MONITORIZARE PE RAURILE TREBES SI NEGEL

august 30th, 2011

DSC_6789

Clubul de turism „Veniti cu Noi” si Centrul Regional de Ecologie Bacau au initiat o campanie privind gestionarea deseurilor pe cursul raurilor Trebes si Negel. Cele doua cursuri de apa strabat comunele Magura si Margineni pentru a se varsa in Lacul Agrement din Municipiul Bacau, influentand direct calitatea apei la Insula de Agrement.

DSC_6793

Pe malurile ambelor cursuri de apa sunt depozitate ilegal cantitati mari de deseuri provenite din activitati casnice sau economice. Aceste deseuri, antrenate in urma cresterilor de debit, ajung la Insula de Agrement, sau se aglomereaza in diverse obstacole impiedicand cursul apei si generand inundatii, precum cele din vara iulie 2010, cand zeci de gospodarii din Magura, Margineni si Bacau au fost afectate.

DSC_6866

Cresterea numarului de locuinte particulare si a activitatilor economice a condus la deversarea necontrolata a unor mari cantitati de ape uzate, in special in paraul Trebes, situatie care se reflecta negativ pe cursul raului si in ceea ce priveste calitatea apei de la Insula de Agrement. In fiecare an, cu ocazia topirii zapezii sau a unor ploi mai mari, lacul de insula se acopera de sute de peturi antrenate de apa din amonte.

DSC_6873

Situatia este cunoscuta de ani de zile, dar solutionarea problemei nu a reprezentat o prioritate pentru factorii responsabili.
Clubul „Veniti cu Noi” si CRE Bacau isi propun sa documenteze si sa marcheze pe GPS aglomerarile de deseuri atat pe cursurile de apa cat si pe maluri, dar si alte puncte de deversare a apelor uzate. Ulterior va fi intocmit un raport privind aceste locatii, raport ce va fi inaintat autoritatilor de mediu si administratiilor publice locale, venind astfel in sprijinul lor pentru a lua masurile ce se impun in vederea asigurarii salubrizarii, prevenirii inundatiilor si a poluarii.

BARZA RANITA, TRANSPORTATA LA CENTRUL DE INGRIJIRE DE LA FOCSANI

august 24th, 2011

DSC_6679

Un grup de tineri din comuna Nicolae Balcescu au descoperit pe camp, in apropierea localitatii, o barza (Ciconia ciconia) incapabila sa zboare. Tinerii au prins pasarea si au anuntat telefonic CRE-ul, pentru ca barza sa fie salvata.
Pasarea a fost preluata si transportata la Focsani, la Centrul zonal de tratament pentru animale salbatice, unde a intrat in ingrijirea domnului doctor Vlad George, care s-a aratat optimist cu privire la sansele de insanatosire. Specialistul a precizat ca este vorba de un exemplar tanar, care nu prezinta rani, dar este foarte slabit.
Acest exemplar de barza nu este primul client din Bacau al Centrului de la Focsani, medicii vranceni tratand si eliberand in trecut si alte pasari ranite, gasite in Bacau.
Din nefericire la nivelul judetului Bacau nu exista facilitati si nici disponibilitatea de a reabilita animalele salbatice ranite. Cetatenii care au bunavointa de a salva un animal aflat in dificultate vor afla cu stupoare ca singura solutie data de specialistii de la Vivariu (Complexul Muzeal de Stiintele Naturii) este impaierea.
Daca la nivelul judetului Vrancea, anual, sunt semnalate numeroase cazuri de animale ranite (urs, mistreti, caprior, etc)- care ulterior sunt preluate de Centru si ingrijite -, in Bacau nu se inregistraza astfel de sesizari, desi muntii si padurile sunt impanzite de laturi, capcane si braconieri. In lipsa unui sistem pus la punct intre Directia Silvica, asociatii de vanatoare si un centru de reabilitare, cel mai probabil animalele ranite care sunt descoperite sfarsesc cu furci si topoare infipte in ele.
Berzele sunt in aceasta perioada la inceputul migratiei, formand stoluri mari si pornind spre sud, in zonele in care vor ierna. La fel ca si celelalte pasari migratoare, pe parcursul calatoriei acestea sunt expuse la numeroase amenintari, mare parte naturale, dar si create de om ( linii de inalta tensiune, braconaj, parcuri eoliene, etc). Tocmai din acest motiv trebuie sa ajutam animalele salbatice, atunci cand avem posibilitatea, compensand macar partial dezechilibrele provocate de om in natura.

DSC_6683

FAUNA MARINA IN ZONA 2 MAI – VAMA VECHE

august 23rd, 2011

Imagini surprinse in zona rezervatiei marine 2 Mai – Vama Veche in luna august 2011. Clipul ofera o perspectiva asupra faunei Marii Negre, camera surprinzand delfini, chefali, guvizi, hamsii.

ISU CASTIGA CUPA LA CAIAC „SF.MARIA”, EDITIA 2011

august 22nd, 2011

DSC_6326

In urma unei confruntari disputate si a probelor de baraj, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Mr.Constantin Ene” al Judetului Bacau isi adjudeca cea de-a doua editie a Cupei de Sf.Maria la Caiac. In lupta pentru trofeu au intrat echipajele din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau (locul al II-lea), Gruparii de Jandarmi Mobile Bacau (locul al III-lea) si din partea Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau (mentiune).

POLITISTI, JANDARMI SI POMPIERI IN LUPTA PENTRU CUPA „SF.MARIA” LA CAIAC

august 12th, 2011

IMG_6335


Cu ocazia zilei de Sfanta Maria, Centrul Regional de Ecologie organizeaza cea de-a II-a editie a unei competitii nautice inedite. Echipele concurente sunt formate din cadre ale Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Mr.Constantin Ene” al Judetului Bacau, Gruparii de Jandarmi Mobila „Alexandu cel Bun” Bacau si Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau.
Confruntarea va avea loc luni, 15 august 2011 pe Insula de Agrement, adunarea fiind fixata la ora 08.00.
Institutiile angrenate in competitie au atributii si in ceea ce priveste protectia mediului si in combaterea diferitelor fapte care aduc prejudicii naturii, intre acestea si CRE Bacau existand numeroase colaborari.
Participarea la Cupa „Sf.Maria” la Caiac reprezinta atat un moment de recreere, cat si posibilitatea de a dovedi ambitie si indemanare, chiar daca intrecerea nu se adreseaza unor sportivi de performanta. Competitia se afla la cea de-a doua editie, confruntarea din 2010 fiind castigata de catre jandarmii din cadrul Gruparii Mobile Bacau.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Bacau.

IMG_2451

POLUARE CU MORTALITATE PISCICOLA PE RAUL BISTRITA

august 9th, 2011

IMG_8043

Administratia Bazinala de Apa Siret a transmis un comunicat privind constatarea unei poluari pe raul Bistrita – zona Racova – Lespezi.

„In seara zilei de 8 august 2011, in jurul orei 21.00, dispeceratul Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Siret a primit o sesizare privind existenta de pesti morti pe raul Bistrita, sat Lespezi, comuna Garleni. Specialisti din cadrul ABA Siret, impreuna cu reprezentanti ai ISU Bacau si Garzii de Mediu, s-au deplasat in zona pentru identificarea cauzelor care au condus la mortalitatea piscicola si pentru stoparea fenomenului. In teren s-a constatat mortalitate piscicola si in comuna Blagesti. S-a efectuat o proba momentana a PH-lui in comuna Blagesti si s-au prelevat probe de apa din amonte si aval de zona in care s-a semnalat fenomenul, de pe raul Bistrita si de pe paraul Limpedea. Analizele efectuate in laboratorul nostru arata depasiri ale unor indicatori de calitate. De asemenea, au fost recoltati pesti, in vederea efectuarii de analize de catre Directia Sanitara Veterinara Bacau.
Pentru a diminua fenomenul, s-a solicitat uzinarea de catre Hidroelectrica a unui debit constant de 60-70 mc/s, care sa asigure o dilutie a apei pe raul Bistrita in zona afectata.
Pentru determinarea cauzei se efectueaza investigatii in teren, atat pe teritoriul judetului Bacau, cat si in amonte, pe teritoriul judetului Neamt, de catre personalul Administratiei Bazinale de Apa Siret (Sistemele de Gospodarire a Apelor Bacau si Neamt). Fenomenul este monitorizat in continuare de specialistii institutiei noastre.”

SCHIMB DE EXPERIENTA PENTRU TINERI „MULTI” 2011 OBERHAUSEN – BACAU

august 1st, 2011

multi Bacau Oberhausen

Un grup de 30 de elevi ai scolii Spiru Haret si tineri din localitatea germana Oberhausen au fost la sfarsitul saptamanii trecute oaspeti ai Centrului Regional de Ecologie Bacau, prin intermediul unei vizite pe Lacul Lilieci.
Tinerii au descoperit imprejurimile Bacaului si au aflat despre importanta zonei ca arie naturala protejata inclusa in reteaua europeana Natura 2000. Excursia a inceput prin instalarea cortului, dupa care tinerii au vizitat lacul Lilieci cu ajutorul caiacelor si au pescuit. Pranzul a fost preparat la ceaun, la fata locului.
Evenimentul a fost organizat in cadrul programului „Multi”, initiat in 1952 si derulat de catre municipalitatea din Oberhausen, Germania. Programul vizeaza realizarea de schimburi de experienta pentru tineri. Pe parcursul a doua saptamani, in fiecare an, tinerii din orasele partenere se viziteaza reciproc si desfasoara diferite activitati cu caracter recreativ, social, cultural etc. Orasul Bacau este inclus in acest program inca din anul 2008, cand elevii scolii Spiru Haret au mers pentru prima data in vizita in Germania.

VIDEO:


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_