MAI JOS DE BACAU

decembrie 31st, 2011

DSC_3171

O tura obisnuita mai jos de Bacau, pe 30 decembrie 2011, pe lacul Galbeni si in coada lacului Racaciuni. In cateva ore de teren, intre localitatile Galbeni si Gioseni, am observat nu mai putin de 6 ambarcatiuni artizanale. Stim ca satenii din zona sunt pasionati de sporturi nautice, asa ca aceste barcute nu faceau altceva decat sa-i poarte pe fratii naturii peste undele Siretului.

_MG_9230

_MG_9242

DSC_3182

DSC_3186

MAI SUS DE BACAU

decembrie 31st, 2011

Pe drumul spre Vaslui, langa localitatea Secuieni, undeva adapostit de poluarea luminoasa a orasului Bacau, astronomii amatori au un loc foarte bun pentru privitul si fotografiatul cerului. Fotografiile de mai jos sunt facute de Vlad Dumitrescu in seara de 26 Decembrie 2011. In prima, este fotografiata apropierea aparenta a planetei Venus (Luceafarul de seara) de Luna (conjunctia Luna-Venus).

_MG_9103web

Special la aceasta conjunctie a fost lumina reflectata de Pamant pe partea intunecata a Lunii numita si lumina cenusie. Doar arcul subtire din marginea dreapta a Lunii este lumina directa primita de la Soare, restul este lumina reflectata de planeta noastra catre Luna.

Autosave._proces216_web_jepegeu1

A doua este o fotografie de camp larg, obiectele fiind fotografiate cu un obiectiv de 70mm distanta focala pus pe un trepied special care urmareste cerul in timpul mai multor expunerii lungi care apoi sunt suprapuse; in stanga sus se vede nebuloasa California iar in dreapta jos roiul deschis Pleiade numit popular si „Closca cu pui”. Cele doua obiecte se afla in constelatii vecine, Perseu respectiv Taur. In mijlocul cadrului se observa benzi obscure de praf galactic.

AQUILA NON CAPIT MUSCAS

decembrie 27th, 2011

DSC_2728

Sedinta foto pe 26 decembrie in conditii atmosferice optime, din foisor in coada lacului Bacau. Primul client, un uliu sorecar fugarit de cateva cotofene.

DSC_2779

Cateva mii de rate populeaza lacul, asa ca am avut numeroase ocazii sa obtinem imagini reusite. O postez pe asta, cu un ratoi si o rata in zbor.

DSC_2912

La cateva sute de metri distanta, acvila codalb a trecut in pasaj starnind toate pasarile de pe lac, mai putin lebedele. Si a reusit sa-si asigure si un pranz proaspat, pe care l-a „servit” intr-unul din arborii din gura canalului de fuga. Sper ca va ramane toata iarna in zona si in mod sigur am sa revin cu fotografii mai reusite.

DSC_2877

CRACIUN FERICIT !

decembrie 24th, 2011

Craciun

Voluntarilor, prietenilor si colaboratorilor CRE Bacau le uram Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si un An Nou cu sanatate si bucurii !

POLUARE CU MORTALITATE LA PASARI SI PESTI PE LILIECI

decembrie 21st, 2011

DSC_2474

Marti 20.12.2011, ora 12.00 un pescar sportiv a sesizat CRE Bacau cu privire la aparitia pe luciul lacului Lilieci, in zona barajului, a zeci de pesti morti precum si cateva pasari, fenomen care a inceput sa fie observat in jurul orei 09.00. O echipa a CRE s-a deplasat la fata locului unde a constatat existenta a sute de pesti morti, dar si 2 rate si o lisita. Au fost sesizate telefonic autoritatile competente: Garda Nationala de Mediu, Directia Apelor Siret si Directia Sanitar Veterinara. Institutiile au trimis echipe la fata locului pentru a lua masurile ce se impun.

DSC_2487

Inspectorii trimisi de Directia Sanitar Veterinara au afisat o atitudine dezinteresata, refuzand inclusiv sa preleveze „probele” care pluteau cu sutele pe suprafata apei. Cei doi specialisti au apreciat verbal faptul ca decesul pasarilor a survenit in urma racirii vremii si ca moartea a cateva rate si pesti nu prezinta motiv de ingrijorare.

DSC_2466

Faptul intamplat este deosebit de grav, in contextul in care in zona lacului Lilieci s-au inregistrat doar in cursul acestui an mai multe situatii in care au fost observate pasari si pesti morti. Pe langa observatiile efectuate direct de catre patrulele CRE exista si relatari ale localnicilor, privind alte cazuri de mortalitate, inregistrate pe zone restranse. In ciuda sesizarilor efectuate nu a fost identificata cauza mortalitatii la pesti si pasari, si nici eventuala sursa de poluare.
Avand in vedere faptul ca aceste situatii survin periodic si au efect pe zone limitate, presupunem ca se datoreaza deversarii in apa Bistritei a unor substante toxice care actioneaza pe perioade scurte de timp, pana la reducerea concentratiei sub un anumit prag.

DSC_2471

Numarul mare de pesti morti de pe luciul lacului a reprezentat o sursa de hrana pentru pasarile ihtiofage, existand riscul ca in perioada imediat urmatoare sa fie observata o crestere a mortalitatii la pasari.

POTARNICHEA SI FONDUL PENTRU MEDIU

decembrie 14th, 2011

Picture 003

Un prieten a gasit o potarniche incapabila sa zboare si a adus-o la CRE. Conform procedurii standard, „pacientul” a fost expediat la Focsani, la Centrul zonal de tratament si ingrijire pentru animalele salbatice. Pasarea a fost examinata si prezinta leziuni la aripa dreapta, medicul veterinar fiind rezervat cu privire la sansele de reabilitare si posibilitatea de eliberare in natura. Cel mai probabil, potarnichea va ramane la Centru, ca vizitator permanent.

Potarnichile sunt pasari deosebit de apreciate de catre vanatori, sezonul legal de vanatoare fiind cuprins in intervalul 15 septembrie – 30 decembrie. Vanatoarea este o afacere de sute de mii de euro pe an, doar in judetul Bacau. Luptele pentru fondurile de vanatoare sunt aprige, gestionarii fiind dispusi sa plateasca sume considerabile pentru dreptul de a impusca animalele salbatice. Intreaga afacere se bazeaza pe impuscatul animalelor salbatice nascute si crescute in mediul natural, fara protectie si ingrijire din partea nimanui.
Din sumele platite de asociatiile de vanatoare, doar un procent de 3% ajunge in Fondul pentru Mediu. Iar din Fondul pentru Mediu banii merg la programul „Rabla” – un program de stimulare a industriei auto si nu de protectie a mediului -, precum si in alte programe fara legatura cu protectia naturii. Niciun leu nu este folosit pentru programe de protejare a biodiversitatii.
Functionarea unui centru pentru ingrijirea animalelor salbatice ranite poate fi un program care ar trebui sa fie finantat din Fondul pentru mediu.

Picture 011

TURA PE CEAHLAU VCN si CRE

decembrie 12th, 2011

Membrii cluburilor „Veniti cu Noi” si CRE au fost in weekendul 10-11 decembrie pe masivul Ceahlau, pentru o tura pe munte la inceput de iarna. Grupul a urcat pe traseul Lutul Rosu, intalnind zapada si temperaturi negative dupa altitudinea de 1500 de metri. Dupa cazarea la cabana Dochia si cateva ore de odihna, am mers la stanca Piatra Miresei (1800 m), unde s-au facut coborari in rapel, in conditii de iarna. Starea vremii s-a deteriorat rapid, a inceput ninsoarea, viteza vantului in rafale a ajuns la viteza de 80 -90 de km/h, iar temperatura in jur de – 5 grade C.
Traseul de coborare: Cabana Dochia – Piatra Lacrimata – Jgheabul lui Voda – brana vestica – Claile lui Miron – Poiana Maicilor – Izvorul Muntelui.

DSC_1150

ACVILA CODALB DIN NOU IN BACAU

decembrie 9th, 2011

DSC_0598

Stolurile mari de pasari acvatice prezente in aceasta perioada in zona Bacaului, atrag dupa ele pradatorii de top. In acest sezon pana in prezent in Bacau au fost efectuate 3 observatii privind prezenta acvilei codalb (Haliaeetus albicilla). Primele observatii a fost efectuate pe 13.11 pe lacul Bacau si 04.12 pe lacul Lilieci. Vineri 09.12 a fost efectuata o noua observatie pe lacul Bacau, ocazie cu care s-a reusit si fotografierea pasarii. Acvila codalb este una din cele mai mari pasari din Europa putand atinge o anvergura a aripilor de 2,5 metri.

DSC_0578

CONFERINTA PRIVIND ARIILE NATURALE PROTEJATE LA UNIVERSITATEA „GEORGE BACOVIA”

decembrie 9th, 2011

DSC_0485

Universitatea „George Bacovia” a gazduit joi, 8 decembrie 2011, un seminar privind regimul ariilor naturale protejate si prezentarea ariilor naturale protejate din judetul Bacau, la eveniment participand elevi si profesori ai Facultatii de Drept. Au fost puse in discutie aspecte legate de legislatia privind protectia naturii, reteaua europeana de arii naturale protejate Natura 2000, siturile Natura 2000 din judetul, precum si activitatea de custodie. Prezentarile au fost sustinute de catre doamna Carla Paragina, sefa biroului arii protejate din cadrul ARPM Bacau si Gabriel Gritcu din partea Centrului Regional de Ecologie Bacau.
Astfel de activitati se incadreaza in programul de informare derulat de catre CRE Bacau, prin intermediul caruia in cursul anului 2011 au fost realizate prezentari si intalniri in zeci de unitati de invatamant din municipiu si judet.

DSC_0478

COMPETITIE PENTRU FONDURILE DE VANATOARE DIN JUDET

decembrie 8th, 2011

IMG_0574

Numarul asociatiilor de vanatoare care activeaza in judetul Bacau s-a dublat. Pana acum, in judetul Bacau, functionau cinci institutii si asociatii de profil, interesate sa ia in gestiune fondurile vanatoresti, contra unei taxe de gestiune: AJVPS Bacau, SVPS Bacau, AV Diana Cotofanesti, AVPS Cerbul Bicfalau, Directia Silvica (DS) Bacau. La ultima licitatie de atribuire a fondurilor de vanatoare au aparut pe piata beneficiari noi: AV „Ursul Brun” Roznov, AV „Colt Alb” Adjud, AVPS „Clubul Vanatorilor”, AVPS „Lebada” Braila. La acestia s-au adaugat trei ocoale silvice private – OS Ghimes-Faget, OS Privat Oituz, OS Privat „Lignum” Darmanesti si OS Bisericesc Blagesti – carora li s-a atribuit in gestionare fondul de vanatoare fara sa participe la licitatie deoarece asa prevede legea in cazul celor detin in proprietate 50 la suta din terenul pe care traieste vanatul.
Datorita bataliei care s-a dat pentru obtinerea dreptului de a vana in anumite paduri, redeventa a crescut de 10 ori fata de anii trecuti.”De exemplu, pentru Fondul de vanatoare Orbeni, taxa de gestionare a depasit 800 de milioane de lei vechi, fiind de 10 ori mai mare decat cea anterioara, care era de 70 – 80 de milioane”, arata Mihai Florescu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic (ITRSC) Bacau. Pe total, fondurile de vanatoare din judetul Bacau au adus incasari de 934.000 lei. Din aceasta suma, 16 procente merg la stat, 3 la suta in Fondul de Mediu si 81 la suta catre proprietarii terenurilor.

SURSA: DESTEPTAREA


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_