EDITIE DISPUTATA PENTRU CUPA LA RAPITOR

septembrie 28th, 2011


Stiri 1 TV Bacau
Duminica 25 septembrie, incepand cu ora 8.30 la Insula de Agrement s-a dat startul celei de-a IV-a editii a Cupei Toamnei la Rapitor. Evenimentul sportiv amical a adus pe apa 15 concurenti, care au pescuit individual, din ambarcatiuni, utilizand exclusiv momeli artificiale. Pe parcursul celor 4 ore de concurs s-au inregistrat 18 capturi constand in bibani si stiuci, care au prilejuit numeroase rasturnari de clasament. Dupa masurare, toti pestii prinsi au fost eliberati.

ZECI DE METRI CUBI DE DESEURI STRANSE DE PE LACUL BACAU

septembrie 25th, 2011

DSC_7526

Sambata 24 septembrie, in cadrul campaniei nationale „Let’s do it, Romania!”, a fost salubrizat si Lacul Bacau – arie naturala protejata aflata pe raza municipiului Bacau.
Startul activitatii s-a dat la ora 07.00, prin salubrizare malului drept. Treptat, grupuri de voluntari s-au angrentat in actiune, numarul acestora depasind 300 de persoane. Au fost prezenti elevi ai colegiilor Ferdinand, Economic, Eminescu, NV Karpen, voluntari ai Centrului Regional de Ecologie si echipe din partea Primariei Bacau.

DSC_7536

Din lunca Bistritei si din zonele adiacente au fost colectati aproximativ 35 metri cubi de deseuri. Cele mai mari cantitati au fost adunate din zona livezii si a padurii de la Serbanesti – locatie consacrata pentru agrementul de weekend. Nici sectoarele frecventate de catre pescari (pe cursul vechi al Bistritei si in zona barajului) nu aratau prea bine. Gunoaiele au fost adunate si lunca si-a recapatat, macar pentru o perioada, aspectul natural.

DSC_7551

Importanta activitatilor de salubrizare derulate de catre voluntari este incontestabila.
Mii de voluntari au prestat activitatea rudimentara de a aduna gunoaiele altora, in timpul liber, si fara nicio obligatie.

costi

JAF PE SIRET

septembrie 22nd, 2011

Ionut Avram semnaleaza pe blogul www.fermapolitica.ro prin articolul „Mutatii ecologice grave la Holt”, problemele de mediu care afecteaza lunca Siretului in zona mai sus amintita. Aici lunca isi pierde aspectul natural, devenind santier, groapa de gunoi, sursa de apa pentru spalarea utilajelor si balastului, zona de deversare a deseurilor.

balastiera-holt-3

balastiera-holt4

Fotografiile realizate de Ionut sunt relevante pentru dezastrul de pe malul Siretului, distrugerile petrecandu-se departe de ochii lumii, intr-o zona in care martori sunt doar cativa pescari si ciobani.
Situatia este generata de agenti economici fara scrupule si tolerata de administratia publica locala si autoritatile de mediu.

CUPA TOAMNEI LA RAPITOR – EDITIA a IV-a

septembrie 16th, 2011

pike

Data:duminica, 25 septembrie 2011;
Locatia : Insula de Agrement;
Adunarea : ora 07.30 , debarcader insula;

Regulament:
– se pescuieste individual din ambarcatiuni fara motor (barci fibra, pneumatice, caiace);
– in fiecare ambarcatiune va pescui un singur pescar;
– se pescuieste exclusiv cu momeli artificiale (fara muste);
– se puncteaza toate speciile de pesti rapitori, prin masurare ( 1 cm – 1 pct.);
– dupa fiecare captura concurentul are obligatia de a semnaliza barca arbitrului. pestii prinsi se masoara si se elibereaza imediat;

Durata: 1 mansa de 4 ore;
Taxa de participare: 15 lei. – achitat pana pe 24.09 ; (in ziua concursului 30 lei)

PREMII:
Locul I – 300 lei
Locul II – 200 lei
Locul III – 100 lei

Pentru inscrieri: tel. 0745-888-373 Iulian Chicu, la magazinul X Carp (Mioritei), la Magazinul de pescuit de la Autogara sau in bazar Milcov la (Cristi Ungureanu);

TURA PE SIRET DE LA ROMAN LA BACAU

septembrie 6th, 2011

IMG_0261

CRE Bacau a organizat in weekendul 3/4 septembrie 2011 o coborare cu caiacele pe cursul raului Siret, cu pornire din localitatea Roman, jud.Neamt si sosirea la Bacau. Traseul parcurs in cele doua zile a avut o lungime de 75 km (pod Gadinti – pod Holt), traversand situl Natura 2000 „Lunca Siretului Mijlociu”, arie naturala protejata care se extinde din judetul Iasi, pana la Brad, com.Negri. In zona ariei naturale protejate malurile sunt in cea mai mare parte impadurite. La sud de aria naturala protejata lunca isi schimba aspectul, peisajul fiind dominat de culturi agricole si balastiere, exceptie facand zavoiul de la Schineni, com.Saucesti.
Echipa a fost formata din 4 membri CRE: Gabriel Gritcu, Iulian Chicu, Andrei Gritcu si Tudor Nica. Acestia au vaslit aproximativ 18 ore (cate 9 ore /zi), viteza medie de deplasare fiind de 4,2 km/h, la un debit al Siretului la statia de la Dragesti de 32 mc/s). Au fost utilizate 4 caiace duble, pe care au fost transportate toate materialele necesare.
In timpul turei au fost surprinse imagini cu peisaje deosebite si putin cunoscute si au fost observate specii de pasari rare, precum barza neagra ( 4 ex. zona Cotul Grosului, com.Filipesti). A fost observata amplasarea si activitatea balastierelor, cele mai multe fiind pe raza judetului Bacau. Tot pe raza judetului Bacau au fost descoperite si plase de ata, monofilament si crasnice, iar pescarii au semnalat activitatea braconierilor cu curent electric.

Va invitam sa urmariti un clip VIDEO care surprinde peisaje inedite si spectaculoase de pe cursul Siretului, din judetele Bacau si Neamt:

Traseul parcurs a fost marcat pe GPS, obtinandu-se astfel harta actuala a cursului raului, acesta modificand albia minora in fiecare an, in special in perioada viiturilor. Din acest motiv au fost inregistrate distante mari, unele de peste 500 de metri, intre cursul real si cel marcat pe harta.

harta

HIDROELECTRICA UMPLE LACUL GALBENI

septembrie 5th, 2011

DSC_6973

La sfarsitul lunii august a avut loc receptia lucrarii de consolidare a digului mal drept a acumularii „Lacul Galbeni”, iar ulterior au inceput manevrele pentru reumplerea lacului.
Lacul a fost golit in anul 2006 datorita deteriorarii puternice a digului, pe anumite segmente ecranul de protectie lipsind cu desavarsire si zeci de metri cubi de material de sub dalele de beton fiind spalati de apa.
Dupa ce au fost efectuate lucrari de reparatii pe cateva segmente ale digului, s-a initiat reumplerea acumularii in 2008. In timpul manevrelor apa a trecut prin dig, acumularea fiind golita din nou in regim de urgenta.
Incepand cu anul 2009 s-au desfasurat lucrari de etansare si consolidare pe o lungime de 3 kilometri.
Conform graficului de reumplere, nivelul va fi crescut de la cota actuala (131,00 mdM – creasta deversorului) pana la nivelul normal de retentie (141,00 mdM), intr-un termen de 31 de zile.
Lacul Galbeni este inclus in situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti”, fiind in momentul desemnarii ca arie naturala protejata una din cele mai importante zone de cuibarit a pasarilor acvatice din Moldova. Conform unui studiu realizat de catre Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” in anul 2007, este necesara o perioada de cel putin 2 ani de la reumplerea lacului, pentru refacerea ecosistemului specific pentru care aceasta zona a fost desemnata arie naturala protejata.

Natura 22 mai 2006 054

FOTO: LACUL GALBENI, 22 mai 2006

CUPA „AGREMENT” LA PESCUIT RECREATIV

septembrie 1st, 2011

DSC_7261

Lacul de la insula a gazduit prima editie a Cupei „Agrement” la pescuit recreativ. Competitia a fost organizata de catre Centrul Regional de Ecologie Bacau si Clubul 60 Plus, reunind 12 pescari seniori, dar si o galerie importanta formata din colegii de la club si chiar nepoti. Evenimentul a vizat promovarea pescuitului recreativ ca forma de petrecere a timpului liber in natura, promovarea pescuitului in sistem C&R, precum si promovarea Insulei de Agrement ca zona de recreere.
Concursul de pescuit stationar s-a desfasurat in cadrul unei singure manse de 2 ore, timp in care pe mal au ajuns cativa bibani, ghibort, babusca si chiar o platica. Pestii prinsi s-au punctat prin masurare, dupa care au fost eliberati. Competitia a fost stransa, pe parcursul celor 2 ore inregistrandu-se mai multe rasturnari de clasament.
Premiile pentru primele locuri au constat in bani (Locul I -150 lei, Locul II – 100 lei si Locul III – 50 lei), iar cel mai varstnic concurent (75 ani) a fost premiat cu o lanseta.
CLASAMENT:
Locul I – Stefan Ciobica (48 pct.)
Locul II – Mocanu Dumitru (36 pct.)
Locul III – Aneta Chelariu (27 pct.)

DSC_7301


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_