LEBEDE DE IARNA

februarie 27th, 2011

DSC_6590

15 februarie 2011, Lacul Bacau – municipiul Bacau


In sezonul de iarna 2010-2011, Lacul Bacau a gazduit o populatie de 70-100 de lebede de iarna, pe toate lacurile din judet, populatia de lebede de iarna fiind de aproximativ 300-400 de exemplare.
Lebada de iarna Cygnys cygnus, este una din cele mai mari pasari acvatice care pot fi observate pe lacurile de langa Bacau, fiind putin mai mare in comparatie cu lebada de vara Cygnus olor. Pasarea are o anvergura obisnuita a aripilor de aproximativ 215 cm, si o greutate de 10-12 kg. In cazuri exceptionale anvergura aripilor poate ajunge la 270 cm si greutatea la 20 de kilograme.
Spre deosebire de lebada de vara, numita si lebada muta, lebedele de iarna emit un strigat rezonant, asemanator cu cel al unei trompete. O alta deosebire usor de observat intre cele doua specii o reprezinta culoarea ciocului, galben la lebedele de iarna si rosu la cele de vara. De la distanta acestea mai pot fi recunoscute si dupa postura dreapta a gatului.

Cygnus-cygnus

GALBEN – areal de cuibarit ALBASTRU – zone de iernare

Lebedele de iarna cuibaresc in extremitatea nordica a Europei, in trundra pe lacuri si in mlastini.Femela depune 4-7 oua, pe care le cloceste pentru o perioada de 36 de zile. Juvenilii se deosebesc prin culoarea cenusie a penajului. Lebedele devin complet albe dupa varsta de doi ani.
Primavara lebedele de iarna parasesc lacurile Bacaului pentru a ajunge in zonele de cuibarit.

DSC_7113

26 februarie 2011, Lacul Bacau – municipiul Bacau

RANGER @ 1 TV BACAU, SEZONUL 3

februarie 22nd, 2011

Dragi prieteni, incepand de marti, ora 19.30, pe postul local 1 TV Bacau, dam startul unui nou sezon al emisiunii „Ranger”. Si in acest an vom descoperi impreuna arii naturale protejate, vom lupta lupta pentru protectia mediului alaturi de ecologistii de la CRE si ne vom regasi in mijlocul naturii prin intermediul activitatilor de recreere si agrement.
Va asteptam alaturi de noi.

Gabriel Gritcu
Realizator

BRACONAJ LA HIDROCENTRALA GALBENI

februarie 18th, 2011

DSC_6691

Canalul hidrocentralei de la Galbeni reprezinta una din cele mai braconate zone de pe Siret, braconierii din Gioseni intinzand zilnic plase aici. Braconierii sunt bine cunoscuti atat de catre politia din sat, cat si de lucratorii de la hidrocentrala, intre acestia fiind probabil incheiat un protocol de colaborare. Nu stim daca protocolul este scris, semnat si inregistrat la cele trei institutii, dar in mod cert, pe plan local, functioneaza.

Vineri 18.02.11 in jurul orei 17.00, o echipa a CRE a surprins un grup de 4 braconieri in fata hidrocentralei de la Galbeni. Braconierii au fugit si au abandonat una din cele doua plase, pe care tocmai o intinsesera peste canal. 3 dintre braconieri au fugit pe camp, in timp ce al patrulea a intrat in incinta si in cladirea hidrocentralei.
Echipa CRE a sesizat prin serviciul de urgenta 112 politia, un echipaj al postului de politie Gioseni venind la fata locului. Agentii de politie au ridicat plasele monofilament in vederea efectuarii de cercetari. Speram noi. Pentru ca nu au intocmit nici un act, nu au luat declaratii si nu au adresat intrebari paznicului sau angajatilor de la hidrocentrala.

DSC_6687

DSC_6693

CONDITIILE DE PRACTICARE A PESCUITULUI SPORTIV 2011

februarie 18th, 2011

R_R0000019

Practicarea pescuitului recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale se face în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările şi completările ulterioare, a Ordinului nr.15/20.01.2011 privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum şi modelele permiselor de pescuit recreativ/sportiv.

– practicarea pescuitului sportiv in habitatele piscicole naturale se face in baza PERMISULUI ANPA (talonul anual) eliberat de catre ANPA sau de catre asociatiile de pescari sportivi, care au autorizatie de pescuit recreativ sportiv;
asociatiile de pescari solicita eliberarea de autorizatii de pescuit recreativ/sportiv pentru una sau mai multe zone, depunand in acest sens la ANPA o documentatie de calificare;
habitatele piscicole naturale au fost impartite, la nivel de judet, pe mai multe zone;
– pentru o singura zona de pescuit nu se poate elibera decat o singura autorizatie, unei singure asociatii de pescari;
– in fiecare zona de pescuit asociatia de pescari are obligatia de a amplasa panouri de marcare, de a asigura salubrizarea, de a organiza actiuni de control impreuna cu ANPA, politie, jandarmi etc, de a realiza populari si de a stabili un regulament propriu de pescuit.
– pentru accesul in zona de pescuit (in fiecare zona) asociatiile de pescari vor percepe un tarif de acces. Asociatiile pot opta sa nu perceapa acest tarif membrilor proprii, sau membrilor asociatiilor cu care sunt incheiate conventii de reciprocitate.
– tariful de acces se poate plati saptamanal, lunar sau anual. Valoarea tarifului e stabilita de fiecare asociatie de pescari, pentru fiecare zona in parte. ( orinetativ, aceste tarife vor varia astfel: 5-10 lei, tarif lunar: 10-15 lei, tarif anual: 20-40 lei);
– in zonele de pescuit pentru care nu se vor emite autorizatii asociatiilor de pescuit recreativ/sportiv, in lacurile de acumulare in care ANPA emite autorizatii de pescuit comercial (Racaciuni, Beresti, Calimanesti, etc.), in Dunare si in Marea Neagra, pescuitul se practica exclusiv in baza Permisului ANPA, fara plata altor tarife;
– in Delta Dunarii pescuitul se practica in baza permisului de pescuit eliberat de catre Administratia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”;

PE 14 FEBRUARIE la ANPA Filiala Moldova cu sediul in Galati asociatiile de pescari sportivi din zona au depus cereri pentru zonele de pescuit. Dosarele incomplete au fost respinse, iar in prezent cererile si dosarele sunt in curs de evaluare. In urma evaluarii, in cazul in care sunt mai multe cereri, zona de pescuit se atribuie asociatiei care are cel mai mare punctaj. Asociatiile care au in administrare arii naturale protejate au prioritate la emiterea autorizatiei de pescuit recreativ/sportiv pe zona de responsabilitate. (Decizia ANPA 116/28.01.2011, Art.13).

Dupa evaluare si dupa solutionarea eventualelor contestatii se vor elibera autorizatiile de pescuit pentru asociatii. Atunci se va stie ce asociatii activeaza in diferite zone, si se vor putea incheia conventii de reciuprocitate intre diferite asociatii. Abia dupa eliberarea autorizatiilor, asociatiile vor putea prelua Permisele ANPA, pentru a le distribui catre membrii proprii, sau alti solicitanti.

Documentul de mai jos reprezinta continutul Procesului Verbal de deschidere a cererilor pentru zonele de pe judetul Bacau. Informatiile sunt orientative si contin lista zonelor solicitate de fiecare asociatie. Zonele conform prevederilor mentionate mai sus.

PV BC

DESCOPERA LACUL BACAU

februarie 17th, 2011

Clip video cu lebede realizat pe lacul Bacau si postate pe Youtube de catre „mistycsoul„.
E imbucurator faptul ca lumea isi face timp sa iasa pe malul lacului si sa admire natura.
Si Razvan Bibire a facut saptamana asta o plimbare in zona, dotat cu aparatul de fotografiat. Img. aici.
Ziarul de Bacau publica un articol despre bacauanii care au inceput sa descopere o noua zona de agrement si relaxare.

BIRDWATCHING PE LACUL BACAU

februarie 15th, 2011

DSC_6533

Lacul Bacau – arie naturala protejata aflata pe raza orasului Bacau – este o zona deosebita unde pot fi observate mii de pasari salbatice din diferite specii, printre care unele dintre cele mai rare de pe continentul european.
Spre deosebire de anii trecuti, pe malurile lacului vin la aer si sa admire natura din ce in ce mai multi bacauani.

DSC_6548

Atmosfera limpede permite realizarea de fotografii de calitate, chiar si de catre amatori, pentru ca pe malul dinspre cartierul Serbanesti cat si in zona de acces de la podul cu lanturi – Calea Moldovei, pasarile se hranesc chiar in apropierea malurilor.

DSC_6651

Observatorii atenti pot zari in arborii din coada lacului, o acvila codalb care se pare ca a iernat aici, avand liniste si hrana suficienta.

DSC_6448

Pasionatii de natura, sau cei care doar vor sa iasa din casa intr-o locatie inedita, sunt bineveniti pe malul lacului Bacau.
Rugam vizitatorii sa pastreze linistea si curatenia, si sa nu se apropie de pasari la o distanta care le-ar putea deranja.
PS Nu uitati aparatele foto !

Contribuie la protectia naturii. CLICK aici pentru a sustine prezenta echipelor CRE pe teren.

PATRULA PE LACURILE GARLENI – LILIECI – BACAU

februarie 12th, 2011

DSC_6242

Sambata 12 februarie, o echipa CRE aflata in monitorizare pe lacurile Garleni – Lilieci – Bacau, pe cursul raului Bistrita, a surprins imagini in timpul unei vijelii puternice care a format in zona barajului de la Lilieci valuri neobisnuit de mari.
Tot pe lacul Lilieci a fost observata din nou, in acelasi loc, lebada de vara marcata in Polonia.
Pe lacul Garleni au fost observate 138 de lebede, pe lacul Lilieci 193, iar pe lacul Bacau 89 exemplare. Pe langa ele mai sunt mii de rate din diferite specii, cormorani, lisite, starci, egrete sau pescarusi.

DSC_6182
DSC_6173
DSC_6157

LEBADA MARCATA IN POLONIA RAMANE PE LILIECI

februarie 7th, 2011

DSC_5746

La mai mult de o luna de cand a fost vazuta prima data (02.01.2011), lebada cu marcata in Polonia, la aproximativ 900 km NV de Lacul Lilieci a ramas pe pozitie. O noua observatie a fost realizata pe 05.02.2011 de catre o echipa CRE. Toate observatiile realizate pana in prezent au fost efectuate intr-un sector de aproximativ 1 hectar, in zona din coada lacului.

ZECI DE BRACONIERI LA RACACIUNI

februarie 4th, 2011

DSC_5402

DSC_5397

Vineri 04.02 la ora 14.00 pe lacul Racaciuni erau nu mai putin de 25 de persoane cu topoare, sfori si prajini care intindeau plase pe sub gheata. Activitatea braconierilor se desfasoara nestingherita in fiecare zi, in ciuda faptului ca situatia a fost adusa la cunostinta in nenumarate randuri autoritatilor competente.
Consecinte: generalizarea infractionalitatii, prejudicii economice aduse statului roman si incalcarea legislatiei europene privind protectia naturii.
Institutiile care au atributii in domeniu sunt: Garda Nationala de Mediu, Inspectia Piscicola si Politia .

DSC_5392

DSC_5411

BRACONAJ LA COPCA PE LACUL BACAU

februarie 3rd, 2011

Marti 01.02.2011 o echipa CRE formata din 8 voluntari a desfasurat o actiune pe timp de noapte in perimetrul Lacului Bacau. Au fost descoperite trei plase de tip monofilament cu o lungime totala de peste 100 de metri. Din plase au fost eliberate aprox. 5 kilograme de peste de diferite specii: caras, babusca, biban, stiuca si platica. Prin serviciul de urgenta 112 a fost sesizata Sectia 2 Politie Bacau, care a preluat plasele in vederea identificarii braconierilor.

CLICK aici pentru a sustine prezenta echipelor CRE pe teren.

DSC_5244


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_