ACTIUNI DE PATRULARE PE TIMP DE NOAPTE

iulie 27th, 2010

Voluntarii CRE desfasoara constant actiuni de monitorizoare pe timp de noapte, atat in zona de mal cat si pe luciul lacurilor in vederea descurajarii oricarei amenintari la adresa patrimoniului natural incredintat.

PANOU DISTRUS DE CATRE BRACONIERII DIN SERBANESTI

iulie 22nd, 2010

panou

In urma actiunii din 19.07 de pe Lacul Bacau, cand au fost scose din apa plase de tip monofilament cu o lungime de peste 300 de metri si au fost eliberate peste 30 de kilograme de crap si caras, braconierii au distrus un panou de informare situat in coada lacului, pe malul stang, in apropierea cartierului Serbanesti.
Fapta a fost sesizata Sectiei 2 Politie Bacau.

panou 2

CRAP SI CARAS IN MONOFILAMENT – LACUL BACAU

iulie 20th, 2010

IMAGINI – CARAS SI CRAP RECORD

Legea 317 din 2009 privind pescuitul si acvacultura conduce la distrugerea faunei piscicole din bazinele naturale. Principala modificare introdusa in 2009 consta in eliminarea premeditata, la propunerea ANPA, a jandarmeriei ca organ abilitat in constatarea abaterilor de la lege, in conditiile in care 90% din faptele de braconaj erau constatate de catre jandarmi.

Imaginile prezinta aspecte din cadrul unei actiuni de combatere a braconajului derulata luni 19 iulie 2010 pe Lacul Bacau – arie naturala protejata aflata in custodia Centrului Regional de Ecologie Bacau. Desi aria naturala protejata are ca obiectiv principal protectia pasarilor – in special a pasarilor acvatice – faptul ca incepand cu 2006 CRE a supravegheat zona si a realizat inclusiv populari cu crap si caras, a condus la refacerea ecosistemului natural. Imaginile sunt relevante, in conditiile in care la nivelul anului 2005 – 2006 specia de peste reprezentativa pentru Lacul Bacau era ghibortul.

Actiunea s-a desfasurat la sesizarea unui pescar sportiv. Pescarii sportivi care sunt nemultumiti de starea de fapt de pe apele publice sunt datori sa contribuie la protejarea fondului piscicol. Cea mai simpla metoda: apel la 112 atunci cand vedeti monofilament, indiferent de sansele de retinere a infractorului sau de raspunsul pe care il primiti. Pentru orice sesizare se intocmeste o fisa de caz. Conteaza sa apara si pe hartie dimensiunea reala a fenomenului pe care il cunoastem cu toti.

SISTEM COLECTARE DESEURI

iulie 19th, 2010

tub

Dupa tercerea viiturilor de pe Bistrita si Siret, malurile lacurilor de acumulare au inceput sa fie din nou frecventate de catre pescari si turisti de weekend, asa incat, din pacate deseurile au inceput din nou sa se adune pe diguri, in cozile lacurilor si in zonele de pescuit.
Incepand cu anul 2007 CRE a instalat 53 de puncte pentru colectare a deseurilor in perimetrul ariei naturale protejate, in unele zone precum Lacul Bacau, impactul deseurilor abandonate reducandu-se simtitor.
Din pacate multe dintre acestea au fost distruse, furate, sau in unele cazuri chiar luate de apa( coada lacului Galbeni – confluenta Siret/Bistrita) .
CRE desfasoara activitati de intretinere a acestor puncte – cosirea vegetatiei din jurul lor, curatarea, vopsirea si marcarea acestora -, precum si realizarea unei inventarieri. La sfarsitul acestei activitati vom relua amenajarea de puncte pentru colectarea deseurilor, in zonele in care este necesar.
IMG_0586

PERMISE DE PESCUIT ANPA 2010

iulie 8th, 2010

Centrul Regional de Ecologie Bacau inscrie membri pescari sportivi si elibereaza permise de pescuit ANPA. In baza permiselor ANPA pescarii au acces pe toate habitatele piscicole naturale din apele colinare si de ses( inclusiv Delta Dunarii si raurile de frontiera – Prut, Dunare) fara a achita alte taxe.
Fondurile piscicole aferente apelor de munte sunt in administrarea Romsilva.

IMG_5722

PROGRAM INSCRIERI MEMBRI PESCARI SPORTIVI:
de luni pana joi intre orele 11.00 – 19.00 la debarcader pe Insula de Agrement.
CONTRAVALOARE CARNET MEMBRU si PERMIS ANPA:
60 lei sau 30 lei ( reducere 50% pentru pensionari, elevi, studenti).


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_