic si interzicerea accesului pe insule.

Directionati 2% din impozitul pe venit pentru sustinerea activitatii CRE.

DSC_3801

PERMISE PESCUIT SPORTIV 2012

ianuarie 16th, 2012

DSC_8145

In conformitate cu prevederile Ordinului 297/28.12.2011, Art.3 alin (3):
Pâna la emiterea noilor modele de permise, permisele de pescuit recreativ/sportiv eliberate în anul 2011 sunt valabile și în anul 2012.

Centrul Regional de Ecologie Bacau recomanda membrilor pescari sportivi, precum si persoanelor interesate sa isi pocure permisul de pescuit sportiv pentru anul 2012 dupa emiterea noilor modele de permise, pana la momentul respectiv, conform Ordinului 297/2011 fiind valabile permisele procurate in 2011. Va rugam sa urmariti site-ul sau sa ne contactati prin intermediul datelor de contact afisate pe site, pentru informatii privind conditiile de practicare a pescuitului sportiv

AMENAJARI FURATE SI DISTRUSE PE LACUL BACAU

ianuarie 15th, 2012

Panou de informare amplasat in 2009, furat in 2011. Inaltime 6 m, teava rectangulara 10×10 cm, panou metalic 2×3 m:

IMG_6008

DSC_6780

Foisor metalic din teava, Inaltimea 2,5 m, suport pentru panouri de avertizare, amplasat in 2008, furat in 2011:

IMG_0565

DSC_3720

Punte acces lemn, latimea 1 m, lungime 4 m, amenajata in 2008, distrusa in 2011:

IMG_4059

DSC_3714

CLICK AICI. SPRIJIN PENTRU CRE BACAU.

FOTOGRAFI IN LUNCA BISTRITEI

ianuarie 14th, 2012

DSC_3729

Dupamiezile insorite de iarna ofera amatorilor de plimbari in lunca Bistritei peisaje care impun prezenta unui aparat de fotografiat. Din ce in ce mai multi iubitori de natura de tote varstele aleg sa isi petreaca parte din timpul liber pe malul lacului Bacau, multi fiind dotati si cu aparate foto. In consecinta pe Facebook sau bloguri personale apar din ce in ce mai frecvent peisaje si imagini cu fauna zonei. Felicitari pasionatilor !

DSC_3617

In luna februarie CRE va da startul celei de-a doua editie a concursului de fotografie pentru elevii de liceu „Lunca Bistritei”. Cei care vor dori sa inscrie fotografii in concurs vor avea la dispozitie o perioada mai mare fata de anul trecut (februarie – mai) precum si posibilitatea de a realiza fotografii din foisorul amenajat in coada lacului Bacau. In prima editie a concursului s-au inscris 27 de participanti, 6 dintre acestia fiind premiati. Revenim cu detalii privind regulamentul pentru editia 2012. Premiile primei editii in suma de 1200 de lei au fost acordate de catre CRE, sursa finantarii fiind fisele de 2%, asa ca revenim cu rugamintea de a sustine activitatile CRE prin completarea unei astfel de fise pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit. CLICK AICI PENTRU FISA SI INSTRUCTIUNI.

DSC_3712

2% PENTRU CRE

ianuarie 10th, 2012

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE:
* orice persoana care a obtinut venituri din salarii in cursul anului 2011, poate directiona 2% din impozit catre CRE. Suma directionata prin aceasta metoda a fost deja retinuta de catre stat, prin impozitul pe venit (16%), deci gestul nu afecteaza cu nimic bugetul personal.
* pentru a directiona 2% din impozitul pe venit, trebuie completata fisa de mai jos cu datele personale, semnatura si data. Fisa se depune la sediul administratiei financiare de care apartine contribuabilul. Nu sunt necesare alte documente ( fisa fiscala, act de identitate …)
* Va rugam sa listati si sa completati fisa, pentru a sprijini activitatile desfasurate de voluntarii Centrului Regional de Ecologie. Puteti depune personal fisa la administratia financiara, sau o puteti transmite scanata pe contact@naturabacau.ro.
Multumim.

CRE 2 la suta 2009


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_