SAPTAMANA VOLUNTARIATULUI

aprilie 22nd, 2010

IMG_4432

Miercuri 21 aprilie 2010 am participat la un eveniment stradal dedicat voluntaritatului. Organizatii neguvernamentale din Bacau au prezentat in piateta din fata prefecturii aspecte din specificul activitatilor pe care le desfasoara cu ajutorul voluntarilor.

IMG_4462

TINERII DIN SATELE RIVERANE IMPLICATI IN PROTEJAREA SITULUI NATURA 2000

aprilie 16th, 2010

IMG_4340

Centrul Regional de Ecologie Bacau deruleaza in perioada aprilie – mai 2010 Proiectul „Junior Ranger Siret – implicarea tinerilor din comunităţile riverane”. In cadrul proiectului sunt implicate scolile cu clasele I-VIII din satele Racatau si Gheorghe Doja si SAM Corbasca.
In prima etapa a proiectului 84 de elevi din cele trei unitati de invatamant au participat la lectii de ecologie. Tinerii au vizionat clipuri video privind viata salbatica din apropierea casei lor, dar si clipuri prezentand amenintari la adresa ariilor naturale protejate. Elevii au identificat activitati cu impact, primele nominalizate fiind braconajul si deseurile. Voluntarii CRE au aflat de la elevii din Racatau si aspecte inedite, precum acela ca in plase se gasesc destul de des pasari acvatice inecate, sau ca oameni de la ferma piscicola din aproiere vin cu ave cu ochiuri mici si strang puiet de peste pe care il duc la ei in lac.
IMG_4386
In urmatoarele saptamani cele 3 echipe de tineri vor desfasura activitati practice in perimetrul ariilor protejate: salubrizari, marcaje, amenajarea de puncte de colectare a deseurilor, si vor contribui la monitorizarea activitatilor cu impact negativ, pe care le vor consemna intr-un jurnal special.
Membrii CRE implicati in proiect au fost surprinsi de nivelul ridicat de interes al tinerilor, precum si de gradul in care acestia cunosc problemele de mediu din zona localitatii lor.
Proiectul „Junior Ranger Siret – implicarea tinerilor din comunităţile riverane” este finantat de către MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc.
IMG_4352

PESCUIT SPORTIV. ASOCIATII DE PESCARI

aprilie 8th, 2010

(materialul reprezinta o sinteza a cadrului legal privind pescuitul sportiv)

CADRUL LEGISLATIV

In conformitate cu prevederile Legii 317/2009 pentru aprobarea OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, pescuitul sportiv se practica in baza permisului de pescuit sportiv nominal, eliberat de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), printr-o asociatie de pescari legal constituita si inscrisa in Registrul unic de evidenta al ANPA.

In Romania nu exista habitate piscicole naturale concesionate pentru pescuit sportiv, cu exceptia catorva perimetre din Delta Dunarii, deci nici o asociatie de pescari nu are în prezent exclusivitate pe un anumit segment de habitat (rau, lac).

Toate permisele de pescuit eliberate de ANPA prin asociatiile de pescari sportivi sunt valabile, fara alte vize, pe toate habitatele piscicole naturale.
Toate asociatiile de pescari (inclusiv AJVPS-urile) sunt organizatii neguvernamentale constituite in baza OUG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, si au prevazut in statut obiective si activitati legate de practicarea pescuitului sportiv.

Conform OUG 26/2000 orice grup de minim 3 persoane poate constitui legal o asociatie, si daca printre obiective este specificata practicarea pescuitului sportiv, respectiva asociatie este o asociatie de pescari sportivi, legal constituita prin inregistrarea in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

Conform legislatiei mai sus amintite (L317/2009 pt. aprobarea OUG 23/2008) daca asociatia respectiva este inscrisa şi in Registrul unic de evidenta al ANPA, poate solicita eliberarea de permise catre membrii ei.

Conform HG 1016/2008, ANPA percepe pentru eliberarea permiselor de pescuit urmatoarele tariful de 30 de lei pe an. Elevii, studentii si persoanele cu handicap usor platesc la ANPA 10 lei pe an. Pentru pensionari permisele ANPA se distribuie gratuit.

Costul mai ridicat al permiselor pentru pescari provine din faptul ca la tariful de mai sus perceput de catre ANPA, pescarul este obligat sa plateasca o cotizatie la o asociatie de pescari sportivi, la alegerea fiecaruia.

Pescarii pot alege sa fie membri la orice asociatie din tara inscrisa la ANPA, in functie de tarifele suplimentare pe care aceasta le practica, precum si de serviciile şi facilitatile pe care le ofera propriilor membri.

Pentru inscrierea in Registrul unic de evidenta al ANPA, o asociatie de pescari legal constituita in baza OUG 26/2000, aceasta trebuie sa depuna la ANPA un dosar, conform Deciziei ANPA 52/2010, un dosar care va cuprinde 6 elemente: cerere de inaintare, statut, act constitutiv, certificat de inregistrare in Registrul asociatiilor si fundatiilor, cod de inregistrare fiscala (toate aceste elemente le are orice organizatie neguvernamentala legal constituita) precum si un aviz privind luare in evidenta a respectivei asociatii de catre Ministerul Mediului, ca si asociatie de pescari sportivi.

Avizul Ministerului Mediului se obtine la fel, printr-o cerere si un dosar.

Dupa inscrierea in Registrul unic al ANPA, asociatia de pescari sportivi va solicita Filialei ANPA de care apartine in functie de judet, permise pentru membrii sai, depunand in acest sens un tabel care contine: Numele si prenumele, CNP-ul, Semnatura, precum si contravaloarea permisului pentru fiecare membru (30, 10 sau 0 lei).

Asociatia de pescari ramane in cont cu diferenta de bani perceputa de la membrul pescar, peste tariful perceput de catre ANPA (30, 10 sau 0 lei).

CENTRUL REGIONAL DE ECOLOGIE BACAU – ASOCIATIE DE PESCARI SPORTIVI

Prin profilul de activitati CRE a atras de la infiintare pescari sportivi preocupati de starea apelor si de natura in general. Prin incheierea nr.2/PJ/2006 din 17.01.2006 a Judecatoriei Bacau, in cadrul CRE se infiinteaza “Clubul de Pescuit CRE”. Pana in prezent membrii pescari ai CRE au organizat şi au participat la numeroase competitii de pescuit sportiv, si au desfasurat activitati privind protectia fondului piscicol.

In conformitate cu prevederile legale susamintite, CRE a solicitat inscrierea in Registrul ANPA, pentru a putea elibera permise de pescuit catre membrii sai.

In urma solicitarii CRE nr.24/16.03.20, Ministerul Mediului şi Padurilor comunica prin adresa nr.113887/16.03.10 avizul de luare în evidenta a CRE ca asociatie de pescari sportivi si inscrie CRE la pozitia 196. pe “Lista asociatiilor de pescari sportivi” publicata pe site-ul ministerului.

Prin adresa nr.28/22.03.2010 inregistrata la ANPA sub numărul 2106/24.03.2010, CRE solicita ANPA inscrierea in Registrul unic de evidenta a asociatiilor de pescari sportivi, anexand documentele specificate prin Decizia nr.52/15.03.2010.

Membrii pescari sportivi ai CRE asteapta in prezent decizia ANPA, pentru a putea practica sportul preferat in conditiile legii, in cadrul unei organizatii care ii reprezinta.

REGULAMENTUL SITULUI NATURA 2000 „LACURILE DE ACUMULARE BUHUSI – BACAU – BERESTI”

aprilie 7th, 2010

Centrul Regional de Ecologie Bacău in calitate de Custode al ariei de protecţie specială avifaunistică sit Natura 2000 “Lacurile de Acumulare Buhuşi – Bacău – Bereşti” în baza Convenţiei de custodie Nr.0002/18.02.2010 încheiată cu Ministerul Mediului şi Pădurilor prin Direcţia Generală Protecţia Naturii şi Managementul Ariilor Naturale Protejate, deruleaza procedura de elaborare a Regulamentului ariei naturale protejate.
Rugam orice persoana fizica sau juridica interesata, sa solicite spre consultare propunera de regulament, formuland in acest sens o cerere catre adresa de e-mail: contact@naturabacau.ro.
Din perspectiva atribuţiilor şi expertizei dumneavoastră, va rugam sa exprimati un punct de vedere referitor la propunerea de Regulament şi să comunicaţi observaţiile utilizând e-mailul de contact până cel târziu joi 15 aprilie 2010.

LACUL GARLENI

aprilie 3rd, 2010

Aflat la 4,5 km nord-vest de Lacul Lilieci, lacul Garleni are o suprafata de aproximativ 200 de hectare. Lacul este amenajat pe cursul Bistitei si este un paradis pentru pasarile de apa. Desi initial a fost inclus in situl NATURA 2000, ulterior a fost abandonat. In zona nu se efectueaza nici un control in ceea ce priveste protectia speciilor si habitatelor salbatice si semne ale infractiunilor de mediu sunt peste tot.


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_