INCENDIU PE LACUL BACAU

martie 31st, 2010


Marti 30 martie 2010 a fost incendiata zona cu stuf de pe malul drept in coada lacului Bacau – cartierul Gheraiesti -. Cei care au comis fapta au ramas neidentificati. Au fost legitimati mai multi pescari din zona, cel mai probabil focul pornind de la unii dintre acestia. Astfel de incendii in lunca sunt frecvente si reprezinta un pericol major pentru multe specii de animale din perimetrul ariei naturale protejate. In urma unui incendiu similar petrecut in urma cu o saptamana la Insula de Agrement, in cenusa a fost gasita o broasca testoasa incinerata – VEZI VIDEO -.
Doru030

HOTARARE ADUNARE GENERALA

martie 30th, 2010

In urma Adunarii Generale a Centrului Regional de Ecologie Bacau din 29.03.2010 s-au hotarat urmatoarele:
1. Reorganizarea CRE conform necesitatilor prezente ale asociatiei;
2. Modificarea si completarea statutului;
3. Modificarea componentei si alegerea membrilor Consiliului Director

Consiliul Director al CRE:
1. GRIŢCU Gabriel – Preşedinte
2. ANTOHI Adriana – Membru
3. SOLOMON Sergiu – Membru
4. PRAJ Florin – Membru
5. ALBU Viorel Dumitrel – Membru
6. CHICU Iulian – Membru
7. LUPU Sorin – Membru
8. POSTOLACHE Gabriel – Membru
9. POTOROACĂ Doru – Membru
10. SOFRONE Cătălin – Membru
11. NICA Tudor – Membru
4. Stabilirea cuantumului cotizatiei anuale pentru membrii activi si membrii pescari la 30 lei.
5. Alegerea Comisiei de cenzori a CRE.
6. Imputernicirea unui membru sa efectueze demersurile pentru reorganizarea CRE.

CUPA „FLORIN GALAN” – LAC MOVILENI

martie 29th, 2010

poze2009048[1]
Duminica 28.03.10 CRE a participat la CUpa Primaverii „Florin Galan” – editia I – organizata in Vrancea in coada lacului Movileni (Doaga).
Evenimentul destinat pescarilor de competitie a fost organizat si s-a desfasurat impecabil, micile abateri de la regulament fiind datorate celor 12 membri CRE. Drept urmare nici nu am obtinut locuri bune in clasament, primii 3 clasati de la CRE fiind: Cercel – locul 9, Gritcu locul – 14, Chicu locul – 21.

Castigatorii concursului:
Locul I – Neagu Marian – Focsani
Locul II – Turcu Adrian – Onesti
Locul III – Florin Lozinca – Bacau

Felicitari !clasament
clasament p2

FALEZA DE LA INSULA SALUBRIZATA O DATA PE AN

martie 26th, 2010

IMG_4166

Joi 24 martie 2010, angajatii Primariei Municipiului Bacau – Serviciul Implementare Programe, impreuna cu voluntarii ai CRE si elevi din CT „D. Mangeron”, Colegiul „M. Eminescu”, CT „Anghel Saligny” si CN „Gh.Vranceanu” au salubrizat malul drept al lacului, de la baraj pana la podul Serbanesti.
Din pacate in zona falezei Bistritei nu este amplasat nici macar un cos de gunoi, asa ca deseurile generate aici ajung mereu in apa.

IMG_4198
Ultima activitate de salubrizare dasfasurata aici a avut loc pe 9 aprilie 2009, si a fost derulata tot de voluntari. La salubrizare au participat aproximativ 80 de voluntari, toti cei 200 de saci de plastic fiind epuizati, fiind stranse cea mai mare parte a deseurilor adunate aici in ultimul an.

IMG_4203

TESTOASELE DE APA SI INCENDIILE

martie 25th, 2010


Broasca testoasa de apa (Emys orbicularis) este o specie prioritara NATURA 2000. Din pacate testoasele din Romania sunt slab adaptate la acest neam de oameni iubitori de natura. Adica, ies din hibernare in luna februarie, tocmai la timp pentru a participa la concursul anual de incendiat stuf. Miercuri 24.03.10 a fost un incendiu la Insula de agrement. Cel putin o broasca testoasa a fost prajita.
Duminica 21.03.10 am asistat la un incendiu puternic in coada lacului Garleni. In aceeasi zi am constatat faptul ca zone intinse din coada lacului pe malul stang si pe insule fusesera deja incendiate. Vineri 19.03.10 ne-a fost sesizat telefonic un incendiu de proportii la Racaciuni. Un singur incendiu poate afecta zeci de hectare. Astfel, in fiecare primavara sute de hectare de lunca sunt mistuite de flacari.
Mor nenumarate animale, plecand de la broastele testoase, serpi de apa, alte reptile si amfibieni, mamifere mici si atunci cand incendiile survin mai tarziu in primavara, cuiburile de pasari.
Niciodata, nici un vinovat.

ARIILE PROTEJATE – ZONE DE LINISTE A VANATULUI

martie 24th, 2010

act

In urma constatarilor facute pe teren si a sesizarilor inaintate catre ITRSV Suceava, miercuri 24 martie 2010 a avut loc o intalnire la sediul APM Bacau, intre reprezentantii CRE, reprezentantii gestionarilor fondurilor de vanatoare suprapuse cu ariile protejate aflate in custodia CRE, reprezentantul APM si al ITRSV.
S-a discutat problema vanatorii in perimetrul si la limita ariilor protejate.
Prin procesul verbal de mai sus s-a convenit ca, pe fondurile de vanatoare care se suprapun partial cu lacurile din sit, perimetrul ariei protejate sa reprezinte ZONA DE LINISTE A VANATULUI. Cu alte cuvine, zona in care nu se vaneaza.
Aceasta masura a fost luata inca din 2002 la Lilieci de catre Directia Silvica – gestionar al fondului de vanatoare care include si Lacul Lilieci.
Alte situri NATURA 2000 – arii de protectie speciala avifaunistica – spre exemplu Lunca Siretului Inferior, care are limita nordica la Adjudul Vechi si coboara pana la Galati, si o suprafata de aproximativ 40.000 de hectare, sunt perimetre cu continuitate, pe intraga lungime a luncii. Situl aflat in custodia CRE este format din cinci lacuri izolate, nu si zona de lunca dintre ele. Daca pe un sit continuu de 40.000 de hectare se impune sa fie desemnate zone limitate de liniste pentru vanat, pe situl aflat in custodia CRE, cu o suprafata de doar 5575,5 este necesar ca zona de liniste pentru vanat sa fie pe interaga suprafata a lacurilor protejate.
Din fericire pentru vanatori, vanatoarea la pasari acvatice va fi libera in zonele intinse de rau aflate intre cele cinci lacuri.

START SEZONUL VERDE

martie 22nd, 2010

grup

La actiunea de sambata au participat aproximativ 300 de persoane, cea mai mare parte elevi.
A fost salubrizata complet zona de lunca din coada Lacului Bacau, pe ambele maluri, precum si in sectorul cuprins intre Bistrita veche si canalul de fuga. Au fost stranse si evacuate 3 remorci de deseuri ( aprox. 20 mc) si au fost plantati 1000 de lastari de rachita.
In cursul actiunii a fost sanctionata contraventional de catre Garda de Mediu o persoana care spala autoturismul in perimetrul ariei naturale protejate si a fost ingrijit un pui de lebada care inghitise o linie de pescuit cu carlig, si care avea pe cioc infasurata struna.
Au participat:
Colegiile NV Karpen, Ferdiand I, Anghel Saligny, H.Coanda, M.Eminescu, Pedagogic, Economic, Vranceanu, Alecsandri, elevi ai Scolii nr.9 GHeraiesti, reprezntanti ai Asociatiei „Iubim Natura”, ai Agentiei pentru Protectia Mediului, Agentiei Regionale pt. protectia Mediului, Garzii de Mediu si Directiei Apelor Siret.
Actiunea a fost organizata de catre Centrul Regional de Ecologie Bacau, cu sprijinul Asociatiei „Veniti cu Noi” si al Primariei Municipiului Bacau.

* foto – participantii de pe malul Gheraiesti ( fara grupurile de la Eminescu, Coanda si Ferdinand).

STIRE – 1 TV Bacau

20 MARTIE DETALII ORGANIZATORICE

martie 17th, 2010

map 20 martie

Sambata 20 martie are loc actiunea de salubrizare a lacului Bacau, astfel:
9.30 – mal Serbanesti , dl.Remus si CN Ferdinand – punct intalnire panou informare.
10.30 – mal Bacau/ Gheraiesti – punct intalnire Tabara Protectiei Civile – Primaria Bacau (in spate la Petrom pe Calea Moldovei)
Dupa intalnire si prezentare se vor desfasura activitati de ecologizare si plantari, astfel:
Echipa 2. zona Baraj – Iacobov. coordonator Sorin Lupu.
Echipa 3. zona Bistrita veche. CT „A. Saligny”. coordonator G. Postolache
Echipa 4. canal fuga mal stang. C Economic. coordonator A. Marcean
Echipa 5. canal fuga mal drept. institutii, invitati, presa. coordonator I.Avram
Echipa 6. tabara Nord. C „H.Coanda”, C”Pedagogic”. coordonator D.Potoroaca
Echipa 7. tabara Sud. C”Vranceanu”, C „Alecsandri”. C „Eminescu” coordonator T.Nica
Echipa 8. piata de Gross – Primaria Bacau. coordonator
Echipa 9. platforma Iacobov – CRE. coordonator V.Albu
Echipa Speciala. CRE si C M.Eminescu. ( limita si luciul apei, tuburi)
Barca – Chicu Iulian
Cizme – Praj Florin
Tuburi – Danila Claudiu
– deseurile stranse vor fi aduse la cea mai apropiata cale de acces.
– deseurile din zona Bistrita veche vor fi tecute pe malul Serbanestiului;
– deseurile din zona canal fuga mal stang vor fi trecute pe malul drept;
Toate echipele vor avea la dispozitie lastari de rachita pentru plantare, manusi si saci.

– rog trimiteti observatii pe mail :adc_bacau@yahoo.com

START SEZONUL VERDE

martie 16th, 2010

Afis CRE martie

BIRDWATCHING PE LACUL BACAU

martie 15th, 2010

IMG_3979

Weekend-ul 13-14 martie 2010 a oferit celor prezenti pe malul lacului Bacau un spectacol unic.
IMG_3978
Cele peste 150 de lebede de iarna si de vara, alaturi de mii de rate din diferite specii, pescarusi, lisiste si cormorani au creat un tablou unic.
IMG_3935

Probabil vremea rece va mai retine pasarile in zona Bacaului, asa ca va recomandam sa faceti o excursie de cateva ore pe lac. Nu uitati aparatul de fotografiat!
IMG_3931


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_