VANATORI, PESCARI SI VICEPRIMARI

februarie 27th, 2010

Nu generalizam, pentru ca suntem multi pescari sportivi care stim sa respectam natura. Dar mare parte din mizeria care acopera malurile apelor e aruncata de catre pescari.
IMG_3768
Sambata 27 feb 2010, 15 membri CRE au derulat o actiune de monitorizare salubrizare pe malul drept al lacului Racaciuni.
Rezultate: 5 metri cubi de desuri colectate, cea mai mare parte a gunoaielor fiind stranse din zona parcarilor – zona frecventata de pescari. A fost salubrizata integral zona baraj in amonte cuprinsa intre kilometrii 4 si 8.
IMG_3836
A fost descoperit inca un exemplar de uliu sorecar impuscat. Impuscat de catre vanatori „din principiu, pentru ca mananca pui de iepure” – imi explica un vanator acum vreo 2 zile. Deci impuscat pentru ca se hraneste.

IMG_3827
Pe pe drumul de langa contracanal au fost colectate 4 sacose cu tuburi de cartuse de vanatoare trase, 18 cartuse netrase precum si o camasa cartus cu glont.
IMG_3832
Pe lac au fost observati braconieri ( inclusiv o ambarcatiune cu 2 pers – in zona releului de la Bazga), si a fost efectuata o sesizare telefonica prin apelul de urgenta 112, macar in scopul de a completa statisticile.

SURPRIZA ZILEI A VENIT DIN PARTEA VICEPRIMARULUI COMUNEI RACACIUNI, CARE LA SFARSITUL CELOR 4 ORE DE MUNCA DEPUSA DE CATRE VOLUNTARI PENTRU O ACTIUNE DE SALUBRIZARE PE RAZA COMUNEI RACACIUNI, NE-A COMUNICAT CA „E NEMULTUMIT DE INACTIVITATEA CRE (!?!?!?!?!)” .

Spre deosebire de primarie, CRE are atributii de monitorizare si control, nu de salubrizare. Salubrizare e doar un hobby de-al nostru.

COSMAR LA INSULA DE AGREMENT

februarie 26th, 2010

Joi 25.02.10 la ora 15.00 am fost sesizati telefonic cu privire la faptul ca in fata barajului, la pod la Serbanesti, doi pescari au scos din apa un crap de aprox. 5 kg., foarte afectat de o boala sau paraziti. Pestele era practic putrezit in zona cozii si a capului, dar traia in momentul in care am ajuns noi. Pe filmare se vede cum misca mandibula incercand sa respire.
Cei doi pescari au reactionat violent cand i-am intrebat despre cum au scos crapul, crezand ca ii acuzam de braconaj. In consecinta, cum am plecat sa anuntam DSV pescarii au luat crapul si au fugit cu el. Ceilalti pescari ramasi in zona au relatat ca cei doi intentionau sa manance exemplarul afectat de boala.
La ora 16.45 am fost sesizati telefonic cu privire la faptul ca, exact in aceeasi zona, sunt deversate substante chimice. Intradevar, pe apa se formase o pata de produse petroliere, in zona fiind si un miros specific. In acel punct se varsa in Lacul de la insula contracanalul mal stang, din cartierul Serbanesti. Am mers pe contracanal pentru a cauta sursa, si la aprox.150 m in aval de baza nautica am descoperit o zona puternic poluata.
La ora 17.15 pe luciul lacului era deja formata o pata de petrol. Tot pe luciul lacului erau si vreo 5 lebede.
Personalul de la barajul Hidroelectrica a inregistrat si comunicat evenimentul.
La ora 17.00 am sesizat telefonic dispeceratul Directiei Apelor Siret.
Asteptam raspunsuri.
Atat cu privire la calitatea apei, efecte asupra faunei, riscuri privind imbaierea si riscuri privind consumul de peste din aceasta zona.

NATURA. 2000 DE PASARI IMPUSCATE. STIRE 1 TV BACAU

februarie 24th, 2010

NATURA. 2000 DE PASARI IMPUSCATE.

februarie 21st, 2010

IMG_3556

Prin cateva postari de pe acest blog, unele dintre ele fiind preluate de presa, am semnalat riscurile pe care le presupune vanatoarea la pasari, la limita ariilor naturale protejate.

IMG_3570

In cursul unei actiuni de monitorizare derulata sambata 20 feb 2010 de pe contracanalul mal drept al lacului au fost adunate 830 de tuburi de cartuse trase, inclusiv 4 cartuse de vanatoare netrase. Aceste, dar si alte gunoaie, au umplut bena masinii.

IMG_3567

Pe lac au fost identificate 168 de sepecii de pasari. Legal, pot fi impuscate doar 3 specii de pasari, din familia ratelor. In cursul actiunii de sambata am descoperit resturile a doua pasari de prada impuscate ilegal.

IMG_3561

Fondul de vanatoare se afla la doar cativa metri de limita ariei de protectie speciala avifaunistica, de importanta comunitara. Pasarile protejate la nivel european, nu sunt dotate din pacate cu GPS, si au tendinta sa depaseasca ocazional linia in interiorul careia sunt protejate, situatie in care sunt intampinate de zeci de mii de alice.

IMG_3564

Tot ca rezultat al eticii vanatoresti aplicate, o pasare de mici dimensiuni cu o alica infipta in gat.

S-A INCHEIAT CONVENTIA

februarie 19th, 2010

Joi 18.02.2010 la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, a fost semnata conventia de custodie nr.0002/18.02.2010 intre MMP prin Directia Generala Protectia Naturii si Managementul Ariilor Naturale Protejate si CRE, conforma careia se atribuie custodia ariei de protectie speciala avifaunistica ROSPA 0063 Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti.

ANIMALE SALBATICE vs SATENI

februarie 17th, 2010

Distractia taranilor dintr-un sat din judetul Iasi, din pacate mod de raportare generalizat la adresa animalelor salbatice. PRO TV titreaza gresit „cruzime fara margini”. In cazul de fata e vorba de prostie fara margini.
In general e vorba de lipsa preocuparii statului pentru impunerea legislatiei referitoare la protejarea vietii salbatice, pentru ca protectia animalelor nu mai e asigurata de mult timp prin credinta in Dumnezeu, bunatate, ratiune, moralitate etc.

LEBADA AFECTATA DE GER LA INSULA DE AGREMENT

februarie 17th, 2010

IMG_3545
Marti 16 feb.10 paza Politiei Primariei de la Insula de Agrement au observat pe gheata o lebada afectata de ger, in pericol sa fie mancata de o haita de caini hoinari. Agentii de paza au preluat-o si ne-au anuntat. Este vorba de o lebada de vara de aproximativ 2-3 ani, slabita din cauza lipsei hranei. Lebada a fost transportata peste noapte la sediu si a fost hranita. Miercuri dimineata la ora 7.00 a fost transportata la Centrul Zonal pentru Ingrijirea si Tratamentul Animalelor Salbatice de la Focsani, pentru a primi ingrijire de specialitate.
Din pacate astfel de cazuri sunt relativ frecvente, in special in perioadele prelungite de ger cand lacurile sunt inghetate. Este normal ca animalele salbatice sa fie supuse unei selectii naturale,dar salvare pasarilor aflate in dificultate se impune, atunci cand este posibil, deoarece oricum sunt supuse unor riscuri suplimentare din partea cainilor hoinari, a braconierilor, dar si din partea vanatorilor care vaneaza rate in zonele unde apa este dezghetata, impiedicand astfel pasarile acvatice sa se odihneasca si sa se hraneasca.

REZULTATUL EVALUARII DOSARARULUI DE CANDIDATURA PENTRU SITUL NATURA 2000

februarie 10th, 2010

Ministerul Mediului a publicat pe site raportul intermediar de evaluare privind atribuirea in custodie a ariilor naturale protejate, la nivel national. Comisia de evaluare pentru Regiunea Nord-Est intrunita in perioada 1-3.02.2010 la sediul ARPM Bacau a aprobat dosarul de candidatura al Centrului Regional de Ecologie Bacau privind custodia sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti”.
pv

RANGER – SEZONUL 2010 – DIN 9 FEBRUARIE LA 1 TV BACAU

februarie 10th, 2010

PROMO RANGER sezonul 2010 from gabigritcu on Vimeo.

Marti si joi de la 19.30 si duminica de la 12.30. Vizionare placuta !

MINISTERUL MEDIULUI ATRIBUIE CUSTODIA LACURILOR PROTEJATE DE LANGA BACAU

februarie 5th, 2010

Ministerul Mediului si Padurilor a anuntat deschiderea sesiunii de atribuire a custodiei ariilor protejate de interes national si comunitar. ANUNTUL PE SITE-UL MINISTERULUI. Elementul de noutate este acela ca, in conformitate cu OM nr.1533/2008, daca o arie protejata de interes national se suprapune cu Sit Natura 2000, custodia se acorda unui singur custode.
CRE exercita custodia lacurilor Lilieci, Bacau, Galbeni si Racaciuni. In situl NATURA 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti” este inclus si lacul Beresti, care pana in prezent nu a avut custode, nici o institutie sau ONG nefiind interesat de administrarea acestei zone protejate.
CRE a depus dosarul de candidatura la Ministerul Mediului si Padurilor pentru atribuirea custodiei intregului sit, deci inclusiv a Lacului Beresti. Un obiectiv prioritar al programului de custodie il reprezinta, pe langa activitatile deja consacrate -monitorizare, salubrizare, paza, amenajari, activitati educationale si de informare -, dezvoltarea cercetarii stiintifice. Activitatea de cercetare stiintifica va fi coordonata de catre dl. dr.biolog Florin FENERU si doamna biolog Olga AXINTE.
Dosarele de custodie sunt evaluate la sediile Agentiilor Regionale pentru Protectia Mediului – in cazul nostru ARPM Bacau – de catre o comisie formata din 2 reprezentanti ai ministerului, 1 reprezentant al ARPM, 1 reprezentant al Garzii de Mediu, 1 reprezentant al Academiei Romane, 1 reprezentant al ONG-urilor si 1 reprezentant al Ministerului Agriculturii.

ISTORIA EXERCITARII CUSTODIEI
– 2004 Lacurile Lilieci Bacau Galbeni Racaciuni si Beresti sunt desemnate arii naturale protejate de interes national
– 2005 Directia Silvica Bacau preia in custodie Lacul Lilieci;
– 2005 Vanatorul si Pescarul Sportiv (ESSOX SRL – dl. Sosu) preia Bacaul,lacul Galbeni, Racaciuni si Beresti;
– 2006 VPS renunta la custodia lacurilor Bacau Galbeni Racaciuni si Beresti;
– 2006 CRE preia lacul Bacau, Galbeni si Racaciuni;
– 2006 nu este nici un solicitant pentru Lacul Beresti;
– 2007 Lacurile sunt incluse intr-un singur sit de interes comunitar inclus in Reteaua NATURA 2000
– 2008 Directia Silvica renunta la Lilieci;
– 2008 CRE preia lacul Lilieci;
– 2008 nu este nici un solicitant pentru Lacul Beresti;
– 2010 Ministerul Mediului scoate spre administrare in mod unitar cele 5 lacuri;
– 2010 CRE e singurul solicitant pentru exercitarea custodiei;


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_