VLAD DUMITRESCU A FOTOGRAFIAT STATIA SPATIALA INTERNATIONALA

iunie 30th, 2011

IMG_3408

CRE-istul Vlad Dumitrescu, pasionat printre altele de fotografie si astronomie, a reusit impreuna cu un grup de prieteni sa filmeze si sa fotografieze Statia Spatiala Internationala Endeavour, surprinsa in tranzit peste discul solar. Realizarea este spectaculoasa, tinand cont de faptul ca obiectul spatial a tranzitat discul solar in 0.48 secunde, statia deplasandu-se cu o viteza de aproximativ 28.000 km/ora, la o altitudine cuprinsa intre 278 si 460 de kilometri. Important de mentionat este ca aceasta suprapunere poate fi observata la suprafata terestra de pe o fasie ingusta de doar 4 kilometri, observatiile de fata fiind realizate in apropierea orasului Alexandria.

Echipa a realizat un clip al tranzitului, cu imagini video si foto:

Mai multe informatii despre ISS Endeavour, aici !

800px-STS-134_International_Space_Station_after_undocking

JOHN AVRAM SI-A DESCHIS FERMA

iunie 29th, 2011

john

Prietenul si colegul Ionut Avram ne ofera in stil propriu si cu acuitate imaginea vietii politico-administrative din targusorul nostru euro-atlantic, pe blogul www.fermapolitica.ro.
Printre articolele de inceput pe fermapolitica.ro, un material pentru iubitorii de natura: Promovare turistica pe Lacul Bacau II.
Ii uram succes cu noul sau proiect si il urmarim cu interes !

VOLUNTARII CRE AU COLECTAT DESEURI ELECTRICE SI ELECTRONICE

iunie 29th, 2011

DSC_5091

Sambata 25 iunie 2011 RoREC si Primaria Bacau au derulat o campanie de colectare de deseuri din echipamente elecrice si electronice.
Vremea nefavorabila a determinat restrangerea punctelor de colectare, fiind organizate doar 3 astfel de locatii.
Centrul Regional de Ecologie Bacau a sprijinit activitatea prin implicarea a 23 de voluntari, tinerii fiind prezenti la cele doua puncte de colectare pentru a prelua deseurile de la bacauani.
In cadrul intregii campanii s-au colectat aproximativ 5 tone de deseuri. Deseurile din echipamente electrice si electronice sunt complexe avand in componenta numeroase materiale. Pentru eliminarea acestra fara a genera impact negativ, precum si pentru recuperarea materialelor, deseurile electrice si electronice au fost transportate la un centru special de reciclare.


Detalii privind desfasurarea campaniei precum si lista castigatorilor desemnati prin tragere la sorti, in Ziarul de Bacau. si pe Ghidul Bacaului.

Rorec 25 iunie Bacau Gabi Gritcu (4)

CAMPANIE DE COLECTARE A DESEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE

iunie 23rd, 2011

program

RoREC si Primaria Municipiului Bacau organizeaza sambata 25 iunie 2011 o campanie de colectare a deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice.
Centrul Regional de Ecologie Bacau sprijina derularea campaniei prin implicarea a 20 de voluntari. Acestia, alaturi de studenti din cadrul Facultatii de Stiinte Economice – Universitatea „Vasile Alecsandri”, vor participa timp de trei zile la actiuni de distribuire de materiale de informare, iar sambata 25 iunie intre orele 10.00 si 17.00 vor fi prezenti la cele 8 centre de colectare pentru a prelua deseurile.
Bacauanii sunt rugati sa profite de aceasta oportunitate pentru a elibera locuintele de echipamente electrice vechi, nefunctionale sau neintrebuintate. Vor fi colectate frigidere, televizoare, masini de spalat, aparate de radio, monitoare, etc. La sfarsitul campaniei va fi organizata o tombala cu premii.

DSC_5065

PASARI PE LACUL BACAU

iunie 17th, 2011

Imagini surprinse in intervalul 15-17 iunie 2011, in timpul manevrelor pentru reducerea nivelului lacului Bacau.
DSC_4035
DSC_4078
Starc pitic (Ixobrychus minutus)

DSC_4196
DSC_4250
Egreta mica (Egretta garzetta)

DSC_4296
Chira de balta (Sterna hirundo)

DSC_4320
Ciocantors (Recurvirostra avosetta)

DSC_4371
Starc cenusiu (Ardea cinerea)

DSC_4393

DSC_4645

DSC_4456

MANEVRE PENTRU REDUCEREA NIVELULUI PE LACUL BACAU

iunie 16th, 2011

DSC_3917

Miercuri 15 iunie, Hidroelectrica SA a inceput manevrele de reducere a nivelului apei in Lacul Bacau II, in vederea realizarii unor lucrari aferente obiectivului de investitii modernizarea pereului si hidroizolatiilor la canalul de aductiune al hidrocentralei Bacau. Reducerea nivelului se realizeaza cu aproximativ 2 cm/ora, pe o perioada de 5 zile, pana la nivelul de 158,80 m. Nivelul normal de retentie al apei in lac este de 161,05 m. Conform memoriului depus si a avizelor obtinute de catre Hidroelectrica, lucrarile pe canalul de aductiune se vor incheia pana la data de 15 noiembrie 2011, data la care lacul va fi reumplut.

Reducerea nivelului apei are impact semnificativ asupra faunei piscicole, in special asupra pontei depusa in 2011. Totusi scaderea etapizata si lenta a nivelului, a permis pestelui sa se retraga in zonele ramase cu apa adanca. Datorita gradului ridicat de colmatare, aceste zone sunt extrem de reduse, ridicandu-se problema daca vor putea sustine in bune conditii aglomerarea de peste.

DSC_4239

Speciile de pasari acvatice si limicole au profitat din plin de variatia de nivel, zona atragand mii de exemplare. Pasarile acvatice cu pui nezburatori care au cuibarit aici, au dificultati in gasirea unor zone adecvate de odihna, zonele cu stuf ramanand in general la distanta de limita actuala a luciului lacului. Au fost observate mai multe rate cu pui, pescarusi, gainuse de balta, dar si alte specii, existand riscul ca pasarile sa piarda ponta din acest an. Amenintari suplimentare, exceptand pradatorii naturali, vin din partea cainilor hoinari prezenti in zona.

DSC_3774

In sectorul de varsare a canalului de fuga de la UHE Lilieci in lacul Bacau si in coada lacului in general, nivelul apei s-a stabilizat pe o serie de praguri si sforuri, mentinandu-se o zona favorabila avifaunei acvatice si amfibienilor.

In perioada in care lacul va fi redus se instituie masuri de protectie suplimentara: se interzice accesul cu ambaracatiuni, se interzice accesul oamenilor si animalelor domestice in cuveta lacului si pe insulele din coada lacului, se interzice recoltarea stufului si vegetatiei lemnoase, inclusiv a arborilor doborati sau adusi de apa. Pana in prezent reducerea nivelului s-a efectuat in mod optim si nu au fost constatate cazuri de braconaj piscicol, sau alte incalcari ale regulamentului zonei.

Lacul Bacau este zona inclusa in situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti” cod ROSPA0063.

DSC_3849

MAI APROAPE DE NATURA LA INSULA DE AGREMENT

iunie 11th, 2011

DSC_2578

Insula de Agrement ofera bacauanilor posibilitatea de a se recrea mai aproape de natura. Cei care vin aici sa se plimbe pot admira, in zona debarcaderului, mai multe familii de rate salbatice, gainuse de balta si lisite cu pui. In aceasta perioada lacul gazduieste si rate cu cap castaniu, cateva exemplare de corcodel mare si starc pitic, pescarusi, chire de balta si nu numai.
Imaginea oamenilor care se relaxeaza in vecinatatea animalelor salbatice aminteste de parcurile si zonele naturale din Europa occidentala. Iluzia se spulbera rapid in zona fostelor terenuri de joaca pentru copii. Aici bunul simt a facut loc unor terase dubioase populate cu fauna specifica, unde zi si noapte au loc manifestari culturale cu lautari.

DSC_2550

Rata mare – Anas platyrhynchos -, cea mai cunoscuta si mai raspandita dintre ratele de suprafata, este intalnita pe apele putin adanci unde se hraneste scufundandu-si partea anterioara a corpului. Isi amenajeaza cuibul pe bine ascuns in stuf, unde depune 8-12 oua, care sunt clocite 3-4 saptamani. Dupa ecolozare, familia paraseste cuibulu, puii hranindu-se singuri. Dupa 7-8 saptamani, noua generatie este capabila de zbor.
In timpul iernii, aceasta specie este vizata in mod predilect de catre vanatori – mari iubitori de natura – dornici si ei de distractie si relaxare.

VANTUREL ROSU

iunie 10th, 2011

DSC_2511

Un exemplar de vanturel rosu – Falco tinnunculus – ranit a fost descoperit si predat Centrului Regional de Ecologie. Pasarea a fost transportata la Centrul pentru salvarea si ingrijirea animalelor salbatice de la Focsani, unde a primit ingrijiri de specialitate. Soimul va fi supravegheat de catre medicii veterinari pana in momentul in care va fi capabil sa zboare si ulterior va fi eliberat.

Vanturelul rosu – Falco tinnunculus – este cel mai raspandit soim de pe continentul european, intalnit in aproape toate tipurile de habitate. Aceasta specie se hraneste preponderent cu rozatoare mici si insecte, vanand rar alte pasari. Poate fi observat stationand in aer la inaltimea de 7-12 metri de unde pandeste miscarea prazii pe sol.
Aceasta specie este capabila sa vada in apropierea spectrului ultraviolet, observand urmele de urina din apropierea ascunzatorilor rozatoarelor, aceasta stralucind in spectrul ultraviolet cand este luminata de soare.

COLEGIUL D.MANGERON CASTIGA CUPA LA CAIAC

iunie 10th, 2011

In urma unei finale disputate, echipa Colegiului Dumitru Mangeron castiga cea de-a treia editie a Cupei Liceelor la Caiac. Pe locul al II-lea s-au clasat tinerii de la Colegiul Mihai Eminescu – castigatorii primelor doua editii ale competitiei -. Locul al III-lea a fost ocupat de Colegiul N.V.Karpe, iar pe cel de-al patrulea loc Colegiul National Gh.Vranceanu.
Finala s-a disputat intre primele 4 licee clasate in urma etapelor de calificari, in cadrul carora au concurat 12 echipe.
In editia de anul acesta a evenimentului au concurat 187 de tineri, scopul competitiei fiind aceea de a promova formele de recreere fara impact negativ, in natura.

DSC_2661

DSC_2664

DSC_2717

DSC_2838

DSC_3244

DSC_3259

DSC_3345

DSC_3300

DSC_3234

DSC_3402

FINALA CUPEI LICEELOR LA CAIAC – JOI 09 IUNIE, ORA 16.00

iunie 6th, 2011

Afis caiac

Centrul Regional de Ecologie Bacau va invita joi, 9 iunie, incepand cu ora 16.00 la Insula de Agrement, pentru a incuraja echipele finaliste in cadrul Cupei Liceelor la Caiac, editia a III-a. In urma rundelor de calificari, in finala vor lupta tinerii de la Colegiul National „Gh.Vranaceanu”, Colegiul Tehnic „D.Mangeron”, Colegiul „M.Eminescu” si Colegiul Tehnic „N.V.Karpen”.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_