2% PENTRU CRE

ianuarie 27th, 2010

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE:
* orice persoana care a obtinut venituri din salarii in cursul anului 2009, poate directiona 2% din impozit catre CRE. Suma directionata prin aceasta metoda a fost deja retinuta de catre stat, prin impozitul pe venit (16%), deci gestul nu afecteaza cu nimic bugetul personal.
* pentru a directiona 2% din impozitul pe venit, trebuie completata fisa de mai jos cu datele personale, semnatura si data. Fisa se depune la sediul administratiei financiare de care apartine contribuabilul. Nu sunt necesare alte documente ( fisa fiscala, act de identitate …)
* Va rugam sa listati si sa completati fisa, pentru a acorda sprijin direct activitatilor desfasurate de voluntarii Centrului Regional de Ecologie. Puteti depune personal fisa la administratia financiara, sau o puteti transmite pe fax – 0234-524-871 sau scanata pe contact@naturabacau.ro.
Multumim.
CRE 2 la suta 2009

RAPORT DE ACTIVITATE VIDEO – CRE 2009

ianuarie 24th, 2010

CRE 2009 from gabigritcu on Vimeo.

Va invitam sa urmariti retrospectiva anului 2009. Felicitari Echipei !

VANATOARE SI BRACONAJ LA SPECII PROTEJATE

ianuarie 6th, 2010

IMG_0576

Odata cu inceperea sezonului de vanatoare la rate, malurile lacului Racaciuni s-au transformat intr-un front de lupta(FOTO SUS). Pe marginea drumului pot fi gasite sute de tuburi de cartuse de vanatoare goale. In urma unei actiuni de monitorizare derulata sambata 2 decembrie 2009, de pe doar 50 de metri de drum am adunat 56 de tuburi de cartuse goale si 2 cartuse de vanatoare de calibru 12 mm netrase, pe care le-am predat ulterior Serviciului AEST din cadrul IPJ Bacau.
Vanatorii pot impusca legal (???!?!) aproximativ 3 specii de pasari acvatice prezente pe Lacul Racaciuni, specii precum lisita, rata mare, rata mica, rata motata, etc. Problema e ca pe lac au fost semnalate peste 160 de specii de pasari, majoritatea fiind interzise la vanatoare.
Teoretic vanatorii trebuie sa cunoasca speciile pe care le pot impusca. Practic, ei trag in tot ce misca. De cele mai multe ori gestul este refelx si nu da timp pentru identificare. Dealtfel e foarte dificil chiar si cu determinatorul de pasari in mana sa stabilesti ce specie ai in fata.
Cazurile de braconaj la vanatoare sunt din ce in ce mai frecvente. In urma cu aproximativ 1 luna Mihai R. – surprins de CRE si jandarmerie pe 14 mai 2009 pescuind pe Racaciuni in prohibitie cu 9 lansete, a fost surprins de jandarmerie pe cursul Bistritiei, intre Lilieci si Lacul Bacau, avand asupra sa fazani impuscati fara autorizatie.
In urma cu aprox 2 luni nea Nelu de la Orbeni – braconierul nr.1 din coada lacului – s-a laudat ( pt. ca braconierii nu se pot abtine ) ca a impuscat o vidra. Vidra respectiva fusese semanlata in zona de catre pescari, si este o specie interzisa la vanatoare. Dupa ce s-a laudat nea Nelu, vidra nu a mai fost observata.
Ca si la pescuit, de cele mai multe ori braconierii vanatori scapa. Relevant este cazul preotului din Caiuti (FOTO JOS) prins de pescari la Sascut cand a impuscat un pui de lebada. Politia a demarat ancheta. Pasarea impuscata a fost trimisa la Directia Sanitar Veterinara pentru expertiza (???!!). Din DSV, in loc de o lebada impuscata a iesit o gasca de casa cu gatul rupt. Astfel, in urma „schimbului de victime” popa din Caiuti predica in continuare milostivenia.
Nu mai relatez alte intamplari legate de braconaj la vanatoare, dar fenomenul este mai accentuat si cu consecinte mult mai grave decat braconajul la pescuit.

popa 1

VIDRA DE LA LILIECI

ianuarie 1st, 2010

Vidra pe Bistrita from gabigritcu on Vimeo.

In articolul anterior mentionam o vidra la Lilieci. Din pacate pe 25 decembrie cand am facut observatia nu am reusit sa o filmam. Pe 30 decembrie am amplasat un adapost camuflat pe malul unde o vazusem. Si am reusit sa o filmam. Am fotografiat/filmat si o gramada de pasari, dar am bagat doar foto in materialul asta.PLS IDENTIFICARE LA RATA DE LA SEC 30.
In documentatia intocmita de muzeul de stiintele naturii din Bacau in 2002, este semnalata prezenta vidrelor pe Lilieci, Galbeni si Racaciuni. Nu stiu ce dinamica au populatiile acestea, evident izolate, pentru ca fiecare din lacuri – cu exceptial L.Galbeni care nu mai exista – sunt lacuri inconjurate cu diguri de beton si sparge-val care au intr-un capat o hidrocentrala si in celalalt capat un baraj inalt de zeci de metri. Daca habitatul nu ar fi atat de fragmentat probabil am putea vedea vidre si pe Lacul Bacau – situat pe Bistrita intre Lilieci si Galbeni – adica intre doua areale in care specia a fost semnalata -. Ar fi interesant sa vedem cercetari recente si fundamentate cu observatii pe teren pe aceasta problematica, mai ales ca in Bacau avem si Complex muzeal de stiintele naturii, si Facultate de Stiinte la Universitate cu sectii de Ecologie si Biologie.
Pana atunci ramane sa citim doar studii de impact prin care se demonstreaza stiintific prin metodologia copy/paste ca balastierele din albiile minore si lunca inundabila nu au impact negativ.
In Noul An ii urez succes vidrei noastre sa scape de plasele monofilament puse de taranii din Itesti, sa nu se intalneasca pe mal cu cei 7 caini dezlegati mereu de la stana amplasata in arie cu vreo 500 de metri mai la nord de locul unde am facut observatia, sa nu fie vazuta de vajnicii vanatori mereu cu rachiul in cap, dispusi oricand sa-si demonstreze vitejia si barbatia – traditia don’le, nu intelegeti voi!. Ii doresc sa nu mai inoate printre tone de PET-uri si deseuri venite de pe malul Itestiului sau din amonte – via Izvorul Muntelui -.
In 2010 ii mai urez vidrei sa se roage ca Directia Apelor si APM-ul sa nu autorizeze exploatarea de agregate minerale exact de unde am vazut-o. Vedeti ACORDUL DE MEDIU nr.1 din 22.01.2008 emis de catre APM Bacau pt balastiera SC ANDRA SRL, emis pentru un perimetru situat cam 250 de metri nord-est de locul in care am filmat. Dupa cum era de asteptat documentatia a fost realizata de catre Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” din Bacau si a fost avizata de catre Academia Romane. Daca vidra noastra ar citi cu atentie Acordul la capitolul privind protectia biodiversitatii ar afla ca „Habitatele şi biocenozele existente pe amplasamentele destinate excavării sunt total diferite de cele existente în sfera de influenţă a lacurilor de acumulare, pe acest perimetru nu sunt întâlnite decât accidental speciile care au impus, prin prezenţa lor, decretarea lacurilor de acumulare ca Arii de Protecţie Specială Avifaunistice iar depărtarea faţă de acestea permite aprecierea că activitatea de extracţie a agregatelor nu va afecta viaţa speciilor din perimetrul ariei protejate.”
Tot pentru Noul An ii urez vidrei de la Lilieci sa reuseasca sa escaladeze barajul din aval sau hidrocentrala din amonte in cautarea unei companii agreabile si datatoare de viata.

La Multi Ani ! Un An Nou mai bun !


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_