Monthly archives "ianuarie"

14 Articles

ACVILA PE SERBANESTI

CRE

DSC_4228

Lacul Bacau a devenit terenul de vanatoare al unei acvile codalb. Pasarea foloseste arborii inalti de pe insulele din coada lacului pentru a supraveghea pasarile acvatice din zona, pe care le ataca de cele mai multe ori cu succes. Necesarul de carne zilnic al acvilei codalb este de aproximativ jumatate de kilogram. Acasta specie este semnalata in zona in special in perioada iernii, cand aglomerarile de pasari de apa asigura resursa de hrana necesara.

DSC_4246

DSC_4297

DSC_4305

DSC_4360

DSC_4383
CLICK aici pentru a sustine prezenta echipelor CRE pe teren.

LEBADA PRINSA IN GHEATA

CRE

In noaptea 25-26 ianuarie 2011 temperatura a coborat la – 15 grade C. Pentru ca nici hidrocentrala Bacau I nu a functionat, lacul Bacau a inghetat in proportie de 95 %. In apropierea malului stang (zona fostei baze nautice) a fost semnalata prezenta unei lebede prinsa in gheata. Lebada avea infasurata in jurul gatului si de una din labe o sfoara. Probabil sfoara a fost prinsa in gheata care s-a format peste noapte, conducand la imobilizarea pasarii.
Cu riscul unei bai in apa inghetata a Bistritei, lebada a fost eliberata si recuperata, in urma unei actiuni de salvare reusita. Pasarea va fi ingrijita pana in momentul in care isi va reveni si va putea fi eliberata.

DSC_4134

CLICK aici pentru a sustine prezenta echipelor CRE pe teren.

LEBADA CU MARCAJ IERNEAZA PE LACUL LILIECI

CRE

DSC_4068

Lebada marcata anul tercut in Polonia de Centrala Ornitologica din Gdansk, la aproximativ 900 km NV de lacul Lilieci continua sa ramana in zona in care a fost observata. Prima observatie a fost efectuata pe 2 ianuarie 2011 de catre domnul Daróczi Szilárd de la Milvus, echipele CRE efectuand observatii si fotografii pe 7, 13 si 25 decembrie 2011.

2 % PENTRU CRE

CRE

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE:
* orice persoana care a obtinut venituri din salarii in cursul anului 2010, poate directiona 2% din impozit catre CRE. Suma directionata prin aceasta metoda a fost deja retinuta de catre stat, prin impozitul pe venit (16%), deci gestul nu afecteaza cu nimic bugetul personal.
* pentru a directiona 2% din impozitul pe venit, trebuie completata fisa de mai jos cu datele personale, semnatura si data. Fisa se depune la sediul administratiei financiare de care apartine contribuabilul. Nu sunt necesare alte documente ( fisa fiscala, act de identitate …)
* Va rugam sa listati si sa completati fisa, pentru a sprijini activitatile desfasurate de voluntarii Centrului Regional de Ecologie. Puteti depune personal fisa la administratia financiara, sau o puteti transmite pe fax – 0234-524-871 sau scanata pe contact@naturabacau.ro.
Multumim.
CRE 2 la suta 2009

1000 DE LEBEDE IN BACAU

CRE

IMG_3971

Pe 15 ianuarie 2011 Centrul Regional de Ecologie Bacau a realizat un recensamant al lebedelor care ierneaza pe lacurile de pe raul Bistrita si raul Siret, pe teritoriul Judetului Bacau. Numaratoarea a fost realizata simultan pe lacurile Garleni, Lilieci, Bacau, Galbeni, Racaciuni si Beresti. Au fost observate un numar de 938 de lebede din speciile lebada de iarna (cygnus cygnus) – 384 ex. si lebada de vara (cygnus olor) – 554 ex.
Cele mai multe exemplare au fost observate pe lacurile de pe raul Bistrita, astfel: lacul Garleni – 261 ex., lacul Lilieci – 259 ex. si lacul Bacau – 222 ex.
In zona lacului Galbeni, golit in 2006, nu au fost observate lebede.
Pe Siret au fost observate 93 ex. in zona lacului Racaciuni si 103 ex. in zona lacului Beresti.
Monitorizarea nu a acoperit cursul raului Trotus, cursul Siretului intre Oniscani si Furnicari, precum si Bistrita pe sectorul Buhusi – Racova, estimandu-se in consecinta faptul ca au fost numarate aproximativ 80% din lebedele din judet.

pas11011519

Echipele de monitorizare:
biolog Olga Axinte (CRE), biolog Anca Macor (ARPM Bacau), biolog Laura Amarghioalei (ARPM Bacau); voluntari: Sergiu Solomon, Gabriel Gritcu, Bogdan Bontas, Doru Potoroaca, Mircea Fechet, Viorel Albu, Nica Tudor

SERVICIUL 112, POLITIA SI INCREDEREA

CRE

S8009129

„Accesul la numarul de urgenta 112 reprezinta o cerinta importanta pentru cetatenii europeni. Este important ca cetatenii sa aiba încredere în serviciile oferite la apelarea 112.” – ne explica site-ul web de prezentare al serviciului de urgenta 112.

Realitatea e ca in ultimul an am primit zeci de observatii referitor la faptul ca atunci cand sesizeaza prin 112 un caz de braconaj, pescarii sportivi au parte de raspunsuri negative. Atat timp cat braconajul reprezinta o infractiune, este justificat ca cei care asista la un astfel de caz sa sesizeze fapta prin 112. Din pacate politia refuza sa raspunda.

Duminica 16.01.11, ora 14.11, doi pescari aflati in zona podului de la Holt apeleaza serviciul de urgenta 112 pentru a semnala prezenta a 4 braconieri cu plase si crasnice. Dupa o conversatie care a durat aproape 4 minute pescarii renunta sa mai incerce sa convinga politistul de la capatul firului ca asista la o fapta de braconaj, „incurajati” de atitudinea organului.

Mai mult decat consecinta directa – aceea ca fapta este comisa fara ca politia sa intervina, cu toate ca are cunostinta de producerea ei – astfel de situatii au o urmare mult mai trista. Aceea ca putinii cetateni responsabili care fac efortul sa comunice producerea unei infractiuni pierd increderea in serviciul 112 si nu vor mai suna atunci cand vor fi martori la alte situatii similare.

LEBADA CU INEL DE MARCARE DIN POLONIA

CRE

marcaj lebada

Activitatile de cercetare si monitorizare a migratiei pasarilor se bazeaza in special pe date obtinute prin programe de inelare, care ofera informatii privind rutele si perioadele de migratie.
Vineri 07 ianuarie 2011 echipa de monitorizare a CRE care se afla pe Lacul Lilieci (46.38N, 26.51E)a realizat o observatie cu o lebada de vara (cygnus olor) marcata cu un inel galben avand inscriptia 86MY.
Inelul a fost utilizat in programul de inelare polonez, de catre Centrala Ornitologica din Gdansk, Polonia. Lebada este femela, cu varsta de peste 2 ani si a fost marcata in data de 20 februarie 2010 pe Lacul Lichenskie (52.19N,18.21E) de catre Tomasz Iciek.
Marcajul a fost realizat la aproximativ 900 de km NV de Lacul Lilieci – acolo unde a fost observata pasarea.

DSC_2738

EXCURSIE LA MAGURA

CRE

Sambata 08.01 un grup de tineri de la CRE au petrecut dupamiaza facand o mica excursie pe dealurile de la vest de Bacau. Aceasta zona cu paduri de deal este frumoasa si accesibila bacauanilor, dar din pacate nu exista trasee marcate, sau alte tipuri de amenajari care sa faciliteze turismul de weekend.

IMG_1699
IMG_1703
IMG_1717
IMG_1745
IMG_1755

BRACONAJ PISCICOL LA LILIECI

CRE

DSC_2710

Vineri 7 ianuarie o echipa de monitorizare a CRE a surprins in coada lacului Lilieci un grup de 5 braconieri. Acestia au fugit si au abandonat 2 plase: una de tip monofilament si una de ata. Din cele doua plase au fost eliberate aproximativ 3 kg de peste: caras, clean si stiuca.

DSC_2712

Speram ca prin astfel de actiuni si constatari sa contribuim la efortul depus de catre politie, garda de mediu si inspectia piscicola in scopul protejarii faunei acvatice naturale.

DSC_2694

DOUA VICTIME PE GHEATA LA RACATAU

CRE

DSC06544 Sursa foto: ISU Bacau

Stire de ultima ora pe blogul Din gura presei. .
Textul integral: „Doi baieti din comuna Racaciuni, judetul Bacau, au fost declarati disparuti in apele inghetate ale riului Siret. Tinerii cu varste de 21 si 24 ani au fost declarati disparuti de familie azi dimineata. Se presupune ca cei doi au cazut in apa dupa ce gheata a cedat sub ei in timp ce incercau sa ajunga in comuna Horgesti. Pompierii s-au deplasat cu masinile de interventie la fata locului si s-au luat dupa urmele lasate pe zapada de presupusele victime. Se spune ca in groapa gasita in gheata, echipele de interventie ar fi gasit doua chistoace si un pachet de tigari. Cei doi baieti nu au putut fi localizati, iar scafandrii nu pot interveni din cauza conditiilor meteo nefavorabile. „