BRACONAJ PE LACUL SERBANESTI

octombrie 31st, 2010

Vineri 28 octombrie 2010 tinerii voluntari de la CRE au venit pe lacul Bacau pentru a realiza fotografii si pentru a admira peisajul oferit de aria naturala protejata, prin intermediul unei plimbari cu caiacele. Excursia s-a transformat intr-o actiune de combatere a braconajului atunci cand voluntarii CRE s-au intalnit cu doua persoane care intindeau plase monofilament in zona din coada lacului.

Cel mai probabil plasele scoase de la Serbanesti sunt singurele rezultate in materie de combatere a braconajului in judetul Bacau in ultima vreme. Singurul inspector piscicol din regiune este total depasit de inensitatea pe care a atins-o fenomenul braconajului in anul 2010. Politia si garda de mediu nu au initiativa, dar nici multa tragere de inima sa raspunda la sesizari. In urma cu un an, printr-o modificare legislativa jandarmeria – principala autoritate care se implica in rezolvarea problemei – a pierdut dreptul de a mai constata contraventii si infractiuni in acest domeniu. Starea de fapt este cunoscuta de toata lumea, dar pentru moment Bistrita si Siretul sunt abandonate. Concluzie: kilometri de plase pe Beresti, Racaciuni, pe canal la Galbeni, braconaj cu aparate electrice la Orbeni si pe Siret, fauna piscicola din bazinele naturale jefuita, cu consecinte asupra intregului ecosistem din aceste zone. Rezultatele obtinute in judet cu mari eforturi in perioada 2007 – 2009 sunt compromise, iar consecintele se vor vedea acut in anii viitori.

Felicitari tinerilor voluntari din liceele bacauane – singurii care mai gasesc resurse interne de a se implica in activitati de protectie a naturii, indiferent daca e vorba de salubrizare, activitati de amenajare si administrative sau chiar combaterea braconajului in ariile naturale protejate din Bacau.

CURS FOTO

octombrie 29th, 2010

IMG_0501

Asociatia „Veniti cu Noi” organizeaza un curs de fotografie destinat amatorilor. Scopul este ca prticipantii sa isi insuseasca notiuni generale si sa isi imbunatateasca tehnica de realizare a fotografiilor. Lectori: Dan Muraru si Sebi Sascau.
Cursul este gratuit si se desfasoara in fiecare joi de la ora 18.00, la sediul „Veniti cu Noi”, in caminul Colegiului National „Ferdinand I”.

EXCURSIE REZERVATIA NATURALA LACUL SFANTA ANA

octombrie 24th, 2010

Lacul Sfanta Ana
Traseu: Bacau – Piatra Neamt – Bicaz – Lacul Rosu – Gheorghieni – Miercurea Ciuc – Baile Tusnad – Lacul Sfanta Ana – Balvanyos – Tg. Secuiesc – Onesti – Bacau

Ziua 1: plecare in cursul diminetii pe ruta Bacau – Piatra Neamt – Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas (pentru doritori, Cheile se vor trece pe jos ) – Bicaz – Lacul Rosu- popas, timp la dispozitie – Gheorghieni – Miercurea Ciuc – Baile Tusnad

Ziua 2: Excursie cu autocarul la Rezervatia Naturala Lacul Sf. Ana inclusa in Situl de importanta comunitara Tinovul Mohos – Lacul Sfanta Ana si la Baile Balvanyos, inclus in Situl de importamta comunitara Ciomad – Balvanyos – Baile Tusnad –Miercurea Ciuc – Tg. Secuiesc – Onesti – Bacau.

Pret total excursie: 100 lei/persoana.

Data excursiei: 13.11.2010 – 14.11.2010

Numar locuri: 40

Servicii incluse:
– transport autocar 3***
– cazare pensiune turistica de 3 *** in Baile Tusnad, in functie de optiune, camera de 2 sau mai multe locuri (max. 5) cu grup sanitar propriu.
– excursie la Balvanyos si la Lacul Sf. Ana.

Pentru inscrieri:
Tel 0748.541.503 – Andreea Chiruta

cazare

CUPA TOAMNEI LA RAPITOR – editia a III-a

octombrie 24th, 2010

In competitie s-au inscris 9 pescari sportivi. S-a pescuit individual, din ambarcatiuni, concurentii infruntand la primele ore ale diminetii temperatura scazuta pe lacul de la Insula. La sfarsitul mansei Daniel Ondu a adjudecat premiul I, cu o stiuca de 47 cm, iar Tudor Nica premiul II, cu o stiuca de 27,5 cm. Pestii prinsi au fost eliberati dupa cantarire.

IMG_0481

IMG_0495

TEST CAMERA SUBACVATICA

octombrie 19th, 2010

Test cu o camera video subacvatica – la tabara, dupa apusul soarelui. Atat prin materiale postate pe site cat si prin intermediul emisiunii Ranger pe 1 TV Bacau speram sa oferim imagini inedite de sub luciul apei.

CUPA TOAMNEI LA RAPITOR – 24 octombrie – INSULA DE AGREMENT

octombrie 11th, 2010

afis concurs copy

VANATORII DE PASARI SUB PRESIUNE DIN PARTEA COMISIEI EUROPENE

octombrie 1st, 2010

RataMare

Comisia Europeană cere României să se asigure că legislaţia naţională în materie de protecţie a păsărilor respectă întru totul reglementările Uniunii Europene. Comisia este preocupată de faptul că perioadele de vânătoare stabilite de legislaţia română coincid cu perioadele de protecţie specială. România are la dispoziţie două luni să se conformeze avizului motivat. În caz contrar, Comisia va sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

DSC_6970

Odata cu racirea vremii stoluri imense de pasari migratoare vor veni din nordul continentului si vor poposi pe lacurile din Bacau in pasaj, sau pentru a ierna aici. Traditia locala cere ca acestea sa fie intampinate cu mii de cartuse de vanatoare.
Datorita riscurilor pe care vanatoare le presupune privind uciderea intentionata sau din eroare de identificare a unor specii de pasari pentru care vanatoare nu este permisa, la finalul sezonului de vanatoare 2009-2010 gestionarii fondurilor de vanatoare au convenit , ca in perimetrul sitului Natura 2000 sa se instituie zone de liniste pentru vanat.

Centrul Regional de Ecologie Bacau va monitoriza modul in care se vor respecta limitarile privind vanatoarea in perimetrul si la limita sitului Natura 2000 in sezonul 2010 – 2011 si va aduce la cunostinta institutiilor abilitate eventualele incalcari ale legislatiei europene si nationale.

IMG_3554


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_