BIRDWATCHING PE LACUL BACAU

noiembrie 29th, 2011

DSC_9614

Centrul Regional de Ecologie a dat in folosinta vineri, 25 noiembrie 2011, un foisor de observatie construit in coada lacului Bacau. Amenajarea a fost realizata tinand cont de conditiile si specificul zonei si este destinata activitatilor de monitorizare si cercetare, dar si birdwatching si fotografie de natura, facilitand o prezenta discreta chiar in sectoarele de aglomerare pentru fauna.
Adapostul este disponibil oricaror persoane care doresc sa realizeze fotografii sau activititati de cercetare pe lacul Bacau, amatorii fiind rugati sa contacteze CRE pentru a intra in posesia cheii.

DSC_9762

In ziua inaugurarii ne-am confruntat cu ceata, vremea nefiind prielnica pentru fotografie. Totusi, prima zi cu soare a permis o scurta sedinta foto, ale carei rezultate si concluzii sunt urmatoarele:

DSC_9704

Foisorul fiind dispus in zona de nord-vest a lacului, fanta de vizitare care are deschidere spre larg – acolo unde erau si cele mai mari aglomerari de pasari a pozitionat „subiectii”, la primele ore ale diminetii in contralumina.

DSC_9724

Pe lac erau aproximativ 250 de lebede de iarna si lebede de vara, cateva mii de exemplare de rata mare, rata mica, lisite, pescarusi, 2 starci cenusii si 3 corcodei mici. In zonele cu stuf am observat numerosi pitigoi albastri si 4 fazani.

DSC_9745
Pitigoi albastru (Parus caeruleus)

Datotita pozitionarii foisorului in aproierea zonelor de interes maxim, este recomandabil ca accesul sa se faca dimineata inainte de a se lumina (daca se fotografiaza dimineata), sau la orele pranzului, pentru fotografii bune seara.
Fantele de fotografiere vor fi camuflate cu plasa pe interior, pentru ca impactul sa fie mai mic atunci cand sunt deschise in raza vizuala a pasarilor. Deschiderea trebuie realizat lent. Nu e recomandat sa se mentina mai mult de o fanta deschisa, pentru ca se creaza curent puternic in foisor.

DSC_9679
Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis) cu un guvid de apa dulce.

Alte recomandari: accesul pana in zona foisorului nu se poate face fara cizme de cauciuc, in cea mai mare perioada de timp lacul acopera cu 10-20 cm de apa drumul de acces. Pentru sezonul rece trebuie avut in vedere faptul ca dupa 1-2 ore frigul incepe sa se simta puternic, asa ca recomand: ciorapi termici (cat mai multi), manusi, caciula, multe straturi de haine si termos cu ceai cald. Nu uitati un izopren, deoarece podeaua nu este izolata termic.
Fiecare perete are cate doua fante de fotografiere. Fanta superioara este prea sus pentru o persoana sub 1,80, asa ca pana realizam un scaun inalt sau altceva care sa compenseze distanta, fotografiile se fac doar prin fanta inferioara.

Pe distante mai mici de 30 de metri, pasarile sunt alertate de zgomotul de declansare.

DSC_9697
Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis).

SEDUSA SI ABANDONATA IN ARIA PROTEJATA

noiembrie 24th, 2011

DSC_9596

In cursul unei activitati de monitorizare, CRE a descoperit in dimineata zilei de joi, 24 noiembrie, in perimetrul ariei naturale protejate Lacul Bacau, un autoturism marca Volvo inmatriculat in Marea Britanie, sprijinit de un nuc. Pentru ca zona este mai retrasa si exista certitudinea ca pe aici nu trece niciodata politia, malul lacului este atractiv pentru activitati care trebuiesc desfasurate departe de ochii lumii.
Nu putem decat sa facem speculatii vizavi de circumstantele care au condus la acest nefericit eveniment off-road si sa deplangem soarta celor doi nuci, care probabil nu s-au gandit niciodata ca vor sfarsi sub rotile unei masini suedeze.

DSC_9600

BIODIVERSITATEA UNIUNII EUROPENE IN DECLIN ACCENTUAT

noiembrie 23rd, 2011

IMG_1235

International Union for Conservation of Nature (IUCN) anunta pe 22 noiembrie faptul ca ultimele evaluari releva un declin accentuat al patrimoniului natural european. Lista rosie a speciilor amenintate include dupa ultima reactualizare 44% din molustele de apa dulce, 37% din speciile de pesti de apa dulce, 23% din amfibieni, 13% din speciile de pasari. Lista include si insecte, mamifere si plante.
Atentia se indreapta spre starea ecosistemelor acvatice, datorita numarului mare de specii de moluste, pesti si amfibieni incluse pe lista rosie. Cauzele principale sunt reprezentate de poluare, suprapescuit, distrugerea habitatelor si introducerea unor specii straine.
Comunicatul subliniaza si impactul pozitiv al masurilor de conservare implementate in baza Directivei Habitate prin intermediul retelei Natura 2000.
Uniunea Europeana raspunde provocarilor printr-o strategie ambitioasa, care isi propune sa stopeze declinul biodiversitatii pana in anul 2020. Principalele obiective ale acestei strategii vizeaza implementarea integrala a prevederilor legislatiei europene privind protectia naturii, protectia ecosistemelor si dezvoltarea infrastructurii ecologice, promovarea agriculturii si silviculturii sustenabile, managementul eficient al faunei piscicole, controlul speciilor invazive si cresterea contributiei UE la stoparea declinului biodiversitatii la nivel global.

IMG_1643

CLUBUL „VENITI CU NOI” ORGANIZEAZA CURS FOTO

noiembrie 19th, 2011

DSC_4957

Bacăuanii pasionati de scrierea cu lumina, incepatori sau avansati, vor avea si in acest an posibilitatea de a patrunde in tainele aretei fotografice. In data de 22 noiembrie, Clubul Regional de Educatie Ecologica, Arta si Turism Veniti cu Noi din Bacau va fi gazda sedintei organizatorice. Sedinta se va desfasura in amfiteatrul Colegiului National Ferdinand I. incepand cu orele 18. Va asteptam pentru confirmari si alte informatii pe pagina de facebook „Cursuri Foto Bacau” sau pe pagina grupului „Veniti cu Noi Bacau”.

REZUMAT: cei care doresc sa participe la un curs de fotografie, sunt asteptati marti, 22 nov.2011, ora 18.00 in amfiteatrul Colegiului Ferdinand.

PESCARAS ALBASTRU RANIT, DESCOPERIT LA INSULA DE AGREMENT

noiembrie 10th, 2011

DSC_9220

Un exemplar de pescaras albastru (Alcedo atthis) a fost descoperit, incapabil sa zboare, in curtea Centrului de Cultura „George Apostu”, in apropierea Insulei de Agrement. Cei care au descoperit-o au anuntat Centrul Regional de Ecologie, astfel incat pasarea a fost preluata si transportata la Focsani, la centrul specializat pentru salvarea si ingrijirea animalelor salbatice. Pescarasul s-a recuperat rapid, in prezent fiind pregatit pentru a fi eliberat in natura.
Pescarasul albastru este o pasare de dimensiuni mici, viu colorata, care lasa o impresie puternica celui care o vede pentru prima data. Culorile variaza de la albastru si verde stralucitor, pana la portocaliu rosiatic. In Romania pasarea poate fi intalnita in tot timpul anului. Unele exemplare cuibaresc aici, sapand cuiburi in malurile naturale nisipoase, situate in lungul raurilor.
Pescarasul albastru se hraneste in special cu pesti de dimensiune mica pe care ii prinde plonjand de pe crengi situate deasupra apei, de unde pandeste prada. Se deplaseaza zburand rapid, de cele mai multe ori la inaltime mica.
Pescarasul este o specie sensibila, iernile geroase putand decima populatia.

img_4163_800px_20101027_1331716324

A INCEPUT REUMPLEREA LACULUI BACAU

noiembrie 3rd, 2011

DSC_5345

HIDROELECTRICA SA a finalizat lucrarile de pe canalul de fuga si canalul de aductiune al hidrocentralei Bacau II si a inceput manevre de umplere a lacului, incepand cu 3 noiembrie 2011. In vederea derularii interventiei, acumularea Bacau a fost golita in luna iunie 2011. Lucrarile au fost programate astfel incat lacul sa fie reumplut pana la sosirea sezonului rece, acesta reprezentand o zona de iernare si pasaj importanta pentru speciile de pasari acvatice.

DSC_5335

BRACONAJUL – MIJLOC DE CUNOASTERE SI PROTEJARE A FAUNEI SALBATICE

noiembrie 1st, 2011

DSC_9044

Lacurile de pe cursul raului Bistrita si de pe Siret sunt situate pe un important culoar de migratie al pasarilor de apa. Spre sfarsitul toamnei pe aici trec in pasaj zeci de mii de pasari din numeroase specii, multe dintre acestea ramanand pana primavara.
Fenomenul prezinta un interes deosebit pentru specialistii si studentii bacauani, institutii si autoritati de profil, fotografi pasionati de viata salbatica, iubitori de natura, dar si pentru publicul larg. In asteptarea grupurilor de elevi si studenti insotiti de profesori de biologie, precum si a celorlalte categorii de privitori, spectacolul oferit de fauna salbatica si peisajele din aceste locuri sunt admirate zilnic de catre braconieri, in timp ce intind kilometri de plase monofilament.
Mentionam faptul ca plasele de pescuit stimuleaza hranirea speciilor de pasari scufundatoare, pasarile reusind sa se mentina sub apa in cautarea hranei pentru perioade mai lungi de timp.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_