START SEZONUL VERDE – EDITIA a IV-a 2011

martie 30th, 2011

Igienizare lac serbanesti 01.03.08 374

Sambata 02 aprilie 2011 Centrul Regional de Ecologie, alaturi de voluntarii din unitatile de invatamant si institutiile partenere, da startul activitatilor specifice primaverii. In cadrul celei de-a patra editii a evenimentlui START SEZONUL VERDE ne propunem sa realizam plantari cu vegetatie specifica zonei de lunca si sa strangem gunoaiele din cel mai frumos colt de natura al orasului – Lacul Bacau.
Activitatea incepe la ora 10.00, punctul de intalnire fiind Tabara Protectiei Civile – Primaria Bacau – in spate la statia Petrom de pe Calea Moldovei.


DSC_9252

ACTIVITATI DE VOLUNTARIAT PENTRU TINERI

martie 26th, 2011

IMG_1952

Sezonul rece a trecut, asa ca in activitatile de teren se pot implica de acum si tinerii voluntari de la CRE. Startul sa dat sambata 26 martie cu o salubrizare la tabara si o plimbare cu caiacele pe lacul Bacau. Pe intreaga perioada a sezonului cald activitatea CRE se desfasoara cu sustinerea tinerilor, in cea mai mare parte elevi in liceele din Bacau. Intalnirea saptamanala cu voluntarii are loc in fiecare joi la ora 17.00, la sediul din str.Vasile Alecsandri nr.25, et.3 – caminul liceului Anghel Saligny.

INCENDII IN ARIA NATURALA PROTEJATA

martie 25th, 2011

Ariile naturale protejate, sufocate de braconaj si deseuri, se confrunta in fiecare primavara cu problema incendiilor de vegetatie. Incendiul din 24.03.2011 de pe lacul Bacau a mistuit mai mult de 2 hectare de lunca, si a fost pornit intentionat, existand mai multe focare. Chiar daca pasarile reusesc sa evite flacarile, alte specii sunt vulnerabile, iar broastele testoase din zona afectata cad sigur victima.
Chiar daca fapta se pedepseste cu inchisoarea, nu exista cazuri in care sa se fi identificat persoana care a dat foc, dar in contextul intensificarii actiunilor de control pe ariile naturale protejate, se banuieste ca vinovatii sunt pescari sau braconieri.

IMG_4246

CONTROALE PRIVIND BRACONAJUL PISCICOL SI PESCUITUL ILEGAL

martie 24th, 2011

DSC_9150

Incepand de luni, 21.03.2011 pe lacurile de pe Bistrita si Siret s-au intensificat actiunile de control privind combaterea braconajului piscicol si a pescuitului ilegal. Garda de Mediu cu sprijinul jandarmeriei a desfasurat actiuni de combatere a braconajului pe lacurile Bacau, Racaciuni si Beresti. Inspectia piscicola a initiat verificari pentru a identifica persoanele care pescuiesc fara permis de pescuit recreativ/sportiv. Centrul Regional de Ecologie a desfasurat actiuni dupa lasarea serii, utilizand inclusiv dispozitive de vedere pe timp de noapte.
Actiunile de control se vor intensifica in perioada de prohibitie, care incepe pe 02.04.2011.

DSC_9158

COLABORARE CU POLITIA SI JANDARMERIA

martie 22nd, 2011

DSC_9068

Luni 21 martie, Sectia 2 Politie Bacau si CRE-ul au desfasurat o actiune de control pe Lacul Bacau. In zona bazinelor din spatele ARA au fost descoperite 2 plase de tip monofilament cu o lungime de aprox.50 de metri. Braconierii au incercat initial sa scoata plasele si sa le ascunda, dar nu au avut suficient timp. Din pacate acestia au profitat de intuneric si terenul accidentat si au reusit sa scape.
In plase erau prinse aproximativ 2 kg de peste, in special puiet de platica. Pestele prins a fost eliberat.

In cursul anului 2010 s-a inregistrat o diminuare a intensitatii activitatilor de control in perimetrul sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti”, fapt ce a condus la intensificarea fenomenelor cu impact negativ, in special in ceea ce priveste braconajul, taierea ilegala a vegetatiei si abandonarea deseurilor menajere.
Avand in vedere degradarea situatiei din teren, in cursul lunii martie 2011 s-au stabilit protocoale privind colaborarea intre Centrul Regional de Ecologie Bacau, Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau si Gruparea de Jandarmi Mobila, penru combaterea activitatilor ilegale din perimetrul ariei naturale protejate.

PASARI RAPITOARE PE LACUL RACACIUNI

martie 13th, 2011

DSC_8312

Codalb – Haliaeetus albicilla

Una dintre cele mai mari pasari rapitoare din Europa, acvila codalb are o anvergura a aripilor de pana la 2,5 metri. In jurul anului 1970 specia era pe cale de disparitie, in prezent efectivele inregistrand o revenire. Acesta este al doilea exemplar de codalb care a vanat in sezonul de iarna 2010 – 2011 pe lacurile de langa Bacau. Probabil cele doua acvile vor parasi zona atunci cand pasarile acvatice vor pleca spre nord.

Codalbul nu a fost inclus in fisa standard a sitului Natura 2000, desi pentru alte situri din Europa specia este mentionata chiar daca e vorba de un singur exemplar, in schimb specii precum cocorul Grus grus sunt specificate ca fiind prezente aici, desi singura observatie – 1 exemplar – a fost realizata in anul 1974 la Margineni. DSC_8209

Sorecar – Buteo buteo , Erete vanat – Circus cyaneus

Cand am facut fotografiile credeam ca un sorecar incearca sa vaneze un pescarus, ceea ce mi s-a parut cel putin ciudat. Dupa ce le-am descarcat am vazut ca era vorba de o lupta pentru controlul zonei, intre doua pasari rapitoare. Sorecarul a castigat, fapt evident din zambetul pe care il afiseaza in fotografia de mai jos.

Florin Feneru:
Cele doua fotografiate in zbor sunt o pereche de erete vanat (Circus cyaneus) si cred ca „lupta” pe care ai observat-o face parte din ritualul de imperechere. Zboruri spectaculoase, cu atacuri mimate si cu pasari cazand din cer inclestate una de alta pana in ultimul moment se vad si la ulii (Accipiter).

Deci sorecarul e de fapt femela de erete.

DSC_8220

DSC_8179

Nelipsiti de pe lac sunt gusterii de Gioseni. Bineinteles, in zona in care sunt ei nu se observa nicio pasare, iar pestii se zbat in plase monofilament. In lupta cu o criza eterna din capul lor, braconierii pun in practica invataturile strabunilor: pamant parjolit !. Cei doi discipoli ai lui Patzaichin sunt in mod cert paranormali, pentru ca in apropierea lor se produc frecvent descarcari electrice.

ELIBERARE PERMISE DE PESCUIT RECREATIV SPORTIV ANPA 2011

martie 11th, 2011

DSC_8145

Centrul Regional de Ecologie Bacau elibereaza permise de pescuit sportiv ANPA 2011, in baza Autorizatiei de pescuit recreativ sportiv nr.288/09.03.2011 eliberata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Permisele de pescuit sunt valabile in toate habitatele piscicole naturale.
Permisele de pescuit ANPA 2011 se elibereaza catre membrii CRE cu urmatoarele tarife ( cv.permis + viza membru):
a) valoare integrala: 50 lei / an;
b) valoare redusa: 20 lei / an (pensionari, elevi, studenti, persoane cu handicap);
Pentru a beneficia de reducere, persoanele in drept vor prezenta copie dupa talonul de pensie, certificatul de handicap, sau carnetul de elev/student vizat pe anul in curs.

Permisele de pescuit ANPA se elibereaza la cladirea debarcaderului de pe Insula de Agrement, Bacau:
LUNI 15.00 – 18.00
MARTI 09.00 – 12.00
MIERCURI 15.00 – 18.00
JOI 09.00 – 12.00
VINERI 15.00 – 18.00

Permisele ANPA 2011 sunt disponibile si se elibereaza in momentul achitarii.

Pe lacurile de pe Siret – Racaciuni, Beresti, Calimanesti, Doaga-Movileni, pe Dunare, Prut si in Marea Neagra, precum si pe Lacul Bacau – Bistrita si in alte zone de pescuit nu se percep taxe suplimentare.
Pentru Delta Dunarii si zonele de pescuit pentru care s-au eliberat autorizatii de pescuit recreativ sportiv este obligatorie respectarea regulamentului zonei. Pentru Delta Dunarii si anumite zone de pescuit, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si asociatiile de pescari pot percepe taxe de acces saptamanal/lunar/anual, avand obligatia de a incasa aceste taxe pe teren.
Pescarii sportivi trebuie sa prezinte in mod obligatoriu permisul de pescuit ANPA 2011.

IMG_0787

PASARI PE CURSUL BISTRITEI

martie 8th, 2011

DSC_7988
Rata mare (Anas platyrhynchos)- 4 perechi , Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis)

In apropierea podului peste Bistrita dintre Racova si Blagesti sunt cantonate sute de exemplare de pasari acvatice dar si alte specii.
Desi zona nu este inclusa in perimetrul unei arii naturale protejate, fauna salbatica ofera un spectacol deosebit.
Pasarile traiesc intr-o armonie relativa cu pescarii sportivi care vin aici in numar mare, dar nu prea se inteleg cu mormanele de deseuri de pe maluri.
Si din pacate lumea povesteste ca ocazional mai dispare cate o lebada in oalele unor locuitori de prin Buhusi.

DSC_7880
Cocosar (Turdus pilaris)

DSC_8030
Lebada de vara (Cygnus olor)

DSC_8049
Rata mica (Anas crecca)

10 kg DE PUIET BRACONAT

martie 6th, 2011

10 kilograme de puiet de peste (beldita, caras, clean, babusca) braconat de pe baraj la Garleni. Vitejia apartine unei echipe de 7 braconieri, printre care si paznicul de la baraj, inarmati cu crasnice si lansete de japca. Sute de pesti prinsi intr-o singura zi, din pacate nici macar unul la dimensiunea minima legala.
Lacul Garleni este colmatat, in cea mai mare parte a lui adancimea apei fiind sub 1 metru. In fata barajului apa este mai adanca (4-5 m), astfel ca in timpul iernii pestii din lac se retrag aici, unde sunt usor de prins cu crasnice si la japca. Situatia este similara si pe lacul Lilieci.
Pe lacul Bacau am intalnit doi indivizi care pregateau siruri de copci pentru plase. In momentul in care i-am descoperit realizasera deja vreo 4 siruri de copci. Cei doi au abandonat topoarele si au fugit.
Ramane ca pescarii sportivi sa se intrebe, atunci cand vor iesi la pescuit, de ce nu trage pestele.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_