MONITORIZARE LA RACACIUNI

decembrie 29th, 2010

_MG_6184
CRE desfasoara activitati de monitorizare in zona malului drept al lacului Racaciuni, comunele Racaciuni-Cleja-Faraoani. Marti 28 dec. am intalnit in zona contracanlului mal drept un grup de 3 vanatori de la SVPS, aflati in cautare de rate.
Desi temperaturile sunt negative in zona golfului Racatau activitatile de braconaj piscicol continua, pe luciul lacului fiind observata o ambarcatiune cu doi braconieri. Referitor la aceasta situatie, le uram unor anume comisari pofta mare la peste prajit cu mamaliguta si mujdei. La Multi Ani !

DSC_1643

FOTOGRAF DEPRIMAT

decembrie 27th, 2010

DSC_1227

Lacurile de langa Bacau ofera prilejul fotografilor, amatori sau profesionisti, sa surprinda cadre deosebite cu fauna salbatica – in special cu speciile de pasari acvatice aflate aici in zeci de mii de exemplare.

Picture 073 copy

Doar ca planurile facute tot anul despre cum sa petrecem zilele libere din vacanta de iarna nu se potrivesc mereu cu ce gasim pe apa. Sfarsitul anului 2010 a oferit doar conditii slabe de fotografiat, spre frustrarea amatorilor de birdwatching.

DSC_1244

CODALB PE LACUL BACAU

decembrie 25th, 2010

DSC_1135
Foto: 19.12.2010, ora 08.42 Lacul Bacau, Municipiul Bacau

Pe 19 decembrie 2010 am observat in arborii din coada lacului Bacau silueta inconfundabila a unui codalb.
Haliaeetus albicilla – Acvila Codalb – este o specie emblematica.Pasare de prada cu o greutate maxima de 7 kilograme si o anvergura a aripilor de aproape doi metri si jumatate, Codalbul este cea mai mare specie de acvile din Europa. Disparut din cele mai multe tari europene in jurul anilor 1970,a fost reintrodus si protejat prin diverse programe, inclusiv prin infiintarea retelei Natura 2000. Populatia prezenta este de aproximativ 11.000 de perechi, cele mai mari densitati fiind inregistrate in tarile nordice.

codalb-haliaeetus-albicilla
Sursa foto: http://out4awalk.com/codalbul-haliaeetus-albicilla/

EVENIMENT LA FINALUL ANULUI 2010

decembrie 20th, 2010

DSC_0681
La sfarsit de an membrii si prietenii apropiati ai CRE s-au intalnit vineri 17 decembrie pentru a marca momentul. Evenimentul a debutat cu un scurt recital de colinde, sustinut de doua trupe de tineri.
DSC_0725
Voluntarii CRE din liceele bacauane au pregatit o surpriza, si au realizat machete si prezentari ale fiecarui lac de langa Bacau. Amintirile placute din activitatile CRE in anul 2010 au fost intregite prin diplome de merit. Festivitatea s-a incheiat cu o petrecere.
DSC_0968

DESEMNAREA DE NOI SITURI NATURA 2000 IN JUDETUL BACAU

decembrie 20th, 2010

DSC_1179
Foto: pasari acvatice pe Lacul Bacau, sit NATURA 2000 – Municipiul Bacau, 19 decembrie 2010

Reteaua NATURA 2000 este o retea de zone naturale protejate, constituita la nivelul Uniunii Euopene, in vederea mentinerii pe termen lung a bogatiilor naturale.
Suprafata judetului este de aproximativ 660.000 hectare, din care in prezent sunt incluse in reteaua Natura 2000 cam 12.000 de hectare in 5 arii protejate, cele mai mari fiind SCI Creasta Nemirei (3550) si SPA Lacurile de acumulare (5575).
Vineri 17 decembrie 2010. la sediul Directiei Agricole Bacau a avut loc o dezbatere privind desemnarea de noi situri in judetul Bacau. Ministerul Mediului si Padurilor propune infiintarea a 7 noi arii protejate de tip SCI sau SPA. In urma acestei propuneri, inca aproximativ 40.000 de hectare vor fi desemnate arii naturale protejate.
Ministerul Mediului si Padurilor justifica infiintarea noilor arii pentru a „evita condamnarea la Curtea Europeana de Justitie si pentru evitarea unui nou infringement”.
Reprezentantii agentiei locale de mediu au fost inarmati cu niste harti schematice a noilor situri care contineau reprezentarea grafica greu localizabila a limitei sitului, o lista cu unitatile administrative pe raza carora ar urma ca acestea sa fie infiintate, precum si o lista de specii protejate.
Cu aceste date, ARPM-ul ar fi trebuit sa convinga zeci de primari de comune si reprezentanti ai directiei silvice furiosi, in mare parte pe buna dreptate. Noile propuneri nu tin cont de realitatile din teren. Nu sunt fundamentate stiintific. Nu contin descrieri privind structura proprietatilor. Includ obiective autorizate din punct de vedere al protectiei mediului – dar care in mod sigur ulterior nu vor mai functiona sau vor functiona in baza unor avize suplimentare.
Drept consecinta, dezbaterea a lasat tuturor participantilor impresia ca aceste arii naturale protejate reprezinta o nenorocire pentru comunitati si pentru economie. Propunerile, prost formulate si prezentate, au generat un resentiment puternic fata de protejarea naturii.
Ariile naturale protejate raman importante in gestionarea pe termen lung a resurselor naturale ale tarii. Dar pentru ca restrictiile pe care acestea le aduc sa fie mai usor acceptate de cei care profita in prezent de aceste resurse, ele trebuiesc foarte atent delimitate, astfel incat sa includa acele habitate si specii valoroase, si nu zone deja degradate, sau obiective de investitii.
PENTRU O VIZUALIZARE A RETELEI NATURA 2000 VALIDATA PANA IN PREZENT, ACCESTI LINKUL

RARITATI LA RACACIUNI

decembrie 12th, 2010

_SC_0327

Zonele mai ferite din coada lacului Racaciuni gazduiesc in aceasta perioada zeci de mii de pasari de apa, aflate aici in pasaj sau in perioada de iernare. Ferestrasul mic – mergus albellus – este una din raritatile ce pot fi observate aici in aceasta perioada. Soseste din tinuturile nordice ale Europei si Siberiei, unde cuibareste in scorburile copacilor din apropierea apelor.

_SC_0380

Vineri 10 decembrie 2010, Garda Nationala de Mediu – comisariatul judetean Bacau a derulat un control pe APSA Lacul Racaciuni. Cu acest prilej comisarii au putut observa faptul ca jumatate din lac a fost transformat in ferma piscicola. La momentul controlului pe lac erau nu mai putin de 5 ambarcatiuni care recoltau peste din plase. Jumatatea sudica a lacului era impanzita de kilometri de plase, sute de bidoane de sustinere putand fi observate cu usurinta pe toata suprafata.
Spre deosebire de sectorul din coada lacului, unde putea fi observate mari aglomerari de pasari, aici lacul este pustiu datortita prezentei barcilor si a plaselor. La baraj patru masini asteptau ca braconierii sa iasa la mal cu pestii prinsi, pentru a-i cumpara.
Comisarii garzii de mediu s-au retras la sediul comisariatului pentru a analiza constatarile efectuate pe teren. Vom reveni cu informatii despre modul in care se va finaliza controlul.

BRACONAJ LA VANATOARE

decembrie 7th, 2010

IMG_3571

Politistii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substante Periculoase (AESP) Bacau si lucratori din cadrul Ocolului Silvic Privat Oituz i-au prins in flagrant pe doi barbati care cautau vinat pe fondul de vinatoare Oituz. In teren au fost identificati Adrian B., 44 ani si Adrian A., 33 ani, care nu aveau autorizatie pentru a desfasura o astfel de activitate. “In urma verificarilor, politistii au aflat ca Adrian B. este detinator legal de arma, vinator si membru AJVPS Buzau, pe cind, Adrian A. nu are nici una dintre aceste calitati. Asupra celor doi barbati au fost gasite doua arme de vinatoare, acestea fiind confiscate de politisti in vederea continuarii cercetarilor”, a declarat subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau. Pe numele celor doi braconieri, politistii au intocmit dosare penale pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, respectiv, pentru braconaj la vinatoare. (Ramona IONESCU)

Sursa: Ziarul de Bacau


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_